ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διερευνητικές επαφές: Τα ντεσού, η στοχευμένη διαρροή της Άγκυρας και η κόκκινη γραμμή της Ελλάδας

Διερευνητικές επαφές: Τα ντεσού, η στοχευμένη διαρροή της Άγκυρας και η κόκκινη γραμμή της Ελλάδας
Twitter

Ούτε κρύο, ούτε ζέστη χαρακτήρισε την έναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε μία από τις δεκάδες αίθουσες του παλατιού των Σουλτάνων, το Ντολμά Μπαχτσέ, διήρκεσε συνολικά 3,5 ώρες.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές το κλίμα στη συνάντηση δεν ήταν άσχημο, αλλά δεν έγινε και κάτι θεαματικό και αυτό το γνώριζε εξαρχής η ελληνική πλευρά.

Παράλληλα για την παρουσία του στενού συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν η ελληνική πλευρά θεωρεί πως καταδεικνύει το ενδιαφέρον του Τούρκου Πρόεδρου για τις συνομιλίες αλλά δεν παίρνει θέση για το αν είναι θετικό ή αρνητικό γεγονός.

Σε μήνυμά του στο Twitter o Καλίν ανέφερε: «Έπειτα από 4,5 χρόνια, οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ξεκίνησαν πάλι σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας, είναι πιθανό να λύσουμε όλα τα προβλήματα, συμπεριλάμβανομένου του Αιγαίου. Έχουμε την επιθυμία γι' αυτό. Η περιφερειακή ειρήνη και η σταθερότητα ενδιαφέρουν όλους».

Η στοχευμένη διαρροή της τουρκικής πλευράς σε τοπικά μέσα ενημέρωσης μετά το τέλος της συνάντησης, πως η Αγκυρα έθεσε θέματα αποστρατικοποίησης και κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, ήταν αναμενόμενη, ωστόσο η ελληνική αντιπροσωπεία όλα αυτά τα θεωρεί «μονομερείς διεκδικήσεις και θέματα μή υφιστάμενα».

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία μετά την συνάντησή του με την υπουργό ‘Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλύ, στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση των 18 Rafale που θα αποτελέσουν τη νέα Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία τόνισε ότι η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, «που είναι και το αντικείμενο αυτών των διερευνητικών» και πρόσθεσε, ότι «η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα. Αντιθέτως, ήταν πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Σημειώνεται πως οι διερευνητικές επαφές αποτελούν διεξαγωγή άτυπων, μη δεσμευτικών συζητήσεων. Δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις μεταξύ των δύο πλευρών, δεν τηρούνται πρακτικά, δεν μετέχει τρίτος, είναι αποκλειστικά μεταξύ μόνο των δύο πλευρών και δεν γίνονται ενημερώσεις για το περιεχόμενό τους, ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Στόχος τους είναι μια πρώτη διερεύνηση σημείων σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο επόμενος κύκλος διερευνητικών επαφών θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, πιθανότατα τον Φεβρουάριο.

Οι πρωταγωνιστές των επαφών

Επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής ομάδας στις διερευνητικές επαφές είναι ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, που έχει ηγηθεί στους περισσότερους γύρους των διερευνητικών συνομιλιών και θα συνοδεύεται από τον πολύπειρο εν ενεργεία διπλωμάτη, Αλέξανδρο Κουγιού.

Απέναντι τους βρέθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, αλλά και το υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής διπλωματίας, Τσαγατάι Ερτσίγιες. Ο επί σειρά ετών εκπρόσωπος της Τουρκίας στις διερευνητικές Φεριντούν Σινιρλίογλου δεν συμμετέχει, καθώς εκπροσωπεί τη χώρα του στα Ηνωμένα Έθνη.

Ικανοποίηση από ΗΠΑ και Βερολίνο

Την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι καλό να μην σχολιάσουμε από έξω μια διαδικασία που τώρα ξεκινάει». Εξέφρασε πάντως την ελπίδα να καταστεί εφικτή η εξεύρεση καλής λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ουάσιγκτον, με το νέο εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις να δηλώνει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη και τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων σε αυτή τη διαδικασία» ανέφερε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» συμπλήρωσε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.