ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΟΖ: Δείτε LIVE την ψηφοφορία για τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο

ΑΟΖ: Δείτε LIVE την ψηφοφορία για τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο
INTIME NEWS

Στην Ολομέλεια της Βουλής τίθενται σήμερα, Τετάρτη (26/08), προς κύρωση οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ, με τη συζήτηση να έχει ήδη ξεκινήσει. 

Η συζήτηση στην οποία αναμένεται να παρέμβουν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, ξεκίνησε με την υποβολή ένστασης αντισυνταγματικότητας από την Ελληνική Λύση που απορρίφθηκε από όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Λύση οι συμφωνίες εκχωρούν κυριαρχία και ότι παραβιάζεται η αρχή της αμοιβαιότητας λόγω της μειωμένης επήρειας που αναγνωρίζεται σε ελληνικά νησιά.

Να διαβάζουν καλύτερα το Σύνταγμα προέτρεψε τους βουλευτές του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. “Το άρθρο 28 παρ.3 δεν βρίσκει εδώ καμία εφαρμογή. Παρακαλώ σε θέματα τόσο σοβαρά καλό να γίνεται επαρκής ανάλυση των διατάξεων πριν τις επικαλεστεί κανείς”, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η συμφωνία με την Ιταλία αναμένεται να περάσει με μεγάλη πλειοψηφία καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ θα την υπερψηφίσουν. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσει «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο, ενώ «ναι» με ορισμένες επιφυλάξεις λέει το ΚΙΝΑΛ. Αρνητική ψήφο και στις δύο συμφωνίες δίνουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Έχει ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία από τον ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία θα διεξαχθεί αύριο στις 3 το μεσημέρι.

Δείτε LIVE την ψηφοφορία:

Οι δύο συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ της Ιταλίας και της Αιγύπτου, είναι αντίστοιχα επωφελείς και δίκαιες, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την επεξεργασία και συζήτηση των δύο συμβάσεων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ξεκαθάρισε στους εισηγητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους ειδικούς αγορητές της ελάσσονος αντιπολίτευσης, πως σε όσα επικριτικά ανέφεραν για τις δύο συμφωνίες, επιλέγει να είναι «ολιγόλογος και προσεκτικός», καθώς ό,τι ειπωθεί από την δική του πλευρά, θα συνοδεύει την κύρωση των συμφωνιών σε μια μελλοντική επιδιαιτησία. Δήλωσε όμως, ότι είναι «πάντοτε στην διάθεση των κομμάτων για εξηγήσεις σε θέματα που δεν μπορεί να αναλύονται σε δημόσιες συνεδριάσεις, γιατί θα είναι βλαπτικό για το εθνικό συμφέρον».

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως σε αυτές «τις δυσχερείς στιγμές που διάγουμε, το απαραίτητο είναι η εθνική ομοψυχία που θα επιφέρει την Νέμεση απέναντι στην τουρκική Ύβρη». Αναφερόμενος στην συμφωνία με την Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως για την οριοθέτηση της ΑΟΖ χρησιμοποιήθηκε το ιδιο θαλάσσιο όριο με τη διαπραγμάτευση του 1977. Υπενθύμισε πως οι διαπραγματεύσεις είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, γιατί η ιταλική πλευρά δεν ήθελε να υπογράψει αν δεν κατοχυρώνονταν οι πρακτικές των Ιταλών ψαράδων. Το αδιέξοδο αυτό όμως, ξεπεράστηκε με την αποστολή της κοινής επιστολής στην ευρωπαία Επίτροπο που είναι αρμόδια για την αλιεία, όπου αναφέρεται πως όταν η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, τότε θα επιτρέπεται σε συγκεκριμένο αριθμό Ιταλών αλιέων, να αλιεύουν συγκεκριμένα αλιεύματα στον χώρο που βρίσκεται μεταξύ των 6 και των 12 ναυτικών μιλίων. Η Ιταλία, είπε ο υπουργός, «επιβεβαιώνει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα».

Αναφορικά με τη συμφωνία με την Αίγυπτο, είπε πως η Αίγυπτος δεχόταν πιέσεις από την Τουρκία να συμφωνήσει μαζί της με επιπλέον 30% ΑΟΖ. Μετά από 14 γύρους που κράτησαν 15 χρόνια, στην διάρκεια των οποίων υπογράφηκε το ψευδο-τουρκολιβυκό σύμφωνο, οι δυο πλευρές, Ελλάδα και Αίγυπτος, επέλεξαν λύση κοντά στους στόχους και των δυο πλευρών. Τόνισε πως υπάρχει ρητή δέσμευση να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Αίγυπτο μελλοντικά. Αναφερόμενος τέλος, στις σπασμωδικές αντιδράσεις της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «αυτές μπορεί να εξηγηθούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογούνται κιόλας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Διπλό επεισόδιο στην Χάλκη: Τούρκοι προσπάθησαν να εμβολίσουν σκάφος του Λιμενικού

Ροή Ειδήσεων