ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αντάρτικο» από την αντιπολίτευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού

«Αντάρτικο» από την αντιπολίτευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο και με τη χρήση σκληρής γλώσσας απαντάει σύσσωμη η αντιπολίτευση στην εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από το 2022, κάνοντας λόγο για «εμπαιγμό» και κοροϊδία των εργαζόμενων από τη πλευρά της κυβέρνησης.

ΣΥΡΙΖΑ

Τα όσα ανακοίνωσε νωρίτερα στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, προσέφερε στον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να επαναφέρει στο τραπέζι την πρόταση του για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ.

«Ο κ. Μητσοτάκης αφού νομιμοποίησε την απλήρωτη εργασία και οδήγησε σε τεράστιες αυξήσεις σε βασικά αγαθά όπως τρόφιμα και ρεύμα, σήμερα ανακοίνωσε μια συμβολική -όπως είπε- αύξηση στον κατώτατο μισθό. Τα 52 λεπτά που δίνει την ημέρα είναι προσβολή και κοροϊδία για τους εργαζομένους. Ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε ήδη να είναι στα 751 και σήμερα να συζητάμε την αύξηση του στα 800 ευρώ, όπως έχει δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε σε δήλωση του ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε τη σκυτάλη από την αρμόδια τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που νωρίτερα είχε κάνει λόγο για την ανάγκη «στήριξη των εργαζομένων, των μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, που αναλογεί στο 60% του διάμεσου μισθού με στοιχεία του ΟΟΣΑ».

ΚΙΝΑΛ

Από τη πλευρά της, η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζει εμπαιγμό των εργαζομένων την απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού «συμβολικά», κατά 13 ευρώ τον μήνα.

«Συνεχίζει να προωθεί το βαθιά συντηρητικό εργασιακό της «όραμα» για την φθηνή και απαξιωμένη εργασία, με τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και συμβάσεις. Υπενθυμίζουμε ότι η ΓΣΕΕ πρότεινε (μετά την 2ετή καθήλωση του κατώτατου μισθού) την άμεση αύξηση του στα 751 ευρώ. Πρόταση που απαράδεκτα αγνόησε ο κ. Μητσοτάκης. Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει να διεκδικεί τον δικό του «δρόμο».

Αλλαγή του νόμου και καθορισμό του κατώτατου μισθού από την ελεύθερη διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ώστε να εξασφαλίζεται διαχρονικά, ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Αλλαγής.

ΚΚΕ

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα υποδέχθηκε ο Περισσός τις κυβερνητικές εξαγγελίες. «Η ανακοίνωση της κυβέρνησης συνιστά πρόκληση προς τους εργαζόμενους, αφού κι αυτά τα ψίχουλα έχουν εξανεμιστεί και με το παραπάνω από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και από τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης, που κάνει τους εργαζόμενους ακόμα πιο “φτηνούς” και “ευέλικτους”», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

Παράλληλα, δεν αφήνει έξω από το κάδρο των ευθυνών και τη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς όπως τονίζει «Με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ο κατώτατος μισθός δεν καθορίζεται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των εργαζομένων, αλλά από τον εκάστοτε υπουργό εργασίας, με βάση τις λεγόμενες αντοχές της οικονομίας, δηλαδή την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου και με στημένους “κοινωνικούς διαλόγους”».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Ποιες περιοχές και πότε θα πλήξει ο αφρικανικός καύσωνας - Στο «κόκκινο» όλη η χώρα