ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη ο δικός μας δρόμος

Γεννηματά: Ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη ο δικός μας δρόμος

Η Φώφη Γεννηματά σε τηλεδιάσκεψη 250 συνδικαλιστικών στελεχών από όλη την Ελλάδα, έκανε εκτενή αναφορά στη σημασία που δίνει το ΚΙΝΑΛ στα συνδικάτα.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα η χώρα μας αντιμετωπίζει μια μεγάλη κρίση. Κρίση υγειονομική με την πανδημία, κρίση όμως που αφορά άμεσα το μέλλον της Οικονομίας και της Κοινωνίας. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στις ευθύνες της Κυβέρνησης, για την έλλειψη της απαραίτητης «πρόληψης», για τη μη έγκαιρη λήψη μέτρων που θα εμπόδιζαν το συνωστισμό και θα περιόριζαν δραστικά την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας.

Όπως και έχουμε αναφερθεί πολλές φορές ως τώρα-και πρόσφατα στη Βουλή- στην ανάγκη λήψης γενναίων, στοχευμένων, αποτελεσματικών μέτρων για να μείνει ΟΡΘΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ μέσα στην κρίση.

Και ειδικά για το χώρα της εργασίας έχουμε παρουσιάσει τις επεξεργασμένες προτάσεις μας για το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα, την Επιδότηση της Εργασίας, την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να νοιώσει ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα ασφαλής για το σήμερα αλλά και για το μέλλον του.

Κριτική στη ΝΔ

Στη συνέχεια η κ. Γεννηματά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση:

«Δυστυχώς η Κυβέρνηση της ΝΔ κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση.

Ξεδιπλώνοντας τη βαθιά συντηρητική πολιτική της η Κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κρίση για να απορρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις, να οδηγήσει σε ένα μοντέλο φθηνής και απαξιωμένης εργασίας,

Μετά το μείζον θέμα της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα μας, το πρόβλημα της εποχής γίνεται ο φτωχός εργαζόμενος. Τα στοιχεία τα δικά σας, του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ αποδεικνύουν ότι το 72% των εργαζομένων λαμβάνει αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ , ενώ μεγάλο μέρος που δουλεύει με ελαστικές μορφές απασχόλησης παίρνει εξευτελιστικούς μισθούς.

Επί πλέον επισημαίνουμε ότι χάθηκαν στη χώρα μας ως τον Αύγουστο 190.000 θέσεις εργασίας. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν άνεργοι που απελπίζονται, που δεν δηλώνουν καν ότι ψάχνουν για δουλειά.»

Πρόσεθεσε:

«Σε όλο το διάστημα της διακυβέρνησης της, αλλά ειδικά από την αρχή της κρίσης, η Κυβέρνηση μεθοδικά καταργεί και την ελάχιστη ακόμη προστασία που εξασφάλιζε ο εργαζόμενος.

*Τον Οκτώβριο του 2019 αναίρεσε ουσιαστικά την δυνατότητα καθολικής εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων. Οι ασύδοτοι εργοδότες ανταμείβονται.

*Τον Απρίλιο του 2020 με πρόσχημα την πανδημία, γενίκευσε χωρίς περιορισμούς, -με το άρθρο 9 της ΠΝΠ- την εκ περιτροπής απασχόληση και καθιέρωσε με το Πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ το κυβερνητικό δόγμα «μισός μισθός-μισή δουλειά».

*Με άλλη ΠΝΠ παρέπεμψε στο απώτερο μέλλον ακόμη και την συζήτηση για τον κατώτερο μισθό.

*Και τώρα μεθοδεύει υλοποιώντας την συντηρητική έκθεση Πισσαρίδη, την μετατροπή του ωραρίου εργασίας του 8ωρου σε «λάστιχο». Σήμερα θα δουλεύεις 10ώρες, αύριο μπορεί 6. Ώστε να μην πληρώνονται και υπερωρίες από τους εργοδότες.

Ο Κυβερνητικός σχεδιασμός αφαιρεί τον διακανονισμό της διευθέτησης εργασίας από τις συλλογικές συμβάσεις, αφαιρεί την συμμετοχή του συνδικάτου. Και αφήνει το θέμα στην συμφωνία του μεμονωμένου εργαζόμενου με τον εργοδότη.

Στην συζήτηση του ισχυρού με τον ανίσχυρο. Ποιος εργαζόμενος θα πει «όχι» διακινδυνεύοντας με απόλυση μέσα σε συνθήκες κρίσης και ανεργίας; Όλα για τους μεγάλους και ισχυρούς.

Και μάλιστα αποδυναμώνει και ιδιαίτερα το Σώμα Επιθεωρητών εργασίας-σύμφωνα με όσα διαρρέει η Κυβέρνηση-γιατί και αυτή ακόμη η μειωμένη παρέμβαση του «ενοχλεί» ως φαίνεται αυτούς που την στηρίζουν.»

Ανεπαρκή μέτρα

Η κ. Γεννηματά είπε ακόμα: «Αυτές τις ημέρες βλέπουμε και άλλες τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

-Εξαγγέλλει η Κυβέρνηση επίδομα 800 ευρώ για όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, αλλά πολύ γρήγορα αποκαλύπτεται ότι το πραγματικό ποσό είναι στα 640 ευρώ για τον Νοέμβριο.

-Το δώρο Χριστουγέννων για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, θα υπολογισθεί με βάση τα 534 ευρώ, για το διάστημα της αναστολής.

-Εξαγγέλλει μέτρα για τα ξενοδοχεία διαρκούς λειτουργίας, αλλά αφήνει «έξω» τους εποχιακά εργαζόμενους.

-Ακόμη και η διαφημιζόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, γίνεται εις βάρος των Προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τις κοινωνικές παροχές για τους εργαζόμενους.

-Ενδεικτικό της ιδεοληψίας, αλλά και της ανικανότητας της Κυβέρνησης, είναι ότι ακόμη και από το Πρόγραμμα SURE απορροφήσαμε πολύ λιγότερα ποσά από τις ευρωπαϊκές χώρες με ίσο πληθυσμό και μικρότερα προβλήματα ανεργίας από την Ελλάδα.»

-Ενώ καμία ουσιαστική μέριμνα για τους εργαζόμενους και την απασχόληση τους δεν λαμβάνεται για τις μεταβιβάσεις των Ναυπηγείων, αλλά και για την ΛΑΡΚΟ.

Όμως σημαντικά μας ανησυχούν και τα όσα λέγονται και γράφονται για τον Ν. 1264/82 του ΠΑΣΟΚ, μια καθοριστικής σημασίας κατάκτηση του Εργατικού κινήματος. Ιδιαίτερα μάλιστα για το δικαίωμα της απεργίας και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Πιστεύουμε σταθερά ότι το Συνδικαλιστικό Κίνημα πρέπει να αναλαμβάνει το ίδιο την πρωτοβουλία προτάσεων και διαλόγου, για τις αναγκαίες αλλαγές και προσαρμογές που απαιτούνται στην λειτουργία και τις παρεμβάσεις του.Καμία όμως αυταρχική και αντιδημοκρατική παρέμβαση στα βασικά δικαιώματα της ελευθερίας του συνδικαλισμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή.»

Οι προτάσεις

Η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ:

«-Επιδότηση του 100% ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, με την υποχρέωση να διατηρήσουν την απασχόληση, τα δικαιώματα και συμβάσεις των εργαζόμενων.

-Καταβολή στους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή εργασίας του 100% του μισθού τους με όριο τα 1.000 ευρώ.

-Διασφάλιση καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων για όλους, με επιδότηση από το κράτος και με βάση τον ονομαστικό τους μισθό.

-Ενίσχυση όλων των ανέργων εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ με επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα της κρίσης.

-Άμεση προώθηση πρόσθετης ρύθμισης για την προστασία των εργαζόμενων με τηλεργασία.

-Αναστολή κατάθεσης του αντεργατικού Νόμου για το ωράριο και τις απλήρωτες υπερωρίες.»

Υπογράμμισε δε ότι:

«Όμως δεν μένουμε στα προβλήματα της συγκυρίας. Χρέος μας είναι να προβάλλουμε και να διεκδικήσουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για την Ανασυγκρότηση της χώρας, με τους εργαζόμενους πρωταγωνιστές. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟΣ. Ανάπτυξη που αφορά άμεσα τον εργαζόμενο, που βελτιώνει τη ζωή του, αλλά δημιουργεί και νέες θέσεις εργασίας για τους άνεργους.»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μεταδίδεται τελικά στο Σούπερ Μάρκετ; Όλη η αλήθεια - Τι είπε ο Μαγιορκίνης