ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτές είναι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας που ζητά η Ελλάδα

Αυτές είναι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας που ζητά η Ελλάδα

«Η Τουρκία είναι απειλή για όλη την Ευρώπη»: αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλους τους ξένους ηγέτες με τους οποίους συνομιλεί, στο πλαίσιο του διπλωματικού μαραθωνίου που ξεκίνησε ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή.

Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα τόνισε:

«Παραβιάζουν ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Ελλάδος. Στρέφονται συνολικά, θα έλεγα, κατά της Ευρώπης, όχι μόνο κατά των δύο κρατών μας… Άρα χρήζουν και μίας συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης».

Μετά τη συνομιλία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να πείσει την καγκελάριο Μέρκελ για την ανάγκη επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ώστε να επιβεβαιωθεί η κοινή στάση τους.

Δεν αποκλείεται δε, να υπάρξουν και τηλεφωνικές επαφές με τους προέδρους Ρωσίας και ΗΠΑ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ αντίστοιχα.

Στο «τραπέζι» κυρώσεις

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να πιέσει την Ευρώπη να ασκήσει μέτρα και κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης:

«Η Ευρώπη οφείλει πλέον να καταρτίσει έναν συγκεκριμένο κατάλογο ενεργειών και κυρώσεων εναντίον μίας χώρας που διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού, αλλά και εξελίσσεται σε απειλή για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Η Ελλάδα προκρίνει οικονομικές κυρώσεις που θα «πονέσουν» την Τουρκία, όπως διακοπή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αναστολή των ενοϊκών όρων της Τελωνειακής Ένωσης και εμπάργκο στην πώληση όπλων.

Ένα από τα «όπλα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επίσης και η απομόνωση της Τουρκίας σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η ενέργεια και ο τραπεζικός κλάδος.

Καταδίκη από Μπορέλ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε ρητά τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι «την κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων κατοικημένων περιοχών και χωρικών υδάτων, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Η Ελλάδα έστειλε, επίσης, σαφές μήνυμα στην Τουρκία μέσω της Ε.Ε ότι διαθέτει έναν ακόμη «άσο» στο μανίκι της.

Πρόκειται για το άρθρο 42 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, σύμφωνα με το οποίο αν μια χώρα της Ευρώπης δεχθεί επίθεση τα υπόλοιπα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να την υποστηρίξουν -ακόμη και στρατιωτικά.

«Βολές» αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης

Η αντιπολίτευση καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση.

Ο πρώην υπουργός εξωτερικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζει σε γραπτή του δήλωση ότι:

«Ας αναλογιστεί η Κυβέρνηση τον ρόλο που θα μπορούσε να είχε παίξει τους προηγούμενους μήνες η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν είχε διεκδικήσει μια πιο δυναμική ευρωπαϊκή στάση».

Με τη σειρά του, το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει πως η απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναδεικνύει για άλλη μια φορά το μεγάλο έλλειμα κοινής εξωτερικής πολιτικής, με τη Φώφη Γεννηματά να εξαπολύει «πυρά» κατά του Ερντογάν από τη Θράκη όπου βρίσκεται για περιοδεία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία σε γάμο: Νεκρή 25χρονη νύφη - Έφαγε αυτό και πέθανε