ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το προεκλογικό κλίμα φέρνει τα πάνω - κάτω στην εσωκομματική αναμέτρηση στο ΚΙΝΑΛ: Όλο το παρασκήνιο

Το προεκλογικό κλίμα φέρνει τα πάνω - κάτω στην εσωκομματική αναμέτρηση στο ΚΙΝΑΛ: Όλο το παρασκήνιο
INTIME

Την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης, έτσι ώστε η εσωκομματική αναμέτρηση να μην αποτελέσει τροχοπέδη στην προετοιμασία του ΚΙΝΑΛ μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αναζητά η ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη, με τις ζυμώσεις στο παρασκήνιο να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2021. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να ξεκινήσουν να τρέχουν όλες εκείνες οι διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την προετοιμασία της αναμέτρησης. Με απλά λόγια, θα πρέπει να αρχίσει μια κούρσα, η οποία δεδομένα θα δημιουργήσει κλίμα εσωστρέφειας στην παράταξη, σε μία χρονική περίοδο που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και να αποκρούσει τις επιθέσεις «φιλίας» που δέχεται τόσο από τα δεξιά της, όσο και από τα αριστερά της.

Τι ακριβώς σημαίνει εσωκομματική αναμέτρηση είναι γνωστό σε όλα τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, ανεξάρτητα από το «στρατόπεδο» στο οποίο εντάσσονται. Επομένως, είναι προετοιμασμένα και για τις «συνέπειες» αυτής της σύγκρουσης. Φαίνεται, όμως, πως το κλίμα που επικρατεί στην χώρα και η ατμόσφαιρα που «μυρίζει» εκλογές, οδηγούν πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στη Φώφη Γεννηματά, στη σκέψη ότι μπροστά στο ενδεχόμενο εθνικών καλπών θα πρέπει να υπάρξει αναβολή της δικής τους αναμέτρησης.

Τα επιχειρήματα τους δεν είναι έωλα, σε καμία περίπτωση. Όπως υποστηρίζουν, θα είναι καθαρή «αυτοκτονία» για τους ίδιους η χώρα να οδεύει προς εκλογές και στο ΚΙΝΑΛ να βγάζουν τα «μάτια» τους για την θέση του αρχηγού. Άλλωστε, εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει τελικά την απόφαση και πως θα το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, θα έχουν γίνει εθνικές εκλογές.

Έτσι, οδηγούνται στην απόφαση να προτείνουν προς τους υπόλοιπους διεκδικητές της ηγεσίας, δηλαδή τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Ανδρέα Λοβέρδο, ένα άτυπο μορατόριουμ μέχρι το φθινόπωρο, το οποίο θα είναι μία πλήρης συμφωνία που θα περιλαμβάνει τα εξής:

Α) Αναβολή της εσωκομματικής αναμέτρησης.

Β) Την δέσμευση εκ μέρους όλων των πλευρών για σταθερή αυτόνομη γραμμή, με στόχο την αλλαγή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών δύναμης

Γ) να μπει φρένο στη συζήτηση για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ.

Τα ίδια πρόσωπα, προσθέτουν ότι η αναβολή της εσωκομματικής αναμέτρησης θα ωφελήσει και τους ίδιους τους συνυποψήφιους της Φ.Γεννηματά, ειδικά τον Ν.Ανδρουλάκη. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, αν προχωρήσουν οι εσωτερικές διαδικασίες, ακόμα και να κερδίσει ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, τότε θα είναι εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός του κόμματος. Αναγκαστικά, θα εκπροσωπείται από άλλο πρόσωπο στην Βουλή, δημιουργώντας έτσι καθεστώς «δυαρχίας».

Συμπληρώνουν, επίσης, πως δεν θα είναι ευχάριστο ούτε για τον Ν.Ανδρουλάκη, ούτε για τον Α.Λοβέρδο να οδηγήσουν το κόμμα σε μία -πιθανότατα- διπλή εκλογική αναμέτρηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί λίγες εβδομάδες μετά την δυνητική επικράτηση τους στο εσωκομματικό παιχνίδι, κινδυνεύοντας με αυτό τον τρόπο να «χρεωθούν» ένα εκλογικό αποτέλεσμα που δεν θα είναι «δικό» τους.

Πάντως, από τη στιγμή που οι παραπάνω σκέψεις δεν έχουν μεταφερθεί επίσημα στα υπόλοιπα επιτελεία και παραμένουν θέμα συζήτησης ανάμεσα στους συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, τα πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στους Ν.Ανδρουλάκη και Α.Λοβέρδο, επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν, αναμένοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.