ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απομακρύνεται η εκλογή από τη βάση

Απομακρύνεται η εκλογή από τη βάση

Εισήγηση του Γ.Ανωμερίτη περιγράφει ως ανέφικτη και επικίνδυνη την διαδικασία εκλογής από τη βάση - Αναζητείται πλαίσιο συμφωνίας για εκλογή από έκτακτο συνέδριο.

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του newsbomb για τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη διαδικασία εκλογής Προέδρου από τη βάση.

Ο προβληματισμός αυτός αποκτά νέα χαρακτηριστικά και ενδέχεται να μετατραπεί σε πολιτική απόφαση που θα αλλάζει το πλαίσιο και τον τρόπο εκλογής του νέου Προέδρου.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ, Πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης ,απέστειλε ήδη σχετική εισήγηση στον κ. Παπανδρέου και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ .

Σε αυτήν περιγράφεται ως αδύνατη, ανέφικτη και επικίνδυνη η διαδικασία εκλογής από τη βάση.

Ο κ. Ανωμερίτης χρησιμοποιεί ως επιχείρημα την αδυναμία εξεύρεσης πόρων αλλά και τη διάλυση των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ που υπάρχουν πλέον μόνο στα χαρτιά. Παράλληλα επισημαίνει τον κίνδυνο δημιουργίας επεισοδίων και αποδοκιμασιών από αγανακτισμένους πολίτες έξω από τα εκλογικά κέντρα.

Το newsbomb είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τους προβληματισμούς αυτούς συμμερίζονται και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Απ.Κακλαμάνης που έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής ενός εκτάκτου συνεδρίου που θα κληθεί να εκλέξει το νέο Πρόεδρο.

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής τονίζει ότι όλα τα ευρωπαικά κόμματα αναδεικνύουν την ηγεσία τους μέσα από συνέδριο, ενώ θεωρεί ότι η δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ οδηγεί στη μικρή συμμετοχή πολιτών σε μία ανοιχτή εκλογή από τη βάση.

Ο κ.Κακλαμάνης θεωρεί ότι αν η συμμετοχή είναι πολύ μικρή θα αποτελεί πλήγμα για τη νομιμοποίηση και την αξιοπιστία του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Στελέχη της βενιζελικής πτέρυγας συμμερίζονται αυτές τις ανησυχίες , έστω και αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει συμφωνήσει στην εκλογή από τη βάση.

Μία εξέλιξη που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την αλλαγή των διαδικασιών εκλογής του νέου αρχηγού, θα μπορούσε να είναι η ύπαρξη ενός μόνο υποψηφίου.

Προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονται πλέον οι προσπάθειες κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Κ.Σκανδαλίδης που θεωρεί ότι το ισχυρό προβάδισμα του κ. Βενιζέλου είναι συντριπτικό και αναγκάζει όλους να λειτουργήσουν με όρους ενότητας.

Αν δεν υπάρξει άλλος υποψήφιος, η εκλογή από τη βάση θα θεωρηθεί ως περιττή διαδικασία με δυσανάλογο κόστος ενώ και οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα συνηγορούν σε αυτή την άποψη.

Ακόμα όμως και αν υπάρξουν άλλες υποψηφιότητες φαίνεται ότι άνοιξε πλέον μία μεγάλη συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ για την διαδικασία εκλογής από τη βάση, η διεξαγωγή της οποίας είναι αβέβαιη. Ο κ. Παπανδρέου επιμένει σε αυτή τη διαδικασία αλλά όλοι εκτιμούν ότι δεν έχει ούτε τη δύναμη να την επιβάλλει αλλά ούτε και τη διάθεση να επιμείνει σε αυτή.

Από την πλευρά τους οι κ.κ Χρυσοχοίδης και Παπουτσής προσβλέπουν στην εκλογή από τη βάση θέλοντας να αποτελέσουν τον εναλλακτικό πόλο και τη νέα εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ.

Πιστεύουν ότι με την εκλογή από τη βάση, θα μπορέσουν να αποσπάσουν ένα ποσοστό που θα αναγκάσει τον κ.Βενιζέλο να τηρεί ισορροπίες ως νέος αρχηγός και δεν τους απασχολεί ενδεχόμενη μικρή συμμετοχή πολιτών στις εκλογές.

Αντίθετα, πιστεύουν ότι ένα έκτακτο συνέδριο θα είναι απόλυτα ελεγχόμενο και θα αναδείξει κυρίαρχο τον κ.Βενιζέλο.