ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας προετοιμάζει τον προεκλογικό οδικό χάρτη

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας προετοιμάζει τον προεκλογικό οδικό χάρτη
ΙΝΤΙΜΕ

Να ζεστάνει σταδιακά τις κομματικές «μηχανές», έτσι ώστε να τεθεί σε προεκλογική ετοιμότητα ολόκληρο το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που στην Κουμουνδούρου έχουν ξεκινήσει ήδη να ετοιμάζουν την ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική πλατφόρμα με την οποία θα αντιπαρατεθούν στην Νέα Δημοκρατία.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν πως ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ολοκληρωθεί εντός του 2021. Όπως υποστήριζαν στενοί συνεργάτες του προέδρου του κόμματος, παρά το γεγονός πως ο Κ.Μητσοτάκης δεν είχε μπροστά του κάποιο πολιτικό γεγονός που θα μπορούσε να επιβάλει πολιτικές εξελίξεις, θα οδηγείτο ο ίδιος στην απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, εξαιτίας της εξέλιξης της πανδημίας και της πορείας της οικονομίας. Το ερωτήματα για αυτούς ήταν το «πότε» και το «αν θα του το επέτρεπαν οι συνθήκες» να το πράξει.

Επομένως, κατά την Κουμουνδούρου, ο ανασχηματισμός και το σχήμα που επέλεξε ο Κ.Μητσοτάκης, απλά επιβεβαίωσε αυτό που υποπτεύονταν εδώ και καιρό. Πως το 2021 θα είναι χρονιά πολιτικών εξελίξεων και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνει πολύ σοβαρή δουλειά, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να καλύψει το έδαφος που έχασε τους προηγούμενους μήνες και να καταφέρει με αξιώσεις να κοντράρει τη Νέα Δημοκρατία.

Για να πετύχουν τον παραπάνω φιλόδοξο στόχο, προετοιμάζονται σε όλα τα επίπεδα. Ιδεολογικά, το βασικό πλαίσιο θα κινείται στην αντίθεση Αριστεράς/Νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των τομέων της Υγείας και της Παιδείας. Το πολιτικό πλαίσιο που θα προσφέρει την απαραίτητη ώθηση στο οικονομικό πρόγραμμα που βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας, ακόμα αναζητείται.

Την ίδια στιγμή, επιχειρούν να θέσουν σε κίνηση τον κομματικό μηχανισμό της βάσης, που αντικειμενικά είναι «σκουριασμένος», εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων. Ο Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος προσπαθεί να λύσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν μέσω τηλεδιασκέψεων και εκεί αναμένεται να εστιάσει το επόμενο διάστημα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει τηλεδιασκέψεις ανά περιφέρεια για την παρουσίαση των τοπικών προγραμμάτων, ενώ τους πρώτους μήνες του 2021 αναμένεται να πραγματοποιηθεί μία μεγάλη τηλεδιάσκεψη για το κεντρικό πρόγραμμα – με όλες αυτές τις εκδηλώσεις να έχουν σαφή προεκλογικό χαρακτήρα.

Τέλος, δεν θα πρέπει να περάσουν απαρατήρητα τα όσα είπε χθες, κατά τη διάρκεια του Πολιτικού Κέντρου του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας περί «πρωτοβουλιών και κοινών δράσεων με άλλα κόμματα» - μήνυμα που είχε ως παραλήπτες το ΜΕΡΑ25 και το ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, για να το κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρο, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε πως «το αίτημα για μία εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση, που θα επαναφέρει τη χώρα στη κοινωνική κανονικότητα και τη κοινωνία σε ασφάλεια και συνοχή, θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη από την ίδια τη κοινωνία», επιχειρώντας έτσι να θέσει προ των ευθυνών τους τις όμορες πολιτικές δυνάμεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.