ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πολιτικές χρεοκοπίας» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

ΣΥΡΙΖΑ
In Τime

Οι «φτωχές» εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους μικρομεσαίους, σε συνδυασμό με τα «γενναιόδωρα» μέτρα ενίσχυσης προς τα μεγάλα εισοδήματα που ετοιμάζεται να προσφέρει η κυβέρνηση, έχει θορυβήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αρκετά από τα κορυφαία του στελέχη κάνουν λόγο για επιστροφή στις πολιτικές που οδήγησα τη χώρα στη χρεοκοπία.

Στη παρούσα συγκυρία, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν ανησυχεί άμεσα τη Κουμουνδούρου. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μία περίοδο όπου υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για τα δημόσια ταμεία, διότι και πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό έχει και η Ευρώπη έχει αρχίσει να ανοίγει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

Με βάση όμως τις πολιτικές που εφαρμόζει το Μέγαρο Μαξίμου, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει να επαναφέρουν τη θεωρία της «κοινωνικής χρεοκοπίας» - που ενδεχομένως θα δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα και στα δημοσιονομικά του κράτους.

Όταν οι κοινωνικές παροχές και τα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων που εξαγγέλλονται από την κυβέρνηση είναι ανεπαρκή -ειδικά σε περιόδους κρίσης- και την ίδια στιγμή συνοδεύονται από «δωράκια» -όπως τα χαρακτηρίζουν- προς τα μεγάλα «πορτοφόλια» και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τότε αναπόφευκτα ξυπνάνε άσχημες αναμνήσεις, τονίζουν στο Newsbomb.gr κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι παροχές που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ είναι κατά τη Κουμουνδούρου τόσο χαμηλές -στα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ τις υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, αντί 3.5 δισεκατομμύρια που υποστηρίζουν ότι είναι από το κυβερνητικό επιτελείο- που στη πραγματικότητα καθίστανται άχρηστες για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της χώρας.

Η ανεπαρκής στήριξή τους στη παρούσα συγκυρία είναι και αυτή που θα οδηγήσει στην ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση τους, γεννώντας τη λεγόμενη «κοινωνική χρεοκοπία». Όπως υπογραμμίζουν οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, αυτή θα συμπαρασύρει με μαθηματική ακρίβεια και τα δημοσιονομικά της χώρας, οδηγώντας στη λεγόμενη «διπλή χρεοκοπία», μία θεωρία που είχε αναπτύξει τους προηγούμενους μήνες ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Με απλά λόγια, το Οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη επαναλαμβάνονται όλα εκείνα τα βήματα που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία το 2010.Το σκεπτικό που επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια του κόμματος, εξέφρασε μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο Γιάννης Δραγασάκης.

«Τι κάνει στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης; Φορτώνει στο σήμερα και στην πλάτη των πολλών, την εύνοιά του προς τους λίγους και ισχυρούς που τον στηρίζουν. Το κάνει σε βάρος του αύριο και αδιαφορεί για το τι θα αφήσει πίσω. Όπως αδιαφορούσαν και οι κυβερνήσεις της χρεοκοπίας», υπογράμμισε ο πρώην αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα.

Αν και το μείζον για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σήμερα η δημοσιονομική κατάσταση, αλλά κοινωνική, υπάρχουν και ορισμένα άλλα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκφράζουν μία συγκεκριμένη απορία. «Πως γίνεται ο πρωθυπουργός να άφησε εκτός μέτρων στήριξης αρκετές κοινωνικές ομάδες που αποτελούν και τον σταθερό πυρήνα των ψηφοφόρων της συντηρητικής παράταξης, όπως είναι οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι αγρότες;».

Πίσω από αυτό το ρητορικό ερώτημα που θέτουν, αφήνουν να εννοηθεί ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ίσως και να είναι χειρότερη από όσο νομίζουμε και για αυτό να έμειναν οι συγκεκριμένες ομάδες εκτός κυβερνητικών εξαγγελιών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ληστεία στη Μητροπόλεως: Η ΕΛ.ΑΣ. ψάχνει τον μασκοφόρο της Μεταμόρφωσης - Είχαν κάνει πρόβες

Γονικές Παροχές: Με 100.000 μεταβιβάσεις θα αλλάξουν χέρια περιουσίες ύψους 8,8 δισ. ευρώ

Ελένη Μενεγάκη: Αιφνιδίασε τους πάντες-«Μην τρομοκρατείστε! Έχω ψυχολογικά, αν δεν είμαι ελεύθερη»