ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η στρατηγική του Τσίπρα για Εθνικά Θέματα και εξοπλισμούς

Η στρατηγική του Τσίπρα για Εθνικά Θέματα και εξοπλισμούς

Να ανοίξει τη «βεντάλια» των θεμάτων πάνω στα οποία μπορεί να καταφέρει χτυπήματα στην κυβέρνηση επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον βάζει στο τραπέζι πεδία αντιπαράθεσης τα οποία παραδοσιακά θεωρούνται δυνατά «χαρτιά» της Νέας Δημοκρατίας, όπως είναι τα εθνικά θέματα, με σκοπό να απευθυνθούν και στους συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Η σκληρή ρητορική που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, που συνοδεύονταν από την φράση «τεράστια διπλωματικής ήττα» εξαιτίας της απροθυμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, αποτέλεσε στην πραγματικότητα το πρώτο «αίμα» στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων που προσπαθεί να ανοίξει η Κουμουνδούρου. Το «κατηγορώ» που επί της ουσίας απεύθυνε σε βάρος του Μαξίμου ο τέως πρωθυπουργός, ήταν πως δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε, να υπερασπιστεί μέχρι τέλους τα εθνικά συμφέροντα.

Αν η σκληρή αντιπολίτευση που ασκήθηκε από την πλευρά της Κουμουνδούρου απέναντι στην κυβερνητική «υποχωρητικότητα» -όπως τη χαρακτηρίζουν- έναντι της Άγκυρας, ήταν το πρώτο χτύπημα, η χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην ιστοσελίδα «Millitare.gr», έμοιαζε με ολοκληρωτική κήρυξη «πολέμου».

Αυτή τη φορά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκέστηκε σε διαπιστώσεις όπως αυτές που είχε κάνει κατά το πρόσφατο παρελθόν, όπως ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Αθήνα έναντι της Τουρκίας ή πως οι προκλήσεις με του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis», δεν αντιμετωπίστηκαν με τον ενδεδειγμένο σκληρό τρόπο. Αντίθετα, μίλησε ανοιχτά για τον φόβο του «διπλωματική ήττα των Βρυξελλών την προηγούμενη εβδομάδα να μετατραπεί το '21 και σε εθνική ήττα», δήλωση που ερμηνεύεται ως πλήρης άρση της εμπιστοσύνης του στους διπλωματικούς χειρισμούς του πρωθυπουργού – και όχι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, γεγονός που από μόνο του παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Η έλλειψη στρατηγικής που χρεώνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι και η «πηγή» της δικής του «καχυποψίας» και στο κομμάτι των εξοπλισμών που ετοιμάζει το υπουργείο Άμυνας. Δεν ενοχλεί τον Αλέξη Τσίπρα μόνο η «αδιαφάνεια» στις συμβάσεις -για τις οποίες είπε ότι αντίστοιχα φαινόμενα δεν υπήρξαν ούτε την εποχή που δόθηκαν οι μεγάλες μίζες-, αλλά όπως λένε από το περιβάλλον του, κυρίως το γεγονός ότι δεν εμφανίζουν να εντάσσονται στο ίδιο δόγμα. Για παράδειγμα, θεωρεί ότι δεν γίνεται τα μαχητικά Rafale, να μην συνδυαστούν με τις γαλλικές φρεγάτες ανοιχτής θαλάσσης, που θα υπερασπιστούν τα ελληνικά συμφέροντα από το Καστελόριζο, ως την Κύπρο.

Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τις κινήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζουν στο Newsbomb.gr πως η αποκρυσταλλωμένη ματιά που έχει αποκτήσει στα ζητήματα άμυνας, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι συμβουλεύεται πάντα τον πρώην υπουργό Άμυνας, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, τον πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου και τον πρώην αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά. Λαμβάνοντας πάντα τη γνώμη προσώπων που γνωρίζουν καλά το «παιχνίδι» με την Τουρκία, καταστρώνει τη στρατηγική του κόμματος του.

Μεγάλη εντύπωση, επίσης, προκάλεσε και η προειδοποίηση του προς τον πρωθυπουργό, να μην χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα τα εθνικά θέματα για να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι πολλές κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα εθνικό θέμα. «Αυτή τη φορά δε νομίζω ότι οι πολίτες θα το εκτιμήσουν ,γιατί μπορεί να μην είναι πρόσχημα», δήλωσε χαρακτηριστικά, δείχνοντας ότι στα αυτιά του έχουν φτάσει ανάλογες πληροφορίες.

Τέλος, ένας ακόμα -«ανομολόγητος» αυτή τη φορά- λόγος της τόσο σκληρής κριτικής που ασκούν προς την κυβερνητική πλευρά, είναι και η στάση που κράτησε η Νέα Δημοκρατία προς κυβέρνηση του Αλ.Τσίπρα, για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως υποστηρίζουν, εκείνη την -όχι και τόσο μακρινή- εποχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν «καβάλησε» απλά το κύμα των αντιδράσεων, αλλά το ενορχήστρωσε. Με τη δική του προτροπή, λένε, μετατράπηκε στα μάτια της κοινής γνώμης μια τεράστια διπλωματική επιτυχία -όπως τη χαρακτηρίζουν- σε «προδοσία», καταλογίζοντας του πρωτοφανή στα χρονικά της πολιτικής ζωής «οπορτουνισμό». Βέβαια, οι ίδιοι απορρίπτουν ρεβανσιστική διάθεση από τη μεριά τους στις θέσεις που εκφράζουν για τα ελληνοτουρκικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: «Κλείδωσε» η νέα παράταση του lockdown - Πότε θα ανοίξει η χώρα