ΣΤΑ ΑΚΡΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στη μία τραγωδία μετρήσαμε φέρετρα - Τσίπρας: Δείξατε το πρόσωπο του τυμβωρύχου

Μητσοτάκης Τσίπρας Πυρκαγιές
Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για το θέμα των πυρκαγιών
InTime combined

Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη την Τετάρτη στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να συγκρούονται σε μια πολύ έντονη αντιπαράθεση με σκληρή γλώσσα. «Πυρά» στην κυβέρνηση και από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Ρεπορτάζ: Σοφία Σπίγγου, Αντώνης Γκιόκας

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τις πυρκαγιές, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να συγκρούονται και να χρησιμοποιούν σκληρές εκφράσεις. Η κόντρα για την ευθύνη των καταστροφικών πυρκαγιών και η διαμάχη με φόντο το πολιτικό υπόβαθρο των δυο αντιμαχόμενων πλευρών κορυφώθηκε, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «στη μια τραγωδία μετρήσαμε στρέμματα, στην άλλη φέρετρα», κάνοντας έμμεση αναφορά στο Μάτι με τον κ. Τσίπρα να απαντά πως «ο κ. Μητσοτάκης έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, αυτό του τυμβωρύχου».

Σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση άσκησαν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, να υπογραμμίζει πως «από τότε που ανακαλύφθηκε η συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο» αναφερόμενο στη συγγνώμη του πρωθυπουργού για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ζήτησε άμεση αποζημίωση στους πυρόπληκτους ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αναζήτηση του αίτιου των καταστροφών. Ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, στάθηκε στην «κατάρρευση του επιτελικού κράτους».

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί σχολίασαν αρνητικά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε σε τριτολογία πριν οι ίδιοι δευτερολογήσουν, ενώ σχολίασαν αρνητικά την αποχώρησή του από τη Βουλή μετά το τέλος των δικών του ομιλιών, αν και ο κ. Μητσοτάκης είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.

Μητσοτάκης: Θα αναστήσουμε όσα χάσαμε από τις φωτιές - Προτεραιότητα η ανθρώπιν ζωή

Με αναφορά σε όλους όσοι συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη με τις πυρκαγιές ή που είναι σε επιφυλακή αλλά και με τη δέσμευση ότι όλα όσα χάθηκαν «θα τα αναστήσουμε» ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στη βουλή για τη διαχείριση των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού.

«Καθώς στην πατρίδα μας εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλων πυρκαγιών η σκέψη όλων μας στρέφεται σε εκείνους και εκείνες που ακόμα μάχονται ή είναι σε επιφυλακή στην πρώτη γραμμή, στην πολιτική προστασία, στην πυροσβεστική, στον στρατό, στην αστυνομία, στους εθελοντές παντού στη χώρα. Στις χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα αποτυπώνεται η αφοσίωσή τους και στα όσα χάσαμε όλα όσα καλούμαστε να αναστήσουμε και θα τα αναστήσουμε» είπε ο πρωθυπουργός.

Τα τέσσερα ερωτήματα

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε 4 ερωτήματα. «Ερώτημα πρώτο είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε για τις πυρκαγιές; Ερώτημα δεύτερο, τι πήγε καλά και τι πήγε λάθος στη μάχη με τις φλόγες; Ερώτημα τρίτο πώς θα στηριχθούν από δω και στο εξής οι τοπικές κοινωνίες και οι πληγέντες από τις πυρκαγιές και ερώτημα τέταρτο και πιο ουσιαστικό με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης».

Σχετικά με την προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «καταφέραμε να μην θρηνήσουμε θύματα αν και χάσαμε τον Βασίλη, τον ηρωικό εθελοντή. Όμως καταστράφηκαν περιουσίες, ευτυχώς όχι τόσες όσες το μέγεθος της φωτιάς θα μας έκανε να περιμένουμε, αλλά καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι δασικού πλούτου, λίγο παραπάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα πρασίνου. Αυτό είναι το κόστος της περιβαλλοντικές αλλαγής, που φέτος συνδυάστηκε με έναν επίπονο καύσωνα που επηρέας ολόκληρη τη Μεσόγειο. Θυμίζω ότι δεν βρέθηκε μόνο η Ελλάδα αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και η Τουρκία, η Ιταλία. Όμως το φετινό καλοκαίρι κατέστησε πιο δύσκολη την διαχείριση λέω λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που μετέτρεψε τα δάση σε πυριταποθήκες».

Το 112 έδειξε την αξία του

Αναφερόμενος στην πολιτική προστασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμισε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά πράγματα στον τομέα αυτό. «Ενεργοποιήθηκε το 112, το οποίο απέδειξε την αξία του, η πυροσβεστική ενισχύθηκε και πριν την αντιπυρική περίοδο με νέα στελέχη και νέα οχήματα και με εναέρια μέσα για τα οποία τόση συζήτηση έγινε, συγκεκριμένα με 74 ελατήρια μέσα, 69 εμπλεκόμενα συν 5 τα οποία είναι ιδιοκτησία του πυροσβεστικού σώματος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Τον αν ήταν αρκετά ή όχι είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω αλλά δεν μπορεί να συζητήσει κανείς αν η χώρα είχε προνοήσει να εξοπλιστεί με περισσότερη ενέργεια μέσα κάποια εκ των οποίων μάλιστα δοκιμάστηκαν και για πρώτη φορά» εξήγησε και συμπλήρωσε ότι καθαρίστηκαν αρκετές περιοχές και επικίνδυνα σημεία.

«Φέτος το καλοκαίρι και είχαμε να αντιμετωπίσουμε 1270 πυρκαγιές, περίπου 60 την ημέρα. Υπήρχαν εσωτερικές στρόβιλοι της φωτιάς που την αναπαρήγαγαν με αποτέλεσμα οι φλόγες να σβήνουν πολύ πιο δύσκολα ακόμα και όταν δέχονταν ριπές νερού από τα αεροσκάφη. Το καλύτερο παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας ήταν η τελευταία φωτιά την οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στα Βίλια. Κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο μηχανισμός του κράτους, συμμετείχαν και δυνάμεις από το εξωτερικό και παρόλα αυτά χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να περιοριστεί η φωτιά» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ζήτησε αν κάποιος πιστεύει ότι έγιναν λάθος χειρισμοί να τους υποδείξει.

«Αυτή η πυροσβεστική κατάφερε και έλεγξε από τη γέννηση τους την συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών. Δυστυχώς κάποιες ξέφυγαν και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πραγματικότητα να πρέπει να διαχειριζόμαστε τέσσερις μεγάλες πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία της χώρας, μία ένταση ενός φαινομένου που ξεπέρασε πολλά από τα οχυρά μας. Είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες χρονιές, αυτή η προετοιμασία δεν ήταν εμφανής αρκετή για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ένταση αυτού του φαινομένου» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Το προβλημα της Βαρυμπόμπης

Το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε σύμφωνα με όσα είπε, από την αναζωπύρωση της φωτιάς της Βαρυμπόμπης. «Όσους καθαρισμούς και αν κάνει κανείς, όσα εναέρια μέσα κι αν έχει κανείς στη διάθεση του είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η επέκταση μιας φωτιάς ειδικά σε συνθήκες όπως αυτές που βιώσαμε εάν δεν καταφέρει να την σβήσει κάνεις στην αρχή. Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη αποδεικνύει ακριβώς του λόγου το αληθές. Για πρώτη φορά φέτος εντός των βασιλικών κτημάτων είχαν γίνει συστηματικοί καθαρισμοί επί δύο μήνες, επί δύο μήνες δούλευαν υλοτόμοι για να απομακρύνουν κλαδιά και κορμούς από τη Μήδεια» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι θα δοθούν 300 εκατομμύρια ευρώ για καθαρισμούς και για την πρόληψη και αποτροπή των πυρκαγιών.

Νέα αεροσκάφη και αλλαγές στα δασαρχεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε, επίσης, την αγορά νέων αεροσκαφών και την ενοικίαση περισσότερων ενώ ανακοίνωσε ότι τα δασαρχεία θα υπάγονται πλέον στο υπουργείο περιβάλλοντος. Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία ομάδας που θα εκπαιδευτεί ειδικά στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.

Όσον αφορά τα δασαρχεία εξήγησε ότι «αυτό θα μας επιστρέψει θα μας επιτρέψει να συνεργαστεί καλύτερα το δασαρχείο με την πολιτική προστασία έτσι ώστε οι δύο αυτοί οι πυλώνες δασική υπηρεσία και πολιτική προστασία να μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά και κατά τη διάρκεια της κατασκευής της πυρκαγιάς αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της περιόδου που δεν υπάρχουν φωτιές, εκεί που χρειάζεται να γίνονται σημαντικές προληπτικές παρεμβάσεις μέσα στα δάση».

Την ίδια ώρα, προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί γρήγορα προκειμένου να αποκτήσει ο στόλος της χώρας νέα αεροσκάφη αλλά και να μισθώσει περισσότερα. «Θα συσταθεί και νέα μονάδα η οποία θα απαρτίζεται από δασολόγους και δασοπυροσβέστες, θα πρέπει να εκπαιδευτεί καλύτερα, να δρα μέσα στις ειδικές συνθήκες του δάσους. Η αλήθεια είναι ότι η μεταβίβαση της αρμοδιότητας της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης στην πυροσβεστική έγινε το 1998 επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια στην πυροσβεστική να εξοικειωθεί με αυτή την νέα της αποστολή».

H συγγνώμη και ο απολογισμός

«Η δημόσια συγγνώμη μου ήταν μια πολιτική, ηθική στάση. Ήταν ένα κάλεσμα να διδαχθούμε πως από μια αρνητική εμπειρία μπορούμε να διδαχθούμε για να γίνουμε καλύτεροι» είπε ο πρωθυπουργός και προχώρησε στην ανακοίνωση των μέτρων ανακούφισης των πληγέντων.

«Λίγα 24ωρα μετά το πέρασμα της φωτιάς ξεκινάμε ήδη να επουλώνουμε τις πληγές μας. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Στην πλατφόρμα arogi.gov.gr κατατέθηκαν 1.735 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 10,5 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων. Ποτέ το ελληνικό κράτος δεν έχει κινηθεί ταχύτερα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι σε πάρα πολλές περιοχές έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, ενώ έχουν γίνει περισσότερες από 2.000 αυτοψίες και επανέλεγχοι σε σπίτια και χώρους. Μάλιστα, ήδη στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έχουν ήδη κατατεθεί περισσότερες από 1.000 αιτήσεις, ενώ η πρώτη ενίσχυση θα φτάνει τα 20.000 €.

«Υπάρχει ειδική πρόνοια αποζημιώσεις των αγροτικών εκμεταλλεύσεων θα υπάρξουν στην Εύβοια ειδικές δράσεις για τους μελισσοπαραγωγούς και τους ρητινοπαραγωγούς. Καταρτίζεται ένα συνολικό πρόγραμμα ανάταξης για να παραμείνουν οι κάτοικοι στον τόπο τους. Αντίστοιχο πρόγραμμα θα ακολουθήσει για την Ηλεία. Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στις ιδιωτικές δωρεές οι οποίες θα υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Για πρώτη φορά μέσα από μία διαφανή και εύκολη διαδικασία, μέσω της ιστοσελίδας e-dorees.gov.gr, οι δωρεές ιδιωτών και επιχειρήσεων ιδρυμάτων θα συνδέονται με τις ανάγκες του Δημοσίου και ο κάθε δωρητής θα μπορεί να παρακολουθεί που κατευθύνονται τα χρήματα του και με τον νέο θεσμό του αναδόχου, ένας ενδιαφερόμενος ιδιώτης, ένα ίδρυμα θα μπορεί ο ίδιος αναλαμβάνει όχι απλά την μελέτη αλλά και τα έργα αποκατάστασης μίας έκτασης πάντα υπό την εποπτεία του αρμόδια αρχή και να την αποδίδει μετά στην πολιτεία».

Κλείνοντας την αρχική του τοποθέτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση. «Αναγνωρίσαμε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης επιβάλλει να τα αλλάξουμε όλα. Τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε τα αγροτικά μας προϊόντα, τον τρόπο που χτίζουμε τα σπίτια μας, που παράγουμε ενέργεια» είπε και συμπλήρωσε ότι η συζήτηση για τον κλιματικό νόμο στο άμεσο μέλλον θα είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

Τσίπρας: Ψεύτικη η συγγνώμη του κ. Μητσοτάκη στον λαό

Ολομέτωπη επίθεση σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντας του ούτε λίγο, ούτε πολύ τη πλήρη ευθύνη για τα καταστροφικά αποτελέσματα των πρόσφατων πυρκαγιών που χτύπησαν τη χώρα μας, υποστηρίζοντας πως «η ευθύνη είναι μία, απόλυτη και έχει μοναδικό ιδιοκτήτη τον κ. Μητσοτάκη».

«Προκαλεί θλίψη, το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης για μια ακόμη φορά, μπροστά σε μια τραγωδία που όλους μας έχει συνταράξει, έχει επιλέξει την πεπατημένη της επικοινωνίας, της συγκάλυψης, της υποκρισίας, της απόσεισης, και της μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών του», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όλα καλώς καμωμένα μας είπε ο κ.Μητσοτάκης. “Έγινε κάποιο λάθος; Αν έγινε υποδείξτε το μας”, είπε, παίρνοντας πίσω την ψεύτικη συγνώμη που είπε στους πολίτες πριν από λίγες ημέρες», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πρωτολογία του πρωθυπουργού, προμηνύοντας το τι θα ακολουθήσει στο υπόλοιπο της ομιλίας του.

Μπορεί το διάστημα που η Ελλάδα δοκιμάζονταν από τις πύρινες φλόγες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην επιτεθεί κατά μέτωπο σε βάρος της κυβέρνησης, ωστόσο σήμερα, στη Βουλή θέλησε να καταστήσει υπεύθυνο της καταστροφής τον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Δεν έρχεστε εδώ ως κατήγορος, έρχεστε ως απολογούμενος για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που υπέστη η χώρα. Φτάνει πια με αυτό το αλαζονικό ύφος», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «κοντόφθαλμη, ιδεοληπτική και μονίμως εξαρτώμενη από μικρά και μεγάλα συμφέροντα που ορίζουν τις αποφάσεις και τις πράξεις σας, πολιτική», υποστηρίζοντας ότι σε αυτά συμπληρώνονται από την ανικανότητα και την ιδιοτέλεια του.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη τραγωδία στο Μάτι -με τον Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει για ακόμα μία φορά τη πολιτική ευθύνη για ό,τι συνέβη- προχώρησε σε μία σειρά από προτάσεις ώστε να μην επαναληφθεί ξανά κάτι αντίστοιχο. Όπως, όμως, υπογράμμισε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ακολούθησε τίποτα από όλες τις προτάσεις που βρήκε έτοιμες.

«Στείλατε στα σκουπίδια το πόρισμα Goldammer γιατί πολύ απλά δεν σας βόλευε. Δεν προσλάβατε πυροσβέστες γιατί τους θεωρείτε βαρίδι στον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν προχωρήσατε τους δασικούς χάρτες, γιατί θέλετε να διατηρείτε ένα μόνιμο καθεστώς εξάρτησης και ομηρίας των πολιτών από την κεντρική διοίκηση και τα γαλάζια παιδιά της αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορείτε να συντηρείτε την πελατεία σας, όπως κάνετε για δεκαετίες και αναβαθμίσατε και από πάνω μια σειρά από στελέχη που είτε αποπέμφθηκαν είτε ελέγχονται από τη δικαιοσύνη για την πυρκαγιά στο Μάτι», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε υψηλούς τόνους.

Ως προς το γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα έκανε όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η απάντηση είναι απλή: «Γιατί αυτή είναι όλη σας η πολιτική».

Όλη η ευθύνη είναι δική σας κ.Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν αναμενόμενο, επιχείρησε να χρεώσει όλη την πολιτική ευθύνη για τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η ευθύνη αυτών των επιλογών σας βαραίνει αποκλειστικά εσάς. Δεν είναι η ευθύνη ούτε του υπουργού σας που μας έλεγε ότι ο κρατικός μηχανισμός υπήρξε αποτελεσματικός και ότι κρατούσε μέρα νύχτα τη μάνικα. Ούτε του άλλου που μετρούσε τριπλάσια αεροπλάνα από όσα επιχειρούσαν. Ούτε του αρχηγού της πυροσβεστικής που τον ρωτούσαν τι γίνεται στην Εύβοια και απαντούσε ότι δε ξέρει γιατί βρίσκεται τρεις μέρες στο υπέροχο δάσος της Πάρνηθας. Αλλά ευχαριστούσε τους πολιτικούς του ηγέτες. Δική σας είναι η ευθύνη αποκλειστικά», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τόσο κραυγάζετε ότι δεν είστε ικανός την ευθύνη, ούτε να την αναγνωρίσετε ούτε να τη διαχειριστείτε. Κύριε Μητσοτάκη. Περιμένω σήμερα μια απάντηση. Γιατί ζητήσατε συγγνώμη; Έχετε καταλάβει τα λάθη σας;», αναρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να αναλάβει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί στη δευτερολογία του.

Πού ήταν το κράτος την ώρα της φωτιάς;

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια «πρωτοφανή απουσία συναίσθησης για την πραγματικότητα, τους κινδύνους, και το δράμα των ανθρώπων και της κοινωνίας», εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση σε βάρος του λεγόμενου επιτελικού κράτους. «Πού ήταν αυτό το κράτος τις μέρες της φωτιάς; Όταν η απελπισία και η οργή έφτασαν μέχρι το τελευταίο σπίτι; Πού ήταν όλα αυτά όταν οι πολίτες εκλιπαρούσαν για βοήθεια; Όταν καίγονταν πάνω από 1,3 εκατομμύρια στρέμματα;», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

«Λυπάμαι που θα το πω, αλλά εσείς είστε πίσω από όλα αυτά, κύριε Μητσοτάκη. Ή πιο σωστά, εσείς είστε όλα αυτά! Ένας πρωθυπουργός που την ώρα μιας τραγωδίας αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να νιώσει τον πόνο και την αγωνία των άλλων. Ακόμα κι εκείνων που τον εμπιστεύτηκαν. Και γελάει, το επαναλαμβάνω, γελάει, την ώρα της μεγάλης συμφοράς. Αυτό το γέλιο σας σε απευθείας μετάδοση την ώρα της συνέντευξής σας, κύριε Μητσοτάκη, πολλαπλασίασε τον πόνο, την απόγνωση, την οργή, για την τραγωδία της φωτιάς», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το έχω ξαναπεί, ότι για μας το ζήτημα της απόδοσης ευθυνών δεν λύνεται με καρατομήσεις, ανασχηματισμούς και μετακινήσεις. Και μάλιστα κατόπιν εορτής. Γιατί η ευθύνη είναι μία, απόλυτη και έχει μοναδικό ιδιοκτήτη τον κ. Μητσοτάκη. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι πολίτες», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο την προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε προς τον πρωθυπουργό.++

Πρόταση 7 σημείων για το αύριο – Εισόδημα Εκτάκτου Ανάγκης για όσους επλήγησαν

Εκτός από την επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε μία δέσμη από 7 προτάσεις για την επόμενη ημέρα στις καμένες περιοχές, αλλά και την θεσμοθέτηση του Εισοδήματος Εκτάκτου Ανάγκης για όσους βιοπορίζονταν από τη γη που κάηκε, ως ότου τα κυβερνητικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη πρωτολογία του, να γίνουν πράξη.

Η πρόταση των 7 σημείων για την επόμενη μέρα περιλαμβάνει:

• Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί ο χωρικός και πολεοδομικές σχεδιασμός

• Να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και επιστημονικούς φορείς Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

• Να αξιοποιηθεί το πόρισμα Goldammer για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

• Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής.

Και να καταρτιστεί Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών προκειμένου να αποτελέσει τον Εθνικό Οδηγό και το πρότυπο για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών στη χώρα

• Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού

• Να ανασχεδιασθεί η κατέυθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα τοπικά σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί.

Παίρνοντας ως παράδειγμα τη Πορτογαλία, που κατέθεσε ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων για την προστασία των δασών της.

• Και να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση έτσι ώστε η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει άμεσα και για όσο χρόνο χρειαστεί, για τους πληγέντες αγρότες, κτηνοτρόφους, ρητινοπαραγωγούς, ελαιοπαραγωγούς στην Βόρεια Εύβοια, στην Ηλεία, στη Μάνη ή σε όποια άλλη περιοχή έχει πληγεί, το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης. Για κάθε νοικοκυριό, 400 ευρώ το πρώτο μέλος συν 200 ευρώ το δεύτερο μέλος συν 100 ευρώ το κάθε τέκνο, σε μηνιαία βάση.

Ήρθε η ώρα οι πολίτες να στείλουν «μήνυμα εκκένωσης» της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Κλείνοντας την πρωτολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε έναν νέο γύρο επίθεσης σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή τη φορά συνολικά για την πολιτική που ακολουθεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα, κατηγορώντας τον ότι είναι ο πρωθυπουργός που της ανασφάλειας.

«Θαρρώ πως έρχεται η στιγμή κύριε Μητσοτάκη, που θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης στο 112. Όχι από σας για τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες για σας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στείλει μήνυμα και αυτός με τη σειρά του πως η χώρα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή.

«Κύριε Μητσοτάκη, κάνατε την ασφάλεια του πολίτη σημαία σας. Την ταυτίσατε με την αστυνομική καταστολή, τις επελάσεις εναντίον των νέων, την αστυνομία στα πανεπιστήμια, την αστυνομία παντού. Προσλάβατε αστυνομικούς, εξοπλίσατε αστυνομικούς, επενδύσατε σε περιπολικά και χειροπέδες. Και αφήσατε τα δάση χωρίς προστασία, την πυροσβεστική χωρίς μέσα και προσωπικό, την πυρόσβεση χωρίς σχέδιο, τους πολίτες απροστάτευτους. Και όταν ήρθε η ώρα της κρίσης, οι άνθρωποι στα μέτωπα της φωτιάς, αντί για πυροσβεστικά έβλεπαν περιπολικά και μηχανάκια της ΔΙΑΣ. Η τραγική ειρωνεία λοιπόν είναι ότι ενώ κάνατε την ασφάλεια προεκλογική σημαία ευκαιρίας, η πολιτική παρακαταθήκη των δύο χρόνων σας στην εξουσία, είναι η ανασφάλεια και ο φόβος», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μία σύντομη αναφορά στα υπόλοιπα καυτά θέματα της επικαιρότητας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς.

Πανδημία: «Σήμερα, μια βδομάδα πριν τελειώσει το καλοκαίρι, μετράμε ρεκόρ καμένων εκτάσεων και ρεκόρ σε κρούσματα και νεκρούς ανά 100.000 πληθυσμού από τη πανδημία. Που φουντώνει ξανά, με το μισό πληθυσμό ανεμβολίαστο, τις ΜΕΘ ξανά να γεμίζουν».

Οικονομία: «Μετράμε αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων. Ένα νέο κύμα ακρίβειας έρχεται να κάνει αβίωτη τη ζωή χιλιάδων νοικοκυριών, με ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών στον κατασκευαστικό κλάδο, της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος – ενώ 2 στους 3 καταναλωτές δυσκολεύεται να πληρώσει τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Και η Ίδια κατάσταση επικρατεί και στα αγροτικά – κτηνοτροφικά προϊόντα.

Παιδεία: «Με την επιλογή σας να αφήσετε 30.000 νέους εκτός ΑΕΙ. Με την επιλογή σας να αφήσετε 83.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών. Με την επιλογή σας να καταργήσετε το 8άωρο και να θεσπίστε απλήρωτες υπερωρίες. Ακόμη και με την επιλογή σας να κόψετε τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού για 120.000 πολίτες. Όλες σας οι επιλογές απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα και προς εξυπηρέτηση συμφερόντων λίγων και εκλεχτών».

«Κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Εκπροσωπείτε την αποτυχία, την ειδωλολατρία της ιδιωτικοποίησης και του κέρδους, την περιφρόνηση της κοινωνικής πλειοψηφίας προς όφελος των ελίτ, που σας στηρίζουν και στηρίζετε. Αποτύχατε στην πανδημία και προαναγγέλλετε ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Αποτύχατε στις φωτιές και προαναγγέλλετε ιδιωτικοποίηση των δασών. Αποτύχατε στην προστασία και την ασφάλεια του πολίτη και προαναγγέλλετε μέτρα αυταρχισμού και διχασμού», είπε κλείνοντας τη τοποθέτηση του ο Αλ.Τσίπρας.

Γεννηματά: «Από τότε που ανακαλύφθηκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο κύριε πρωθυπουργέ»

Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριακου Μητσοτακη εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φωφη Γεννήματα, η οποία από τα πρώτα λεπτά της τοποθέτησης της ζήτησε την απομάκρυνση των αρμοδίων υπουργών.

«Είναι φανερό ότι έχει έχετε αποτύχει σε όλα τα επίπεδα. Η πανδημία είναι εδώ, χθες ανακοινώθηκαν κρούσματα ρεκόρ, οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν όπως θα έπρεπε, δεν καταφέρετε να φτάσετε τους στόχους που είχατε θέσει. Χθες ανακοινώσατε ένα νέο πακέτο μέτρων το οποίο θα κριθεί για την επιτυχία του από το ποτέ επιτέλους θα υπάρξουν αποτελέσματα και οι μηχανισμοί του κράτους που θα ελέγξουν την υλοποίηση αυτών των μέτρων και το τονίζω αυτό γιατί ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού δεν υπήρχε κανένας απολύτως έλεγχος. Έχετε απόλυτη ευθύνη για την χαλαρότητα και για την καλλιέργεια του εφησυχασμού» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας της.

Σχολιάζοντας το ζήτημα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, η Φωφη Γεννήματα υποστήριξε ότι δεν υπήρχε κανένα σύστημα πρόληψης. «Οι πυρκαγιές δε σβήνονται με επικοινωνιακά shows. Οι δικαιολογίες και η προσχηματική σας συγνώμη δεν πείθουν. Οι ευθύνες είναι μεγάλες και επιμένουμε ότι πρέπει να αναληφθούν, με την απομάκρυνση από τη θέση τους των αρμοδίων υπουργών σας. Πότε περιμένετε να το κάνετε αυτό; Ήρθατε σήμερα εδώ να μας πείτε ότι πετύχατε το στόχο σας, με τα δάση να καπνίζουν; Με τα δάση να πεθαίνουν; Με την οργή και την αγανάκτηση στην ελληνική κοινωνία; Το μόνο που έχω να σας πω μετά την θεωρία που μας είπατε για τα όποια ορφανά λάθη υπάρχουν, ότι από τότε που ανακαλύφθηκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο κύριε πρωθυπουργέ».

Κουτσούμπας: Γρήγορη, άμεση και καθολική αποζημίωση για όλους τους πυρόπληκτους

«Τίποτε λιγότερο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από την γρήγορη, άμεση και καθολική, 100% αποζημίωση για όλους τους πυρόπληκτους», υπογράμμισε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια. «Καθολική αποζημίωση, σημαίνει ότι ο κάθε πυρόπληκτος θα αποζημιωθεί, για όλα, άμεσα και χωρίς κανένα εμπόδιο, από το πρώτο ζώο, τη ρίζα, το σπίτι του, είτε είναι σημαδεμένο, ασφαλισμένο είτε όχι», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να προχωρήσει και πλήρης διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο, προς τις τράπεζες, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όλων των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν. Ειδικά δε για τους πυρόπληκτους που ζούσαν από το δάσος, όπως είναι οι ρετσινάδες της Β. Εύβοιας, ο γγ του ΚΚΕ είπε πως απαιτείται να εξασφαλιστεί γι΄αυτούς μόνιμη εργασία, με μισθό και δικαιώματα, για την αναδάσωση και συντήρηση του δάσους. Ζήτησε επίσης, μόνιμα και επαρκή μέτρα εισοδήματος σε αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, εργαζόμενους σε κάθε πληγείσα περιοχή. Παράλληλα πρέπει, όπως τόνισε, να προχωρήσουν άμεσα εκτεταμένα αντιδιαβρωτικά μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

«Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου, μπροστά στο φθινόπωρο και τον χειμώνα, ειδικά για την Εύβοια που είναι επιβαρυμένη από προηγούμενες φυσικές καταστροφές και φαινόμενα, πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, για να μη θρηνήσουμε ζωές. Δεν μας αρκούν οι γενικές υποσχέσεις από το βήμα της Βουλής», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «αυτό φωνάζει ο εργατικός κόσμος, στην Εύβοια και παντού αλλού, που κάθε χρόνο καίγεται και μετά πνίγεται» και «δεν τους αρκούν οι υποσχέσεις που είναι χωρίς αντίκρισμα αφού ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις και τα έργα υποδομής, από τις προηγούμενες καταστροφές».

Ως προς τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε, εκ προοιμίου πως «όσο κρίσιμο είναι να αποκατασταθούν οι πληγέντες και να αποκατασταθεί πλήρως ό,τι κατέστρεψε η φωτιά, άλλο τόσο κρίσιμο είναι να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες και να αναδειχθούν οι αιτίες για το πώς φτάσαμε ως εδώ».

«Μπορείτε να ζητάτε όσες συγγνώμες θέλετε. Μπορείτε να επικαλείστε λάθη, παραλείψεις, να υπόσχεστε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν. Όμως εδώ δεν μιλάμε για ένα άλλο καλοκαίρι, με μεγάλες πολυήμερες φωτιές. Μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή, μιλάμε για καταστροφή λαϊκών περιουσιών», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι αυτή η τεράστια καταστροφή οφείλεται στην απουσία ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, οφείλεται στην απουσία σύγχρονου επιστημονικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη, και εξειδικευμένο για κάθε δασικό σύμπλεγμα.

Ένα τέτοιο σχέδιο, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, δεν έχει ούτε η σημερινή κυβέρνηση αλλά ούτε και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διότι «πορεύονται με τα συμφέροντα των λίγων, δεν παίρνουν μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του ελληνικού λαού, δεν παίρνει μέτρα πρόληψης, επειδή αυτά τα μέτρα το αστικό κράτος τα θεωρεί κόστος».

Κατήγγειλε δε, ότι η κυβέρνηση επικαλείται την κλιματική κρίση για να αποκρύψει τις παραλείψεις, τα κενά, τις τεράστιες ελλείψεις. «Για πείτε μας εσείς κύριε Μητσοτάκη, και όλοι εσείς που έχετε κάνει καραμέλα την κλιματική κρίση, η κλιματική κρίση φταίει, που φέτος στην Αττική δόθηκαν μόλις 30.000 ευρώ για δασικούς δρόμους; Η κλιματική κρίση φταίει που ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45 με 50 χρονών, εξουθενωμένοι από τις τεράστιες μετακινήσεις και τη συνεχή επιφυλακή;», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι τέτοιες μεγάλες καταστροφές είχαμε και πριν από 30 χρόνια, γι΄αυτό «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναμφίβολα την πρώτη ευθύνη σήμερα», αλλά ευθύνη έχουν και όσοι έχουν κυβερνήσει στο παρελθόν, γιατί ακολούθησαν την πολιτική της στήριξης των καπιταλιστικών κερδών, σε βάρος των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων. «Όλοι σας έχετε λερωμένη τη φωλιά σας. Διαχρονικά εγκληματήσατε κατά του λαού, κατά των δασών και του περιβάλλοντος. Ποια κυβέρνηση έδωσε πάνω από 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού για τα δάση και την προστασία τους; Ποια κυβέρνηση ενίσχυσε τα δασαρχεία για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ανάγκες της δασοπροστασίας;», είπε ο γγ του ΚΚΕ και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι από 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής προστασίας, πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ, «δηλαδή μόλις το 10% των αναγκών τους».

Αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρατήρησε ότι ως κυβέρνηση έδωσε ακόμα πιο λίγα. «Για την προστασία του λαού από τις πυρκαγιές, λέτε πως δεν έχετε χρήματα, αλλά για να χρηματοδοτείτε την ελληνική αποστολή στο Αφγανιστάν, τόσα χρόνια, βρίσκετε 300 εκατομμύρια το χρόνο», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και απευθύνθηκε και στο Κίνημα Αλλαγής. «Ποια κυβέρνηση προχώρησε στον εγκληματικό διαχωρισμό της πρόληψης από τη δασοπυρόσβεση;», είπε κ. Κουτσούμπας και απευθύνθηκε στη Φώφη Γεννηματά. «Εσείς δεν ξέρετε τίποτα κυρία Γεννηματά; Εσείς και το κόμμα σας που τόσα χρόνια κυβέρνησε, δεν έχει καμία ευθύνη; Και εμείς αυτή η αντιεπιστημονική διάσπαση, θεσμοθετήθηκε επί των ημερών σας», είπε ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι όλοι τους βάδισαν τον ίδιο επικίνδυνο δρόμο, αφού και η ΝΔ αναγνώρισε τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων στα δασικά υποσυστήματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ με σειρά νόμων αποχαρακτήριζε δασικές εκτάσεις.

«Όλοι σας βαδίσατε στον ίδιο επικίνδυνο δρόμο, παραβλέποντας ότι ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών σημαίνει:

-Μελέτη διαχείρισης του δάσους, με παρεμβάσεις στη σύνθεση της βλάστησης, υλοτομίες, δασοτεχνικά έργα, συντήρηση και βελτίωση υποδομών και δικτύων.

-Σημαίνει σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας, που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα (δασοκομικά, διαχειριστικά, αντιπυρικά), σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, που αυξάνουν την ικανότητα του δάσους να αντιμετωπίσει τη φωτιά πριν αυτή ξεσπάσει.

-Σημαίνει εξασφάλιση των προϋποθέσεων υλοποίησης. Με γενναία χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων», είπε ο γγ του ΚΚΕ.

Βελόπουλος: Να αναζητήσουμε το αίτιο των καταστροφών

«Σημαντική και καλή η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για αυτό που έγινε εφέτος με τις πυρκαγιές», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος κατά την έναρξη της πρωτολογίας του, παρ' όλο που όπως παρατήρησε αυτή άργησε περίπου 12 ημέρες από τη συνέντευξη Τύπου που την είχε προαναγγείλει.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, σημείωσε ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει να ευχαριστήσουμε και από εδώ όλες τις χώρες που ήρθαν αρωγοί στην κατάσβεση των πυρκαγιών δείχνοντας ότι «δεν είμαστε αχάριστοι». Ο κ. Βελόπουλος αναρωτήθηκε πως «εάν όλα τα φτιάξατε καλά γιατί κάηκε η πατρίδα μας». Σχετικά με τα πτητικά μέσα ανέφερε πως «μας είπατε ότι εφέτος είχαμε περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά, αλλά πόσα από αυτά τα 74 πετούσαν; Από τα εννέα Καναντέρ πετούσαν τα τέσσερα! Από τα 25 Σινούκ πετούσαν τα τέσσερα! Έχουμε ακόμα τα Πετσετέλ που αγοράστηκαν επί Ανδρέα Παπανδρέου και ακόμα πετούν!».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τόνισε πως θα πρέπει να ασχοληθούμε κάποτε σε αυτή την χώρα σοβαρά με το αίτιο των καταστροφών. Αναγνώρισε ως σημαντικό βήμα και προς την σωστή κατεύθυνση ότι αποφασίσθηκε να υπάρξει ένας ενιαίος φορέας, κάτι που όπως είπε ήταν πρόταση της Ελληνικής Λύσης που ο πρωθυπουργός την υιοθέτησε, «γι’ αυτό είμαστε χρήσιμοι».

Σχετικά με τις αποζημιώσεις των πληγέντων, ο κ. Βελόπουλος ανέφερε ότι αυτή θα πρέπει να είναι άμεση και όχι όπως στην Σάμο και στην Θεσσαλία όπου ακόμα οι πληγέντες περιμένουν να αποζημιωθούν. Μάλιστα σημείωσε ότι «σήμερα, πριν λίγη ώρα, βγήκε το ΦΕΚ για τις αποζημιώσει στην Σάμο και αυτό για να μην εκτεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, τόνισε πως «σαφώς είναι σημαντικό ότι σώθηκαν ανθρώπινες ζωές, αλλά ξέρετε ο άνθρωπος για να ζήσει χρειάζεται το φυσικό περιβάλλον και ζωή σε αυτές τις περιοχές που κάηκαν δεν υπάρχει για τα επόμενα χρόνια. Κάηκε η πανίδα και η χλωρίδα …». Ο κ. Βελόπουλος, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός στελεχώνει το Επιτελικό Κράτος με στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και με μεταγραφές δείχνοντας ότι η ΝΔ δεν έχει ένδεια στελεχών.

Βαρουφάκης: Οι φωτιές γίνονται μεγάλη ευκαιρία επέκτασης της χρεοδουλοπαροικίας στα δάση

Στο Μάτι κατέρρευσε το συγκεντρωτικό κράτος. Τώρα κατέρρευσε το επιτελικό κράτος», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή και πρόσθεσε ότι για την καταστροφή τότε και τώρα ευθύνεται το υπαναπτυξιακό μοντέλο, «ένα αρπακτικό καπιταλιστικό μοντέλο, από τη δεκαετία του '50 και μετά, το οποίο χρεοκόπησε παταγωδώς το 2010 και προχωράει χρεοκοπημένο, με χρεοκοπημένους ανθρώπους και πλέον και με χρεοκοπημένη τη φύση».

«Ο κ. Μητσοτάκης ευθύνεται για το νέο αρπαχτικό μοντέλο που η κυβέρνησή του στηρίζει, στα πρότυπα μιας τριτοκοσμικής έκφανσης του Μαϊάμι», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και προειδοποίησε πως «το μοντέλο αυτό, αν ριζώσει, θα εξαφανίσει μια για πάντα, αυτά που μας δένουν προαιώνια, με αυτό τον χώρο, με αυτή τη γωνιά της Μεσογείου, με αυτή την πατρίδα».

Σήμερα, κατήγγειλε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, με εργαλείο τη χρεοκοπία, ιδίως των ιδιωτών, έχουμε τη διαδικασία υπερσυγκέντρωσης της γης σε πολύ λίγα χέρια, μέσα από τα δάνεια, το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ, το νέο πτωτευχικό. Το μοντέλο αυτό, είπε ο κ. Βαρουφάκης, τυγχάνει μιας ακόμη μετάλλαξης «τύπου, καζίνο, Ελληνικό, συγκροτημάτων».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε ότι σήμερα οι πυρόπληκτοι αισθάνονται αβοήθητοι και ανεπιθύμητοι, που «δεν κολλάνε στο μοντέλο της Μητσοτάκης ΑΕ», επικαλούμενος αρθρογραφία του 2010, η οποία χαρακτήριζε ένα εκατομμύριο μικρομεσαίους ως ανεπιθύμητους που πρέπει να αλλάξουν δουλειά, γιατί το μοντέλο δεν ήταν παραγωγικό. «Ακριβώς με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι στη Β. Εύβοια και αλλού, νιώθουν ανεπιθύμητοι, στο πλαίσιο αυτού του νέου μοντέλου», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Στο κλίμα αυτό, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τα δασαρχεία για τα αντιδιαβρωτικά έργα, «πήγε στην ΑΚΤΩΡ και στην ΤΕΡΝΑ». «Αντί να δώσετε ευκαιρίες εργασίας στους πυρόπληκτους στα δάση, εσείς εννοείτε να τους κάνετε ενοικιαζόμενους εργαζόμενους στην ΑΚΤΩΡ και στην ΤΕΡΝΑ», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

Αναφερόμενος στις συνέπειες από το «τροϊκανικό μοντέλο ανάπτυξης», ο κ. Βαρουφάκης κάλεσε όλους να αναλογιστούν την πραγματικότητα στην εξωτική Χαβάη, όπου στα παράλια του νησιού βρίσκονται τα πεντάστερα ξενοδοχεία, και στο εσωτερικό του νησιού, οι ντόπιοι διαβιούν σε τρώγλες. «Αυτό το είναι το μοντέλο ανάπτυξης που χτίζετε στην Ελλάδα, την χρεοκοπημένη Ελλάδα, την χρεοδουλοπαροικία», είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι πλέον, στο μοντέλο της Χαβάης, μπορεί να προστεθεί και το μοντέλο με τις φυτείες στην Αυστραλία, όπου οι εταιρείες υλοτομίας, «γκρέμισαν» τα αρχαία δάση και τα κάνουν ξυλεία. Τα δάση αυτά, είπε, τα αντικατέστησαν με έλατα, γενετικά μεταλλαγμένα, και πλέον έχουν μετατραπεί σε «κρανίου τόπο», όπου δεν ζει εκεί πια ούτε η χλωρίδα ούτε η πανίδα. «Όταν σας ακούμε να λέτε για αναδόχους ιδιώτες φυτειών, όταν ακούμε να μιλάτε για δενδρύλλια που φυτρώνουν γρήγορα, σημαίνει πως αυτά είναι γενετικά μεταλλαγμένα, και τίποτα δεν θα ζήσει σε αυτά τα δένδρα, ακόμη και αν γίνουν τεράστια», είπε ο κ. Βαρουφάκης και κατήγγειλε: «Οδηγείτε την Ελλάδα σε μοντέλο χώρας αναδόχων, που θα θυμίζει τριτοκοσμικό Μαϊάμι και λιγότερο Ελλάδα, με τους πολίτες χρεοκοπημένους. Ένας λαός χρεοκοπημένος, που όλοι χρωστάμε σε όλους και κανείς δεν μπορεί να αποπληρώσει, όπου 600.000 πολίτες φοβούνται πλειστηριασμούς και εξώσεις, ένας τέτοιος λαός είναι πολύ εύκολη λεία. Η κλιματική αλλαγή και η χρεοδουλοπαροικία, είναι συνεταιράκια».

Όπως δε είπε, «οι φωτιές γίνονται μεγάλη ευκαιρία επέκτασης της χρεοδουλοπαροικίας στα δάση και αυτή είναι η τραγωδία μας» και η κυβέρνηση «δηλώνει σήμερα ότι αποδέχεται την κλιματική αλλαγή, για να οικειοποιηθεί τις πολιτικές που την ενισχύουν».

«Πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυά σας για την κλιματική αλλαγή κρύβεται η Exxon-Mobil, πίσω από τα δάκρυά σας για τις γυναίκες του Αφγανιστάν, υψώνετε κι άλλο τα τείχη, πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυά σας για τα δάση κρύβεται η Bayern-Monsanto», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατέθεσε πρόταση τριών σημείων:

-φυσική αναδάσωση-αυτο-ίαση των δασών με έργα κατά της διάβρωσης, με κορμοσειρές από τα καμένα, στα οποία θα εργάζονται δασαρχεία, δημοτικές, γειτονικές, κινηματικές οργανώσεις, αντί για φαραωνικά πρότζεκτ από επιχειρηματικούς ομίλους. Να δοθεί, τουλάχιστον διετής, ανάσα στα δάση, να μην γίνει καμία αναδάσωση για τουλάχιστον 2 χρόνια, να μην φυτευτούν μεταλλαγμένα δενδρύλλια, να επιστρέψει η δασοπυρόσβεση στα δασαρχεία, να ενεργοποιηθούν κλάδοι στην περιοχή, όπως οι ρητινοκαλλιεργητές.

-να μην μπει καμία ανεμογεννήτρια στη στεριά. Ο προσανατολισμός να είναι στις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες.

-να μην επιτρέπεται καμία αλλαγή χρήσης γης για 30 χρόνια, μετά από πυρκαγιά.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα για το Μάτι: «Δεν είχατε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία του στη Βουλή, αναφέρθηκε και στο Μάτι. «Στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ούτε σήμερα καταλάβατε τι έγινε επί ημερών σας πριν 3 χρόνια (στο Μάτι). Εσείς που στήνατε τα σόου εκείνο το βράδυ», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας όμως ότι αρχικά δεν είχε πρόθεση να αναφερθεί στο παρελθόν.

Ο πρωθυπουργός διάβασε στη Βουλή και απόσπασμα κατοίκου του Ματιού που έχασε συγγενικά της πρόσωπα στις φονικές πυρκαγιές του 2018, προκειμένου να υπογραμμίσει την ανάγκη για άμεσες εκκενώσεις. «Αν έψαχνες τη μητέρα σου μέρες κι έκλαιγες από πάνω της χωρίς να το καταλάβαινες γιατί είχε τη μορφή κούτσουρου, αν έβλεπες το δέρμα των γειτόνων σου να λιώνει από το θερμικό φορτίο, αν έδινες dna για να δεις αν είναι ο άνθρωπος σου σε σακκούλα τότε θα καταλάβαινες τη σημασία της εκκένωσης», διάβασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρά έντονα από τα έδρανα.

«Και μιλάτε εσέις για ενσυναίσθηση. Που στήνατε σόου και λέγατε στους πυρόπληκτους τι να τα κάνεις τα 2 χιλιάρικα, θα τα σπαταλήσεις. Εμείς σε αυτή την τραγωδία για 4 ημέρες δεν είπαμε κουβέντα. Σας ασκήσαμε κριτική για 2 συγκεκριμένα θέματα. Για την παντελή αδυναμία να εκκενώσετε από κόσμο το Μάτι και για το σόου το άθλιο που στήσατε εκείνο το βράδυ όταν γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Σας ασκήσαμε κριτική για τους υπουργού σας και τους δορυφόρους. Δεν είχατε το θάρρος», πρόσθεσε.

«Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη. Μακάρι, για να κλείσει αυτή η πληγή, να έχετε το θάρρος να το κάνετε σήμερα. Ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει και τους δύο. Στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, απαντώντας στον Γιάννη Βαρουφάκη επέλεξε να ξεκινήσει τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για την ενημέρωση των κομμάτων για τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα.

Για το ζήτημα της αναδάσωσης, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται φυσική αναγέννηση του δάσους, ενώ σε άλλες απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση για αναδάσωση. Σχετικά με τις ανεμογεννήτριες ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Σήμερα έχουμε 2500MW με τις ανεμογεννήτριες και θα προφτάσουμε 7000 MW. Το θέμα είναι που θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες. Η ανεμογεννήτριες δεν μπορώ να τοποθετηθούν παντού. Υπάρχουν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, περιοχές που μια ανεμογεννήτρια μπορεί να διαταράξει το τοπίο, ενώ υπάρχουν άλλες περιοχές που μπορούν να μπουν στη στεριά. Δε γίνεται όμως να μπουν όλες στη θάλασσα».

Απάντηση σε Τσίπρα

«Ζήτησα συγγνώμη για τις παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού και πρότεινα μέτρα» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πολύ κακή συνήθεια να μοιράζεται την ομιλία σας πριν εκφωνήσω την δική μου».
Ο πρωθυπουργός έδωσε περαιτέρω εξηγήσεις για την αποστροφή του σχετικά με την υποθετική λαθών στην πυρκαγιά στα Βίλια. «Αναφέρθηκα σε ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα της φωτιά στα Βίλια και είπα πείτε μας αν πιστεύετε πραγματικά ότι κάναμε κάτι λάθος σε αυτή τη φωτιά. Δεν είπα ότι δεν κάναμε λάθη και πιαστήκατε από αυτό και είπατε οτι ακυρώνω την συγνώμη την οποία είπα είναι σοβαρά πράγματα αυτά;» είπε και συμπλήρωσε:

«Κύριε Τσίπρα δεν είστε μέτρο σύγκρισης για μένα, θα είχα βάλει τον πήχη πάρα πολύ χαμηλά αν έπρεπε απλώς να είμαι καλύτερος από σας. Πέρασαμε κάτω από το πήχυ που οι ίδιοι θέσαμε και δεν ντρεπόμαστε να το πούμε».

Τσίπρας για Μητσοτάκη: Μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, του τυμβωρύχου - Υποκριτική η συγγνώμη

Με νέα προσωπική επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη συνέχισε την τοποθέτηση του κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για διαρκή «τυμβωρυχία» στην υπόθεση του Ματιού.

«Ο κ.Μητσοτάκης δεν άντεξε και έδειξε το πραγματικό πρόσωπο του κυνικού τυμβωρύχου, τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στην σε όσα είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός. «Η διαρκής επίκληση μίας προηγούμενης τραγωδίας, όπως το Μάτι, με σκοπό τη δικαίωση των ενεργειών της εξουσίας στο παρόν είναι ανήθικη, αντιπαιδαγωγική και αντιπολιτική. Κάθε κυβέρνηση οφείλει σε μία καταστροφή να κάνει το καλύτερο προσηλωμένη στην εφικτή λύση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε αντιπολιτευτικά «ανήθικη» τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι ο ίδιος κρίθηκε στις εκλογές και ανέλαβε τη πολιτική ευθύνη των όσων συνέβησαν το καλοκαίρι του 2018. «Εσείς έχετε να απαντήσετε κάτι για τα ερωτήματα του σήμερα;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συνέχισε, μάλιστα, τη τοποθέτηση του για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, υπενθυμίζοντας ότι ζήτησε παραιτήσεις μετά το Μάτι. «Έχετε κάνει κάτι αντίστοιχο εσείς με τον κ. Χρυσοχοΐδη ή κρατούσε τη μάνικα και θα τον ανταμείψετε; Αυτός που είχε τη βασική ευθύνη για το Μάτι, αποπέμφθηκε από εμένα και εσείς τον κάνατε Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Τι του χρωστάτε; Αυτός σήμερα υποτίθεται ότι συντονίζει το έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών, ήταν τότε υπαρχηγός. Γιατί τον κρατάτε κ. Μητσοτάκη; Τι του χρωστάτε;», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Επανήλθε στο θέμα της «συγνώμης» -την οποία και χαρακτήρισε υποκριτική- που ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους πολίτες, καθώς αναρωτήθηκε γιατί εν τέλει ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες, «αφού στις ομιλίες σας δεν παραδεχθήκατε τίποτα. Πηγαινοφέρνετε μία συγγνώμη, χωρίς να εξηγείτε για ποιο λόγο. Συγγνώμη ενώ τα κάνατε όλα τέλεια; Ποιος έκανε το λάθος, πού ήταν το λάθος; Υποκριτική η συγγνώμη σας».

Ένα ακόμα σημείο στο οποίο στάθηκε, ήταν η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη πρωτολογία του, όπου και υποστήριξε πως κάθε πολίτης «θέλει ένα ελικόπτερο πάνω από το σπίτι του». «Είπατε ότι οι πολίτες θέλουν ένα ελικόπτερο πάνω από τον οικισμό τους. Εσείς που σηκώσατε δύο στρατιωτικά ελικόπτερα για να πάτε να δείτε Λιγνάδη στην Επίδαυρο και να μην χαλάσετε τις διακοπές σας. Εσείς κατηγορείτε τους πολίτες που θέλουν εναέρια μέσα όταν χάνεται η περιουσία τους».

Επανέλαβε πως οι ευθύνες έχουν έναν και μοναδικό ιδιοκτήτη, δηλαδή τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας πως «η μόνη σας προτεραιότητα ήταν οι εκκενώσεις και όχι η κατάσβεση. Βεβαίως πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή. Αλλά δεν μπορεί να είναι η μόνη προτεραιότητα και όλα τα άλλα γαία πυρί μιχθήτω».

Απέρριψε, παράλληλα, την «πατρότητα» που διεκδικεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το «112», αναφέροντας ότι δρομολογήθηκε το Μάιο του 2019 και τότε ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία του.

«Είπατε ψέματα ότι φροντίζατε για τα περισσότερα εναέρια μέσα. Τα μέσα που επιχειρούσαν ήταν αυτά που είχαν προβλεφθεί από το διαγωνισμό του Μαΐου του 2019. Όλα τα μέσα που ανήκουν στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, είναι αυτά που είχαμε εξασφαλίσει εμείς. Συγκρίνετε όχι με το τι παραλάβατε το 2019 αλλά με το 2018, και άλλη λαθροχειρία», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, για ακόμα μία φορά έκανε αναφορά στο λεγόμενο «επιτελικό κράτος», λέγοντας ότι «απέτυχε παταγωδώς, κατάντησε ανέκδοτο». «Μιλάτε για επιτελικό κράτος και δεν μπορείτε να κάνετε ούτε ανασχηματισμό από τις πιέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης προς όλα τα κόμματα: Κατεθέστε προτάσεις διαμόρφωσης του νόμου για την Πολιτκή Προστασία

Οι εκλογές είναι η ώρα της κρίσης για το «επιτελικό κράτος» είπε στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Και το επιτελικό κράτος θα κριθεί εκ του αποτελέσματος την ώρα των εκλογών. Καταλαβαίνω ότι δεν έχετε κάποια πρεμούρα να ζήτησε εκλογές, τους λόγους τους καταλαβαίνω».

Απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί αναβάθμισης στελεχών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τους χειρισμούς τους στο Μάτι, ο πρωθυπουργός είπε: «Φαντάζομαι ότι ξέρετε ότι ο κύριος Τσουβαλάς απαλλάχθηκε από την δικαιοσύνη επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα στο στάδιο της προανάκρισης ως μη έχων καμία ευθύνη. Όπως φαντάζομαι ότι γνωρίζετε ότι ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ο κύριος Κολοκούρης προήχθη δύο φορές τον Αύγουστο του 2018 και δεύτερη φορά ξανά την 1η Φεβρουαρίου 2019 που τον κάνατε πρώτο υπαρχηγό».

Σχετικά με τους δασικούς χάρτες, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κληροδότησε μια κατάσταση με προβλήματα.

«Κάποιος δεν σας είπε ότι μας κληρονομήσατε μια κατάσταση με χιλιάδες ενστάσεις. Υποχρεωθήκαμε να επαναξιολογήσουμε τη διαδικασία και να προχωρήσουμε σε μια δουλειά πολύ σοβαρή και πολύ σημαντική. Δε λέω ότι δεν κάνατε πρόοδο, κάνατε μισή δουλειά με πολλά προβλήματα όμως. Συμφωνούμε ότι οι δασικοί χάρτες είναι μια κατάκτηση για τη χώρα και θα πρέπει εμείς να την ολοκληρώσουμε με το σωστό τρόπο».

Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τα κόμματα να συνεργαστούν για την καλύτερη διαμόρφωση του νόμου για την πολιτική προστασία. «Για να κλείσουμε με μια πιο θετική νότα, κοιτάξτε έχουμε μία διαφωνία σχετικά με το αν η πολιτική προστασία πρέπει να είναι Ανεξάρτητη Αρχή. Να ξαναδούμε το ίδιο το οργανόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας για την καλύτερη διασύνδεση με τη Γενική Διεύθυνση Δασών που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος για να δούμε πως η Πολιτική Προστασία μπορεί να κάνει καλύτερα τη δουλειά της. Θα σας παρακαλούσα να μας υποδείξετε έναν άνθρωπο, και το ίδιο θα ζητήσω από όλα τα κόμματα, να καταθέσει τις προτάσεις σας για το πώς πιστεύουν ότι ο νόμος αυτός τον οποίο έχουμε μπορεί να γίνει καλύτερος λειτουργικά. Μην αρχίσετε πάλι να μου λέτε τα περί Ανεξάρτητης Αρχής γιατί σας έχω πει από την αρχή ότι διαφωνώ».

Γεννηματά: Ατόπημα από τον κ. Μητσοτάκη σε βάρος μου, να ζητήσει συγγνώμη για το mansplaining

«Ο κ. Μητσοτάκης ενοχλείται από τη τεκμηριωμένη κριτική που του άσκησα και προσπάθησε να πει πως εγώ, ως γυναίκα, δεν καταλαβαίνω πώς λειτουργούν τα εναέρια μέσα κι εκείνος, ως άνδρας, θα πρέπει να μου εξηγήσει. Χάνει, όταν στριμώχνεται, την αστική του ευγένεια», υποστήριξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, στη δευτερολογία της, εμφανώς θιγμένη από μια αναφορά εις βάρος της από τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του. «Αυτό λέγεται mansplaining και θα πρέπει το συντομότερο να ζητήσει συγγνώμη», πρόσθεσε ενοχλημένη η κ. Γεννηματά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως συνιστά ατόπημα η αποφυγή του κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στο ερώτημα που έθεσε στην ομιλία της, για τα πόσα εναέρια μέσα ήταν διαθέσιμα και πώς κατανεμήθηκαν στη πυρκαγιά της Β. Εύβοιας. «Δεν απάντησε γιατί ξέρει ποιος έχει την ευθύνη και έδωσε τις εντολές», ανέφερε.

Ανταπαντώντας στον κ. Μητσοτάκη, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε, ότι η συγγνώμη του πρωθυπουργού ήταν προσχηματική και περίμενε αυτοκριτική, ενώ επανέλαβε τις επικρίσεις για συγκεντρωτισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κ. Γεννηματά αντέδρασε έντονα στις αιχμές ότι δεν έχει ορίσει εκπροσώπους το ΚΙΝΑΛ στην Επιτροπή για την επεξεργασία νόμου για τη κλιματική αλλαγή, που έχει αποφασιστεί από τον Μάιο. Υπενθύμισε ότι ήταν πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, ενώ κάνοντας αναφορά στον Γιώργο Παπανδρέου και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι με δικές τους πρωτοβουλίες ξεκίνησαν πολιτικές για την προστασία του Περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις οποίες η ΝΔ διαφωνούσε.

Κουτσούμπας: Γεμίζατε αύρες για να πέφτει άσκοπα νερό στους νέους και τα γυναικόπαιδα και αφήσατε άδεια τα βυτία στις πυρκαγιές

«Όπως με τις φωτιές, έτσι και με την πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη και σε έξαρση, αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο, η εγκληματική πολιτική που βάζει στη ζυγαριά του κόστους και του οφέλους, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού», ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στην Ολομέλεια.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού στο ζήτημα της πανδημίας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «αποδείχθηκε η εγκληματική απουσία οιασδήποτε ουσιαστικής πρόληψης και το υποβαθμισμένο ΕΣΥ».

«Για τις πυρκαγιές φταίνε τα ακραία φαινόμενα, για την έξαρση της πανδημίας, φταίει ο άγνωστος εχθρός που ξεπερνάει οποιονδήποτε κρατικό μηχανισμό, οποιοδήποτε επιτελικό κράτος. Όμως οι ευθύνες δεν κουκουλώνονται. Απέναντι στα δίκαια αιτήματα των συνδικάτων για ουσιαστική στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η απάντησή σας είναι ότι "αυτό κοστίζουν', ότι τίποτε δεν είναι τζάμπα. Τα ίδια λέτε και στις φυσικές καταστροφές», είπε ο γγ του ΚΚΕ και επισήμανε ότι τα αναγκαία μέτρα (αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά κλπ) είναι εκτός σχεδιασμού, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση, ότι το «τρεχάτε να σωθείτε» είναι το βασικό μέτρο στη διαχείριση μιας πυρκαγιάς ή μιας πλημμύρας, για να προσθέσει ότι «πάνω στους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας και τους χιλιάδες αποκλεισμένους από το σύστημα υγείας, η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να τρέξει τα σχέδια της για το νέο ΕΣΥ, κλιμακώνοντας την πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης».

Ο γγ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην πολιτική για τους εμβολιασμούς, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως με την πολιτική της, έχει μετατρέψει το εμβόλιο, από δικαίωμα και όπλο της επιστήμης, σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, μετατρέπει το εμβόλιο σε ευκαιρία για τους ομίλους να αυξήσουν την πελατεία τους και την κερδοφορία τους.

«Εσείς τροφοδοτείτε τον ανορθολογισμό, με της παλινωδίες σας, τη λειψή εκστρατεία, την απουσία ολοκληρωμένης πληροφόρησης, την μετατροπή του εμβολίου σε μέσο εξαγοράς, σε μέσο συναλλαγής, την ανύπαρκτη φαρμακοεπαγρύπνηση. Η ευθύνη όλη είναι δική σας», είπε ο γγ του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Στην Εύβοια, στην Αττική, στην Ηλεία, στη Μεσσηνία, την Αρκαδία, αλλού, δεν έγιναν στάχτη δάση και περιουσίες μόνο, αλλά και το ίδιο το παραμύθι σας ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίσει με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, ότι το αστικό κράτος μπορεί να υπηρετήσει ταυτόχρονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και αυτά του λαού».

Με την πολιτική της η κυβέρνηση θεωρεί κόστος την προστασία της ανθρώπινης ζωής και γι΄αυτό ούτε θέλει ούτε και μπορεί να την προστατεύσει, είπε ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «έτσι εξηγείται όλο αυτό το αλαλούμ, όλη αυτή η καταστροφή, όλη αυτή η ανικανότητα» και «γι΄αυτό το κράτος δείχνει γυμνό, όταν πρόκειται να υπερασπίσει την ανθρώπινη ζωή, τις λαϊκές περιουσίες, τα δάση, το περιβάλλον».

Το κράτος, παρατήρησε ο γγ του ΚΚΕ, είναι πλήρως εξοπλισμένο όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τον λαό και τις διεκδικήσεις του, «γεμίζει τις αύρες με νερό για να πέφτει άσκοπα πάνω σε νέους και γυναικόπαιδα που αγωνίζονται και αφήνει άδεια τα βυτία και τα οχήματα της πυροσβεστικής, αντί να τα έχει έτοιμα και σε επάρκεια, για την ώρα της φωτιάς».

«Σας καλούμε να υιοθετήσετε τις προτάσεις του ΚΚΕ, τις προτάσεις των εργαζομένων, των κατοίκων που ξέρουν καλύτερα απ΄όλους τι χρειάζεται και τι πρέπει να γίνει στον τόπο τους», είπε ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Καλούμε το λαό, τη νεολαία να σκεφτούν αποφασιστικά και να πάρουν τις αποφάσεις τους για να μην παραγραφούν τα διαχρονικά εγκλήματα κατά του δάσους, του φυσικού πλούτου, της ζωής τους».

Βελόπουλος: Ασέβεια του πρωθυπουργού προς τους πυρόπληκτους η αποχώρηση

Την έντονη αποδοκιμασία του εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, εξ αιτίας της προγραμματισμένης συνομιλίας που είχε με τον επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποχώρησε πριν τις δευτερολογίες των αρχηγών της ελάσσονος αντιπολίτευσης, λέγοντας «πως αυτό είναι ασέβεια προς τους πυρόπληκτους, όχι προς τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς». Σημείωσε ότι εφόσον η συζήτηση στην Βουλή είχε ανακοινωθεί πριν πολλές ημέρες, θα μπορούσε να είχε φροντίσει να έχει προγραμματίσει για αργότερα το τηλεφωνικό του ραντεβού με τον επίτροπο και πρόσθεσε πως «εάν έχουμε κώλυμα να μιλήσουμε στο Κοινοβούλιο, πώς θα σβήσουμε τις πυρκαγιές».

Χαρακτήρισε σοβαρή «αποκάλυψη» αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, ότι έχει δεσμευτεί ο ίδιος για 200% αύξηση της ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς, όπως είπε, αυτό σημαίνει 200% περισσότερες ανεμογεννήτριες. Και αναρωτήθηκε: «Σε ποιους έχει δεσμευτεί, γιατί δεσμεύτηκε ούτε το πού θα τοποθετηθούν αυτές οι ανεμογεννήτριες; Και σηκώθηκε και έφυγε..».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επέμεινε ότι οι ανεμογεννήτριες δεν αποτελούν πράσινη ενέργεια, σε αντίθεση, όπως είπε, «με την εξόρυξη φυσικού αερίου που είναι οικολογική εξόρυξη» και υπογράμμισε πως είναι αδιανόητο, «κάποιοι να επιμένουν να βάλουμε ανεμογεννήτριες, που έχουν μέσα τοξικά απόβλητα, που χρειάζονται 1.000 τόνους τσιμέντου για να πακτωθούν και να επιλέγουν το φυσικό αέριο». Αυτό, είπε, «εγώ δεν το καταλαβαίνω» και ενημέρωσε ότι μπορεί να προσκομίσει όλες τις σχετικές έρευνες για αυτά που υποστηρίζει.

Ο κ. Βελόπουλος αναρωτήθηκε, επίσης, τι σημαίνει αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας ότι «κρατάει τον πρωθυπουργό ο Τσουβάλας και ο Κολοκούρης» και σημείωσε ότι «θα περίμενε από τον κ. Μητσοτάκη να πει ότι δεν τον κρατά κανείς.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατέθεσε στα πρακτικά ένα dvd με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ότι «δεν γίνονται εξορύξεις» και ένα με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Σπανού, που δήλωσε πως κληθήκαμε «να σβήσουμε μια φωτιά μόνη μας, χωρίς αεροπλάνα, ελικόπτερα και επίγεια πυροσβεστικά μέσα (…) που τα περισσότερα επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης» σχολιάζοντας πως «είτε ο κ. Σπανός είναι ανόητος ή βλαξ, που δεν το πιστεύω ή λέει ψέματα, ότι και εάν πάντως συμβαίνει, αυτό σημαίνει ότι κακώς τον επιλέξατε για περιφερειάρχη».

Εμείς, είπε ο κ. Βελόπουλος, ζητάμε από το 55% των Ελλήνων που έχουν απογοητευτεί από τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει «να στηρίξουν άλλες πολιτικές, άλλες προτάσεις και δεν εννοώ να ψηφίσουν Ελληνική Λύση μόνο, καθώς εγώ δεν έχω τέτοια έπαρση και αλαζονεία. Να ψηφίσουν μικρότερα κόμματα για να στείλουν ένα μήνυμα ότι τέρμα πια το ψέμα, η υποκρισία και η μισή αλήθεια εδώ μέσα».

Σχετικά με την αγορά πτητικών εναέριων μέσων, ο κ. Βελόπουλος αναρωτήθηκε τι είναι αυτό που μας κρατάει και δεν αγοράζουμε ιαπωνικά αεροσκάφη και πρέπει να αγοράσουμε μόνο αεροσκάφη από τον Καναδά. Ξέρουμε, είπε, πολύ καλά «τα βρώμικα παιχνίδια που γίνονται με τις προμήθειες και σταματώ εδώ και εάν θέλει ο κ. Χαρδαλιάς να του δώσω και τα στοιχεία». Επίσης, χαρακτήρισε ως πρόβλημα ότι «είμαστε στο ΝΑΤΟ και δεν μπορούμε να πάρουμε άλλα αεροσκάφη εκτός των χωρών του ΝΑΤΟ». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης απευθυνόμενος στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας είπε ότι θα «μπορούσατε να έχετε ενοικιάσει πολλά περισσότερα αεροσκάφη, καθώς τα αεροσκάφη που έχουμε είναι 30 και 40 χρόνων».

Εμείς, είπε, «κάνουμε προτάσεις, ενώ η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, συγκρούστηκαν εδώ για το ποιος έκανε το μικρότερο κακό. Εμείς θα αγωνιζόμαστε για το καλύτερο στην χώρα. Για το καλύτερο για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αυτή είναι η διαφορά μας».

Σήμερα, ανέφερε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «μάλωσαν για το ποιος έκανε το 112, όπως πάμε σε λίγο εδώ μέσα θα χρειαστούμε το 166 για να μας πάρει σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, είναι απίστευτα αυτά που συμβαίνουν εδώ, εγώ αυτά δεν τα καταλαβαίνω».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατέθεσε πρόταση 65 σελίδων για την αντιπυρική προστασία της χώρας, λέγοντας πως «εμείς ήρθαμε εδώ και θα μείνουμε για να βοηθήσουμε την πατρίδα» καθώς και την πρόταση του κόμματος για τα αιολικά πάρκα.

Βαρουφάκης: Δεν θέλησε ο πρωθυπουργός να απαντήσει για αναδασώσεις, εξορύξεις και ανεμογεννήτριες

Στα θέματα των αναδασώσεων, των εξορύξεων και των ανεμογεννητριών, αναφέρθηκε, κατά την δευτερολογία του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να απαντήσει σήμερα για τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Ο πρωθυπουργός, είπε ο κ. Βαρουφάκης, «σήμερα δεν απάντησε εάν τα δενδρύλλια της αναδάσωσης θα είναι γεννετικής τεχνολογίας. Δεν απάντησε, δεν το διέψευσε, επιβεβαιώνοντας αυτό που ο κ. Χατζηδάκης, με δελτίο Τύπου είχε αναφέρει, για πιστοποιημένα δενδρύλλια που συνιστούν την αρχή του τέλους των δασών και αντικατάστασης τους από φυτείες».

Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε, πως «ο πρωθυπουργός δεν απάντησε για το αν θα αλλάξει την στάση του για τις εξορύξεις, όπως είχε κάνει η κ. Μέρκελ με τα πυρηνικά, μετά την έκρηξη στη Φουκοσίμα». Καθώς, όπως ανέφερε, «δεν είναι δυνατόν να μιλάει ο κ. Μητσοτάκης για κλιματική αλλαγή, χωρίς να λέει πως η κύρωση των εξορύξεων ήταν λάθος και πως δεν θα προχωρήσουν οι εξορύξεις».

Αντ' αυτών, είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, «μας έδωσε μία αστεία απάντηση για την τροπολογία που καταθέσαμε και η οποία απαγόρευε για 30 χρόνια την αλλαγή χρήσης γης, με το εξωφρενικό "επιχείρημα" πως οι οικολόγοι τότε θα έκαιγαν τα δάση για να μην μπουν ανεμογεννήτριες σε αυτά». Πρόκειται, είπε, για «το άκρον άωτον της συνωμοσιολογίας. Μόνο η φαντασία του κ. Μητσοτάκη θα μπορούσε να φανταστεί κάτι τέτοιο».

Σχετικά με τις ανεμογεννήτριες, ανέφερε πως το ΜέΡΑ25 είναι απολύτως υπέρ των ανεμογεννητριών, εφόσον αυτές δεν είναι στη στεριά και συμπλήρωσε ότι «ο πρωθυπουργός, μας είπε ότι δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας το δίκτυο θαλασσίων ανεμογεννητριών» αλλά «η δύναμη των ανέμων στο κέντρο του Αιγαίου, όχι μόνο τις ανάγκες της χώρας μας μπορεί να καλύψει, αλλά και να χρησιμοποιηθεί περαιτέρω για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου». Επιπλέον, πρόσθεσε πως «θα μπορούσαν οι ταράτσες των σπιτιών της Αθήνας, της χώρας, να είναι γεμάτες φωτοβολταϊκά. Όμως η κυβέρνηση, μόνο λόγω συγκεκριμένων εταιρειών, συμφερόντων, φίλα προσκείμενων με την "Μητσοτάκης ΑΕ" προωθεί τις μεγάλες ανεμογεννήτριες σε βουνοκορφές, δάση και αρχαιολογικούς χώρους. Οπότε, μην μας καλείτε να βρούμε κοινό τόπο μαζί σας, όταν δεν διστάζετε να παραδώσετε ακόμα και τα δάση σε "αναδόχους"».

Αναφορικά με την πανδημία και τους εμβολιασμούς, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: «Έχουμε πάρει από την πρώτη στιγμή καθαρή θέση υπέρ του δημοσίου αγαθού του εμβολιασμού, υψίστης αξίας. Όμως, ας μας πει η κυβέρνηση για την καμπάνια υπέρ των εμβολίων για την οποία κιόλας είχαν πάρει κονδύλια τα κανάλια της συμφοράς και δεν έγινε ποτέ. Δυστυχώς και στον εμβολιασμό εσείς πάτε κατευθείαν στην καταστολή και τις απειλές, όπως κάνετε σε όλα τα μέτωπα Το επιτελικό κράτος, η "αριστεία", η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια την οποία υποσχεθήκατε προεκλογικά στους πολίτες, είναι όλα ερείπια σήμερα. Η μόνη σας φύση είναι η καταστολή, όπως αποδείξατε αυτά τα 2 χρόνια. Αστυνομικοί αντί για γιατρούς και δασοπυροσβέστες, λες και το σπίτι που καίγεται χρειάζεται καλύτερο συναγερμό. Κι αφού ξεμείνατε από αριστεία, αποτελεσματικότητα και κάνατε τον κόσμο να νιώθει ανασφαλής και φοβισμένος. Απτόητος κ. Μητσοτάκη επενδύετε στον φόβο τον οποίο εμπορεύεστε».

Και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατέληξε λέγοντας: «Εμείς, στον φόβο, σας αντιπαραθέτουμε την μετριοπαθή ανάλυση, του πώς η "Μητσοτάκης ΑΕ" λειτουργεί εκ μέρους των εθνικών και υπερεθνικών νταβατζήδων, το ριζοσπαστικό σχέδιο για την πραγματική Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση, και την στήριξή μας στο νέο συνδικαλιστικό κίνημα, που γεννιέται σήμερα πάνω στα συντρίμμια της αγοράς εργασίας, το νέο φεμινιστικό κίνημα που γεννιέται σήμερα μέσα στην αηδιαστική πατριαρχία και βέβαια στο νέο πράσινο κίνημα που γεννιέται σήμερα μέσα από τις στάχτες των δασών μας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δείκτης θετικότητας: «Βράζουν» Νάξος, Ικαρία, Ηλεία - Οι 11 περιοχές πάνω από το όριο επιφυλακής