ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας από τη Γαλλία: Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας

Δένδιας από τη Γαλλία: Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας
ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

Συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (Jean Yves Le Drian) πραγματοποίησε, νωρίτερα σήμερα, στο Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. 

Οι δύο υπουργοί συμμετείχουν από κοινού στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου τέθηκε μεταξύ άλλων και το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.

Η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, μετά την ολοκλήρωση της διμερούς συνάντησής του με το Γάλλο ομόλογό του, Jean-Yves Le Drian και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (Παρίσι, 15.06.2020), ήταν η εξής:

«Σήμερα στο Παρίσι είχα την ιδιαίτερη χαρά να συναντηθώ με τον Γάλλο συνάδελφο μου, τον κ. Jean-Yves Le Drian, με τον οποίο συζητήσαμε για την εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας και πρωτίστως, για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο.

Θέμα που έθιξα ασφαλώς και στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο παρέστην από κοινού με το Γάλλο συνάδελφό μου. Το θέμα τέθηκε και κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαμε με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, κ. Mike Pompeo.

Eυχαρίστησα τη φίλη και σύμμαχο Γαλλία για τη σταθερή της στήριξη, η οποία εκδηλώθηκε και από τους ευρωπαίους συναδέλφους μου. Επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται αταλάντευτα για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά όλες τις τουρκικές προκλήσεις.

Θα ήθελα τέλος, να ευχαριστήσω θερμά και από την καρδιά μου, τον κ. Le Drian για τη θερμή φιλοξενία και μάλιστα τη φιλοξενία κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ενέχει και έναν βαθύτατο συμβολισμό.»

Η σχέση Ελλάδας-Γαλλίας και οι τουρκικές απειλές

H πολυεπίπεδη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας και οι εξελίξεις στη Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Δένδια και του κ. Λε Ντριάν, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας έλαβε μέρος, μέσω τηλεδιάσκεψης από κοινού με τον Γάλλο ομόλογό του, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συνομίλησαν, αρχικά, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο (Mike Pompeo), για τη διατλαντική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων συζητήθηκε και το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ζήτημα το οποίο τέθηκε και στις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την προετοιμασία των εργασιών της Διάσκεψης Εταιρικής Σχέσης για το Σουδάν, η οποία θα λάβει χώρα στις 25 Ιουνίου.

Στις τουρκικές προκλήσεις, την αποφασιστικότητα της Αθήνας να μην επιτρέψει στην Άγκυρα να αμφισβητήσει και να υφαρπάξει ελληνικούς υποθαλάσσιους πόρους αλλά και την ελληνογαλλική φιλία αναφέρθηκε εξάλλου ο Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στη «Le Figaro».

Στο περιθώριο των επαφών του στο Παρίσι, ο Έλληνας μίλησε στη γαλλική εφημερίδα για την «παράνομη προσπάθεια» της Άγκυρας να επεκτείνει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: «Καίει» την 35χρονη ιδιόχειρο σημείωμα - Τι αναφέρει