ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Προεκλογικό» ανασχηματισμό βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ

«Προεκλογικό» ανασχηματισμό βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Ως προετοιμασία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον δρόμο προς τις κάλπες, ερμηνεύουν στην Κουμουνδούρου τις αλλαγές που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα, υποστηρίζοντας πως τέτοιου είδους κινήσεις δεν μπορούν να κρύψουν την αποτυχία της κυβέρνησης του στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας

Ούτε «δομικό», ούτε «λειτουργικό», αλλά μόνο σαν «προεκλογικό» αντιλαμβάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ τον καινούργιο κυβερνητικό σχηματισμό που ανακοίνωσε νωρίτερα ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, γεγονός που έχει σημάνει «συναγερμό» στην Κουμουνδούρου.

Τα στοιχεία στα οποία εστιάζουν οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, είναι τρία. Πρώτον, στην διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών εντός της Νέας Δημοκρατίας, καθώς διακρίνουν πως παρά την αποχώρηση από την κυβέρνηση του «σαμαρικού» Γιάννη Βρούτση, υπάρχει αναβάθμιση της συγκεκριμένης ομάδας, κυρίως με την μεταφορά του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η παρουσία του εν λόγω προσώπου σε αυτό το κρίσιμο πόστο, είναι το δεύτερο στοιχείο στο οποίο δίνουν ιδιαίτερη έμφαση. Ο Βορίδης -που εκφράζει τη «σκληρή» δεξιά εντός του κυβερνώντος κόμματος- φαίνεται πως μαζί με έναν στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Στέλιο Πέτσα που ορίστηκε αναπληρωτής, είναι τα πρόσωπα που θα διαχειριστούν την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί εντός του 2021 – σύμφωνα τουλάχιστον με την ερμηνεία κορυφαίων στελεχών του κόμματος. Κατά μία πρώτη ανάγνωση, αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θέλει υπό τον πλήρη έλεγχο του το εν λόγω υπουργείο.

Το τρίτο στοιχείο που εξετάζουν στην Κουμουνδούρου και που τους οδηγεί στο συμπέρασμα πως οδεύουν σε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, είναι η παρουσία αρκετών κοινοβουλευτικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που κατά τη γνώμη τους σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός «κλείνει το μάτι» στην οργανωμένη βάση του κόμματος, δίνοντας έτσι σήμα για να βρίσκονται σε πλήρη διάταξη μάχης.

Αν και είναι νωρίς ακόμα για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να προσδιορίσουν με ακρίβεια τον χρόνο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες κάλπες, στις πρώτες τους εκτιμήσεις μιλάνε για εκλογές στις αρχές του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο – βάσει πάντα των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανασχηματισμός 2021: Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης