ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σε τρία μέτωπα

Κόντρα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σε τρία μέτωπα

Φουντώνει η προεκλογική αντιπαράθεση. Φορολογικό, «ρουσφέτια» και το νομοσχέδιο για τα ταξί, βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο

Ούτε ένα , ούτε δυο αλλά τρία ζέοντα ζητήματα αποτέλεσαν εχθές αιτία αντιπαράθεσης της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ.

Όσο οι εκλογές πλησιάζουν (με την 6η Μαΐου να μοιάζει η πιθανότερη πια ημερομηνία), το πολιτικό σκηνικό πολώνεται και οι διαφωνίες των δυο πυλώνων της μεταβατικής παίρνουν τη θέση του «συναινετικού» κλίματος των προηγουμένων μηνών.

Σταθερά...εκτός διαλόγου για το φορολογικό η Συγγρού

Η απόσυρση της τροπολογίας που προέβλεπε τεκμήρια για τους πρόσφατα τακτοποιηθέντες χώρους, δεν στάθηκε ικανή για να επιστρέψει η ΝΔ στο διάλογο για το φορολογικό.

Η ΝΔ, που την περασμένη εβδομάδα είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση, «βλέποντας», κρυφά χαράτσια που εν κρυπτώ επιχειρούσε να περάσει το οικονομικό επιτελείο, αποφάσισε να απέχει της διαδικασίας, εκτιμώντας πως την απάντηση θα την δώσει πια ο λαός δια της κάλπης και τονίζοντας πως η ίδια διαθέτει συγκεκριμένο πρόγραμμα επί του οποίου θα κριθεί από το εκλογικό σώμα και το οποίο θα εφαρμόσει την επομένη της κάλπης.

«Σήμερα, πλέον, όλοι κατάλαβαν πόσο διαφέρουμε από τη φορομπηχτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που για δυόμισι χρόνια, συνέβαλε στην καταστροφή της οικονομίας μας. Η επιμονή της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε άτακτη υποχώρηση. Και να γλιτώσει τους πολίτες από ένα ακόμη φόρο. Άλλη μια δικαίωση για τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς μιλάμε για ένα απλό, δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, που θα εφαρμόσουμε μετά τις εκλογές. Τις θέσεις μας τις έχουμε καταθέσει δημόσια στον ελληνικό λαό. Τις καταθέσαμε, επίσης, σε όλες τις συναντήσεις. Το ΠΑΣΟΚ, μέχρι σήμερα, δεν έχει παρουσιάσει το παραμικρό. Και, όπως αποδείχτηκε, παραμένει πιστό στις επιλογές των φοροεπιδρομών. Οι κάλπες πλέον θα κρίνουν και θα αξιολογήσουν τα κόμματα, τα προγράμματά τους, τις ευθύνες τους και την αξιοπιστία τους», ανακοίνωσε συγκεκριμένα ο αρμόδιος, σε θέματα φορολογικά, αναπληρωτής τομεάρχης οικονομίας του κόμματος, βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης.

«Βιομηχανία ρουσφετολογικών προλήψεων Βενιζέλου-Ρέππα»

Τη νοοτροπία του βαθέως ΠΑΣΟΚ, έβαλε στο στόχαστρο η ΝΔ συνεχίζοντας εχθές τις καταγγελίες της για ρουσφετολογικές, προεκλογικές, προσλήψεις.

Συγκεκριμένα, η Συγγρού δημοσιοποίησε δυο αποφάσεις, με ημερομηνίες 12 και 23 Μαρτίου σύμφωνα με τις οποίες εγκρίνονταν η πρόσληψη 2.340 ατόμων στα ΕΛ.ΤΑ και ακόμη 1.000 συνεργατών στην ΕΛ.ΣΤΑΤ, αντίστοιχα. Η αξιωματική αντιπολίτευση φρόντισε μάλιστα να συνδέσει άρρηκτα την συγκεκριμένη εξέλιξη με τις «ψηφοθηρικές» διαθέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και προειδοποίησε πως ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματά των ανωτέρω αποφάσεων.

Το στρατηγείο του Αντώνη Σαμαρά, επέμεινε μάλιστα στις καταγγελίες, παρά την επισήμανση της Ιπποκράτους πως οι αποφάσεις φέρουν και την υπογραφή του «γαλάζιου», Μάκη Βορίδη, λέγοντας πως στις διαδοχικές εκθέσεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραβιάζει τον κανόνα μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις και υπογραμμίζει ότι η πρακτική αυτή αποτελεί βασική αιτία για πρόσθετα επώδυνα μέτρα, χρεώνοντας την εξέλιξη αποκλειστικά στους κυρίους Βενιζέλο και Ρέππα.

Η ΝΔ, είχε και το περασμένο διάστημα καταγγείλει «βιομηχανία ρουσφετολογικών προαγωγών και τοποθετήσεων» σε θέσεις κλειδιά της δημόσιας διοίκησης, που μόνο στο Υπουργείο Οικονομικών, από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα, φτάνουν τις 800.

Κόντρα για τα ταξί

Αντικείμενο τριβής αποτέλεσε εχθές και το νομοσχέδιο για τα ταξί. Μόνο, που για πρώτη φορά η έριδα η οποία ξέσπασε δεν αφορούσε τους Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ αλλά το δίδυμο Συγγρού-Ιπποκράτους.

Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Ραγκούσης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Μαγκριώτης είναι μερικά μόνο από τα στελέχη που εξέφρασαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη διαφωνία του επί του τελικού κειμένου, με τον Μάκη Βορίδη να απαντά πως το 90% του περιεχομένου είναι ρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, με βάση τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς την Τρόικα, χωρίς λίγο αργότερα να αποκλείει το ενδεχόμενο κάποιων αλλαγών.