ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά σε Μητσοτάκη: Λίγη η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής - Δεν προστάτευσε τα εθνικά συμφέροντα

Γεννηματά σε Μητσοτάκη: Λίγη η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής - Δεν προστάτευσε τα εθνικά συμφέροντα

Σφοδρή κριτική εξαπέλυσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής με αφορμή τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. 

Όπως υποστηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη, η κυβέρνηση δεν προστάτευσε τα εθνικά συμφέροντα καθώς συμφώνησε για την έναρξη μιας θετικής ατζέντας με την Τουρκία χωρίς να εξασφαλίσει προηγουμένων συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Αναλυτικά η δήλωση της κ. Γεννηματά:

«Την ώρα της αλήθειας η κυβέρνηση αποδείχτηκε πολύ λίγη. Στο χθεσινό ευρωπαϊκό συμβούλιο δεν έδειξε την απαιτούμενη αποφασιστικότητα για να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα.

Συμφώνησε να ξεκινήσει θετική ατζέντα με την Τουρκία, χωρίς να εξασφαλίσει καμία συγκεκριμένη δέσμευση της, παρά αρκέστηκε σε αόριστες αναφορές για το μέλλον.

Δεν διεκδίκησε και δεν πέτυχε ρυθμίσεις που θα προέβλεπαν ότι η υλοποίηση της θετικής ατζέντας συνεπάγεται ότι η Τουρκία:

- εγκαταλείπει το casus belli

- θα προσχωρήσει στη Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, ως μέρος του ενωσιακού κεκτημένου

- θα σέβεται πλήρως την κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ εγκαταλείποντας τις απαράδεκτες θεωρίες για «γκρίζες ζώνες»

- θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες στο εσωτερικό της

- θα δέχεται «επιστροφές» μεταναστών απ' όλη τη χώρα και όχι μόνο από τα νησιά με αναθεώρηση της σχετικής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας παράλληλα με τη νέα χρηματοδότηση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Το «κλειδί» για την άρση – Οι ημερομηνίες-ορόσημο για εστίαση, σχολεία, λιανεμπόριο