ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για 12 ναυτικά μίλια: «Καλωσορίζουμε την επέκταση» - Αιχμές για παλαιότερη στάση της ΝΔ

Τσίπρας για 12 ναυτικά μίλια: «Καλωσορίζουμε την επέκταση» - Αιχμές για παλαιότερη στάση της ΝΔ
ΙΝΤΙΜΕ

«Καλωσορίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας προς δυσμάς», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσιπρας, που επιτέθηκε στην συνέχεια στην κυβέρνηση για την στάση της τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κινήσεις για το Ιόνιο.

«Ταυτόχρονα όμως καλωσορίζουμε και σας προσωπικά και το κόμμα σας σε μία ακόμα στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία λοιδωρήσατε με μένος όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση. Θέλω να θυμίσω τι ακριβώς λέγατε όταν εμείς ανακοινώσαμε αυτή την θέση τον Οκτώβρη του 2018 και τόσο εσείς όσο και κορυφαία στελέχη του κόμματος σας, που τότε ήταν στην αντιπολίτευση, έβγαιναν με δημόσιες δηλώσεις σχεδόν να λένε ότι χωρίζουμε την Ελλάδα στα δύο, σχεδόν να λένε ότι προχωράμε σε μία επιλογή», είπε ο Αλέξης Τσιπρας.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας ότι ακόμα κι εκείνη εμφανιζόταν αντίθετη σε μια τέτοια προοπτική.

«Η κυρία Μπακογιάννη που συνηθίσει να έχει πολύ ειλικρινείς τοποθετήσεις στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και αποφεύγει – όχι όμως πάντα – τις τοποθετήσεις με μικρό πολιτικό πρόσημο. Ακόμα και η κυρία Μπακογιάννη έλεγε ότι πρόκειται για μία επιλογή που κινείται αντίθετα με την πάγια άποψη της ελληνικές εξωτερικής πολιτικής. Ότι αποσπασματικές επιμήκυνσης της αιγιαλίτιδας ζώνης δίνουν περαιτέρω επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά».

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών και την αντιμετώπιση της από τη ΝΔ, ο κ. Τσιπρας είπε: «Η προδοτική συμφωνία των Πρεσπών έγινε τώρα τόσο επωφελής για τα συμφέροντα της χώρας, ώστε να απαιτείτε από τη Βόρεια Μακεδονία την τήρησή της.
Καλή τη πίστει μάλιστα, όπως λέτε στη σχετική δήλωσή σας».

Μάλιστα, λίγο αργότερα επανέλαβε δηλώσεις του πρωθυπουργού και στελεχών της ΝΔ την εποχή της υπογραφής της συμφωνίας. «Θυμάστε, αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη;
Με τι ευκολία και εθνική επιπολαιότητα μας λέγατε σ’ αυτή την αίθουσα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί «εθνική ήττα που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού και ένα εθνικό λάθος που προσβάλλει και την αλήθεια και την Ιστορία της πατρίδας μας»; Με τι ευκολία χειροκροτούσατε από αυτά εδώ τα έδρανα στις 25 Ιανουαρίου του 2019 τον κ Βορίδη, όταν αποκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ «Κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας».

Εθνικής μειοδοσίας, κύριε πρωθυπουργέ. Για μια συμφωνία που τώρα τηρείτε και τιμάτε. Και που κατά τον Υπουργό σας των Εξωτερικών αποκατέστησε πλήρως την Ιστορία».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ανυπαρξία σοβαρότητας στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας ότι «τη μία μέρα να «δίνετε μάχες» για τη Βόρεια Μακεδονία, και την άλλη δεν τολμάτε – εδώ και μήνες- να κυρώσετε τα μνημόνια με τη γειτονική χώρα».

Για την Τουρκία

Την ανησυχία του για την εξέλιξη των ζητημάτων της χώρας με την Τουρκία εξέφρασε ο Αλέξης Τσιπρας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει ατζέντα. «Πώς θα αντιμετωπίσουμε τη στρατηγική Ερντογάν, που αξιοποιώντας στο έπακρο την στάση Πόντιου Πιλάτου της Ευρώπης, επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων;

Τι κινήσεις γίνονται στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο για να εξασφαλίσουμε κάποιες συμμαχίες στην Ευρώπη και γενικότερα; Όλα αυτά παραμένουν θολά.

Και όσο παραμένουν θολά, και όσο η Άγκυρα επιμένει σε ρόλο χωροφύλακα του Αιγαίου, και όσο η διεθνής κατάσταση και η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ρευστή, τόσο οι κίνδυνοι για την πατρίδα αυξάνουν».

Ο κ. Τσιπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεφύγει από την ασάφεια. «Να προτείνετε ένα σαφή οδικό χάρτη αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων, με διπλωματικά μέτρα, με διεθνείς πρωτοβουλίες, αλλά και με όλα τα μέσα άμυνας, πρόληψης και απάντησης. Με κόκκινες εθνικές γραμμές, πουν να γίνουν σαφείς προς κάθε κατεύθυνση.

Έτσι που και οι Ευρωπαίοι, και οι σύμμαχοι, και η Άγκυρα, να ξέρουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε τετελεσμένα και προκλήσεις».

Σχολιάζοντας το ζήτημα των προκλήσεων από την Τουρκία, ανέφερε: «Αντί να πείτε την αλήθεια στον λαό για το τι μπορούσαμε και τι δεν μπορούσαμε να κάνουμε, βυθιστήκατε στις αντιφάσεις, ενώ περάσατε όλο τον χρόνο λέγοντας, πότε ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη και είμαστε η «ασπίδα της Ευρώπης», πότε ότι η Τουρκία θα λάβει μια αποφασιστική απάντηση από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία ή την ΕΕ στο σύνολό της, πότε ικανοποιούμενος με ανέξοδες και άσφαιρες «δηλώσεις στήριξης», των εταίρων μας».

Για τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ο κ. Τσιπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε 8 μήνες να τις ζητήσει. «Κάνατε 8 μήνες να ζητήσετε κυρώσεις, με τους Υπουργούς σας να διατυμπανίζουν ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν προτεραιότητα. Μετά, υπογράψατε – ορθώς- την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία ΑΟΖ, αλλά χωρίς να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνει κοντά στις θέσεις μας η Γερμανία, με αποτέλεσμα για 4 μήνες να είναι απέναντί μας στην υιοθέτηση μηχανισμού κυρώσεων.

Και βέβαια, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τον Γερμανό ΥΠΕΞ να παρακολουθεί σιωπηλός, καθώς ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας απειλεί ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Την ίδια στιγμή δε, που διεκδικούσατε κυρώσεις για παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και το Oruc Reis όργωνε την περιοχή, εσείς αποδυναμώνατε τις θέσεις μας λέγοντας δημόσια ότι δεν πραγματοποιούνται έρευνες και στέλνοντας συγκεχυμένα μηνύματα».

Ο κ. Τσιπρας αναφέρθηκε και σε τοποθετήσεις υπουργών της κυβέρνησης που στέλνουν αντιφατικά μηνύματα. «Ενώ διατυμπανίζατε παντού ότι η Ελλάδα θα προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ο κ Γεραπετρίτης έλεγε ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι μόνο η κυριαρχία μας – άρα μόνο τα χωρικά μας ύδατα στα 6 μίλια. Και όταν εμείς υπογραμμίζαμε ότι ο μόνος τρόπος να προασπίσεις ένα δικαίωμα που παραβιάζεται είναι να το ασκήσεις και προτείναμε την επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης, ο κ Γεραπετρίτης μιλούσε για «εύκολους λεονταρισμούς» και ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήριζε την πρότασή μας «εθνικιστική»».

Κλείνοντας ο κ. Τσιπρας κατέληξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την επανεκκίνηση των διερευνητικών για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με την προοπτική να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία στη βάση του διεθνούς δικαίου, είτε διμερώς, είτε με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Η Ελλάδα, όμως, πρέπει να είναι κάθετη απέναντι σε οποιαδήποτε συζήτηση για δήθεν «γκρίζες ζώνες» ή «αποστρατιωτικοποιημένα νησιά». Πρέπει να είναι κάθετη απέναντι σε πιέσεις τρίτων για ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Κυρίως, ας το επαναλάβω, πρέπει να είναι απολύτως σαφείς οι κόκκινες γραμμές μας.
Όμως δεν έχουμε καμία εικόνα ποιοι θα είναι οι συγκεκριμένοι στόχοι της διαπραγμάτευσης και η τακτική που θα ακολουθήσουμε» ανέφερε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό: Μετακινήσεις εκτός νομού: «Παγώνει» η άρση-Θα εξεταστεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες