ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την Αγία Σοφία

Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την Αγία Σοφία
Intime News

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση του Στέλιου Πέτσα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σε ανακοίνωσή του απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εγκαλούσε την κυβέρνηση για τις επιλογές της στην εξωτερική πολιτική.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με όλο τον πολιτισμένο κόσμο, έχει άλλη άποψη (σ.σ. για την Αγία Σοφία). Ο πανικός του εξαιτίας των συνεχών, ανατριχιαστικών, αποκαλύψεων για τις παρακρατικές μεθοδεύσεις στη διάρκεια των κυβερνήσεων του κ. Τσίπρα, προσλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις. Σε βάρος πλέον της ίδιας της Πατρίδας μας», τονίζει χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.

Ολόκληρη η δήλωση του Στέλιου Πέτσα:

Η Τουρκία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την βαθύτατη προσβολή και την ύβρη της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με όλο τον πολιτισμένο κόσμο, έχει άλλη άποψη. Ο πανικός του εξαιτίας των συνεχών, ανατριχιαστικών, αποκαλύψεων για τις παρακρατικές μεθοδεύσεις στη διάρκεια των κυβερνήσεων του κ. Τσίπρα, προσλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις. Σε βάρος πλέον της ίδιας της Πατρίδας μας.

Ματαιοπονούν, όμως, όσοι νομίζουν ότι κάνοντας μικροπολιτική στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς, μπορούν να διαρρήξουν την εθνική ενότητα που απαιτεί ο Ελληνισμός. Όσο για την «ενεργητική εξωτερική πολιτική» τους, οι Έλληνες προτιμούν να την ξεχάσουν.

Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου τονίζει ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες η αντιπολίτευση ζητά από την κυβέρνηση να διεκδικήσει επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας και συμπληρώνει ότι ο Πρωθυπουργός θυμήθηκε τις κυρώσεις πολύ αργά.

ΣΥΡΙΖΑ: Απέτυχε η διπλωματία Μητσοτάκη

«Η "διπλωματία της ενημέρωσης και του δεδομένου συμμάχου", του κ. Μητσοτάκη, έχει κοστίσει πολλά στη χώρα», ανέφερε νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις με την Αγία Σοφία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Εδώ και 8 μήνες ζητάμε επιτακτικά από την κυβέρνηση να διεκδικήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων που εξασφάλισε η Ελλάδα με την Κυπριακή Δημοκρατία, τον Ιούνιο του 2019, και να πρωτοστατήσει στον ευρωτουρκικό διάλογο.

Το ζητήσαμε μετά την υπογραφή του παράνομου μνημονίου Τουρκίας -Σάρατζ, μετά την κατάθεση τουρκικού χάρτη συντεταγμένων στον ΟΗΕ, μετά τις ανακοινώσεις για εξορύξεις έξω από την Κρήτη τον Σεπτέμβριο και μετά την κατάφωρη παραβίαση της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, που οδήγησε στην επικίνδυνη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τις διεκδίκησε, όχι μόνο αποδέχθηκε την εξαίρεσή της από τη Διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη, όχι μόνο αποδέχθηκε να μείνει εκτός της τηλεδιάσκεψης Γερμανίας-Γαλλίας-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο, αλλά κατάργησε και τους διμερείς διαύλους με τη γείτονα για μήνες.

Και την ίδια στιγμή, όχι μόνο υιοθέτησε το δόγμα του πιστού και προβλέψιμου συμμάχου, το οποίο απέτυχε παταγωδώς όπως φάνηκε από τη στάση των ΗΠΑ, αλλά υπερηφανεύεται και από πάνω ότι κατάργησε την πολιτική άσκησης και απειλής βέτο που είχε η Ελλάδα στην Ε.Ε.

Η "διπλωματία της ενημέρωσης και του δεδομένου συμμάχου", του κ. Μητσοτάκη, έχει κοστίσει πολλά στη χώρα. Τώρα που θυμήθηκε τις κυρώσεις, είναι πολύ αργά. Δυστυχώς, η αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη συνέβαλε στην προκλητική απόφαση του Τούρκου προέδρου για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να σοβαρευτεί και να επανέλθει στην ενεργητική εξωτερική πολιτική.

Στις Βρυξέλλες η τουρκική προκλητικότητα - Η Ελλάδα ζητά σκληρές κυρώσεις

Διεθνές ζήτημα χαρακτήρισε τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Δένδιας που αποκάλυψε πρωτοβουλίες για να κάνει πίσω ο Ερντογάν χωρίς να φανεί ότι υποκύπτει σε διεθνείς πιέσεις.

«Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα αλλά και σε μια σειρά χωρώ όπως η Κύπρος η Λιβύη και η Αίγυπτος» είπε ο κ. Δένδιας τονίζοντας ότι η Τουρκία έτσι «δεν δείχνει κανένα πλαίσιο συνεργασίας».

Αύριο, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας, όπως είπε ο κ. Δένδιας. «Εκεί η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.»

Επίσης, αύριο ο υπουργός θα μεταβεί μαζί με τον κ. Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες για σύσκεψη με τον Ζοζέπ Μπορέλ. Οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της Unesco και των Ηνωμένων Εθνών όχι μόνο της Ελλάδας, τόνισε.

«Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της», είπε ο υπουργός.

Μάλιστα, η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής. Επίσης, «δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.»

Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας «ο κίνδυνος είναι να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ελληνοτουρκικό ενώ είναι παγκόσμιο. Είναι ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού τους που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα.»

«Θελήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα», είπε ο υπουργός για την επιστολή της επικεφαλής της Unesco προς την Τουρκία.

«Είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε την προσπάθειά μας και συνέχισε την πορεία της.», προσέθεσε. «Η Unesco έχει την ευθύνη της προστασίας του μνημείου.»

Για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την παραβίασή τους ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση για να αποτρέψει, γιατί αν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί. 'Εχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς».

Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι το ζήτημα με την Αγιά Σοφιά δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά διεθνές και γι' αυτό ζητά πρωτοβουλίες από όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Παράλληλα αναζητεί «ευφιείς» τρόπους, όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Γιώργος Κουμουτσάκος, κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να προτείνει, για παράδειγμα, ότι ίσως «θα μπορούσαν να σταματήσουν οι διελεύσεις τουρκικών φορτηγών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας μέχρι τις 24 Ιουλίου», ημερομηνία, δηλαδή, στην οποία έχει ανακοινώσει ο Τούρκος πρόεδρος ότι θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή.

Διεθνείς επαφές Μητσοτάκη

Παράλληλα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις διεθνείς επαφές για να ενημερώσει ηγέτες και παράγοντες για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ψάχνεις αυτοκίνητο; ΕΔΩ θα βρεις με 150 ευρώ - Όλη η λίστα (pics)