ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΙΝΑΛ διαγράφει το πρόσφατο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ για να διασφαλίσει το μέλλον του

Το ΚΙΝΑΛ διαγράφει το πρόσφατο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ για να διασφαλίσει το μέλλον του

Μεταξύ άλλων, προστέθηκε και η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου και το «γλυκό» της εσωστρέφειας ήρθε για να δέσει

Να τραβήξει μία «κόκκινη» γραμμή και να διαγράψει από τη μνήμη του την τριετία 2012-2015, δηλαδή την περίοδο της συγκυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά-Βαγγέλη Βενιζέλου, επιθυμεί η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Η κίνηση αυτή θεωρείται επιβεβλημένη για να διατηρήσει την πολιτική του αυτονομία, αλλά και να κόψει την «όρεξη» στα στελέχη του που «ονειρεύονται» ανάλογες κυβερνητικές θέσεις.

Οι τελευταίοι μήνες δεν ήταν εύκολοι για την Χαριλάου Τρικούπη. Πιέστηκε πάρα πολύ από τα δεξιά της, σε σημείο που τα κορυφαία στελέχη της μιλούσαν δημόσια για απόπειρα του Μαξίμου να αλώσει το κόμμα και να το μετατρέψει σε έναν πιθανό, μελλοντικό, μικρό κυβερνητικό εταίρο. Την ίδια ώρα, εντάθηκαν και οι επιθέσεις φιλίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με αρκετά στελέχη της «παπανδρεϊκής» πτέρυγας -ανάμεσα τους και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου- να θέτουν επί τάπητος το ζήτημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» ως απάντηση στη «μητσοτακική» νεοφιλελεύθερη δεξιά.

Σε όλα τα παραπάνω, προστέθηκε και η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου και το «γλυκό» της εσωστρέφειας ήρθε για να δέσει. Για να μπορέσει να ξεφύγει από τις συμπληγάδες, η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε να ενεργοποιήσει από τη μία τα αντιδεξιά αντανακλαστικά των παλαιοπασόκων και από την άλλη συμφώνησε με την προοπτική της «προοδευτικής διακυβέρνησης» όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάξουν υπέρ του ΚΙΝΑΛ, απορρίπτοντας επί της ουσίας την προοπτική μίας κυβέρνησης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές οι δύο κινήσεις «ντύθηκαν» ιδεολογικοπολιτικά από την στρατηγική της αυτόνομης πορείας της παράταξης.

Για να έχει, όμως, και πρακτικά αποτελέσματα, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αποφάσισε να συγκρουστεί με την «πηγή του κακού», που κατά τη γνώμη της δεν είναι άλλη παρά η περίοδος της συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, που σε συνδυασμό με το πρώτο μνημόνιο, έστρεψαν την βάση του ΠΑΣΟΚ σε άλλες κατευθύνσεις – κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είναι για να γίνουμε παρακολούθημα και συμπλήρωμα στις επιδιώξεις της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να είναι απόλυτα σαφές. Συμπλήρωμα σε κυβερνητικά σχήματα δεν πρόκειται να γίνουμε», υπογράμμισε κατά την εισήγηση της στο Πολιτικό Συμβούλιο της προηγούμενης Τρίτης, η Φώφη Γεννηματά.

Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο προς πάσα κατεύθυνση. Για να γίνει σαφέστερη και για να μην υπάρχουν περιθώρια παρερμηνείας της τοποθέτησης της, συμπλήρωσε πως «Τέτοιες δύσκολες επιλογές έγιναν με αίσθημα πολιτικής και πατριωτικής ευθύνης όταν ήταν απόλυτα επιβεβλημένο για να αποτρέψουμε την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε και την οικονομική και κοινωνική καταστροφή», εννοώντας φυσικά την περίοδο 2012-2015. «Συλλογικά έχουμε κλείσει αυτή την πόρτα και εγγυώμαι ότι δεν θα ξανανοίξει», είπε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, που έριξε και τα καρφιά της στα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ανέλαβαν θέσεις στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μαζί της συμφώνησαν πολλά κορυφαία στελέχη της παράταξης, όπως ο Θόδωρος Μαργαρίτης και ο Φίλιππος Σαχινίδης.

Συντηρητική στροφή

Στρατηγικά, η κίνηση της Φ.Γεννηματά ήταν επιβεβλημένη, καθώς αρκετά στελέχη λοξοκοιτούσαν στα αριστερά και στα δεξιά τους. Επίσης, «καταδικάζοντας» -έστω και με αστερίσκους- εκείνη την περίοδο, έκοψε μία και καλή μια ενοχλητική συζήτηση, έχοντας, παράλληλα, το βλέμμα στραμμένο στο σήμερα.

Δυστυχώς, όμως, για το ΚΙΝΑΛ, φαίνεται πως στη βάση έχει διαμορφωθεί μία δύσκολη πραγματικότητα, αφού τα στοιχεία των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας εμφανίζουν μία συντηρητικοποίηση των ψηφοφόρων του άλλοτε κραταιού κινήματος, η οποία εν πολλοίς έχει τη ρίζα της στα γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Τότε φαίνεται πως αναπτύχθηκε το «σύνδρομο έλλειψης εξουσίας» σε πολλά μεσαία και μεγάλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που τελευταία φορά βρέθηκαν σε κυβερνητικά πόστα στην συντηρητική συγκυβέρνηση 2012-2015. Στο συνδικαλιστικό κίνημα, η ΠΑΣΚΕ συνεργάζεται αρμονικά με την «γαλάζια» ΔΑΚΕ, οδηγώντας την ΓΣΕΕ στην πλήρη απαξίωση, αφού επί μία δεκαετία παρακολουθεί αμέτοχη το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων. Τέλος, επί μία ολόκληρη επταετία η Χαριλάου Τρικούπη είχε αναγάγει σε νούμερο ένα «εχθρό» της την Κουμουνδούρου. Έτσι, με βάση τα παραπάνω, μπορούν να εξηγηθούν και πολλές «περίεργες» απαντήσεις που καταγράφηκαν στις πρόσφατες έρευνες -όπως το 92% της αποδοχής του Κ.Μητσοτάκη στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ- που οδήγησε στην ανοιχτή αμφισβήτηση των στοιχείων από την πλευρά κορυφαίων στελεχών, όπως ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Αυτή την συντηρητική στροφή των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, θέλει να εκμεταλλευτεί προς όφελος του ο Ανδρέας Λοβέρδος στην επερχόμενη εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία, υιοθετώντας μία ατζέντα που δεν διαφέρει από εκείνη της Νέας Δημοκρατίας, σε αντίθεση με την παραδοσιακή κεντροαριστερή φωνή της Φ.Γεννηματά και την «ευρωπαϊκή» Σοσιαλδημοκρατία που θέλει να εκφράσει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική