ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Παπαϊωάννου: «Θέμα εθνικών διαστάσεων οι γερμανικές αποζημιώσεις»

Μ. Παπαϊωάννου: «Θέμα εθνικών διαστάσεων  οι γερμανικές αποζημιώσεις»

Oι Επιτροπές Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής αποφάσισαν τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής Επιτροπής, με αντικείμενο την τεκμηρίωση και προώθηση του ζητήματος των γερμανικών κατοχικών οφειλών.


Στη συνεδρίαση η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών, οι οποίοι επανέλαβαν πως το ζήτημα της διεκδίκησης των κατοχικών οφειλών παραμένει ανοικτό και θα ασκηθεί «εν ευθέτω χρόνω, όποτε κριθεί αυτό αναγκαίο».

Μάλιστα ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής και άλλοι βουλευτές είχαν ζητήσει να προσέλθουν στη συνεδρίαση τόσο οι πολιτικοί αρχηγοί όσο και ο Πρωθυπουργός.

Κατά τη συνεδρίαση διαπιστώθηκε ότι ο σχετικός φάκελος που υπήρχε πριν από δεκαετίες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναζητείται και η Τράπεζα της Ελλάδος παραπέμπει για το κατοχικό δάνειο στο υπουργείο Οικονομικών κι αυτό με τη σειρά του στην ΤτΕ.

Η κ. Βάσω Παπανδρέου διευκρίνισε πως η δεν έχει πραγματοποιηθεί η ακριβής εκτίμηση του κατοχικού δανείου σε σημερινές τιμές .

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου είπε πως το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι «πρωτίστως θέμα δικαιοσύνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνδέεται με την εξωτερική πολιτική της χώρας».

Εξήγησε μάλιστα ότι είναι «δύσκολο και σύνθετο θέμα με νομικά και πολιτικά προβλήματα», αλλά διευκρίνισε ότι «αυτό δεν αποτελεί άλλοθι».

Δήλωσε ότι «για μας το θέμα είναι ανοιχτό» τονίζοντας ότι κάθε κίνηση θα πρέπει να γίνει με βάση την ρηματική διακοίνωση του 1995 του τότε Έλληνα πρέσβη μας στην Βόννη, ο οποίος με επίσημο διάβημά του προς την Γερμανία την καλούσε να προσέλθει σε συνομιλίες για το ζήτημα». Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ο κ. Παπαϊωάννου ότι «δεν υπάρχει θέμα παραγραφής».

Η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης που αναγνώρισε το δικαίωμα ετεροδικίας της Γερμανίας, δεν είναι μεν ευνοϊκή για ιδιωτικές αποζημιώσεις, αλλά «αφήνει ανοιχτά σε επίπεδο Πολιτείας, τα ζητήματα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων για καταστροφές και κλοπή αρχαιολογικών θησαυρών. Αυτά όμως είναι κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να εξετάσουμε σε επίπεδο διεθνούς δικαίου, καθώς η εξωτερική μας πολιτική, βασίζεται πρωτίστως στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

«Δυστυχώς, το διεθνές δίκαιο είναι εθιμικό - και ως τέτοιο, δίκαιο των ισχυρών. Όταν λοιπόν διεκδικείς, πρέπει να πηγαίνεις με όλα σου τα επιχειρήματα και πρέπει να ξέρεις και το επόμενο βήμα σου. Το πολιτικό ερώτημα, είναι το πώς θα καθίσει η Γερμανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πότε…» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.