ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα δημοσκόπηση: Θέλουν οι πολίτες εκλογές; Εμπιστεύονται τελικά τον Σωτήρη Τσιόδρα;

Νέα δημοσκόπηση: Θέλουν οι πολίτες εκλογές; Εμπιστεύονται τελικά τον Σωτήρη Τσιόδρα;

Δημοσκόπηση: Η απήχηση που είχε η πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, εξετάζεται στην δημοσκόπηση της Prorata για το tvxs.gr. 

Η κοινή γνώμη σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εμφανίζεται διχασμένη, ωστόσο η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα έχει μεγάλη αποδοχή από τους πολίτες που εντάσσονται στον κύριο όγκο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο σε αυτούς που ήδη δηλώνουν πως ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ αλλά ακόμη και στους δυνητικούς ψηφοφόρους του κόμματος.

Συγκεκριμένα στο σύνολο των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, το 44% εκφράζεται θετικά για το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: «Συμφωνώ το έκανε την κατάλληλη στιγμή», δηλώνει το 24%, ενώ ένα 20% απαντάει πως «συμφωνεί αν και έπρεπε να το έχει κάνει νωρίτερα». Αντίθετα ένα 51% επί του συνόλου διαφωνεί με την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα δηλώνοντας κατά 8% πως «θα έπρεπε να περιμένει» και κατά 43% πως διαφωνεί ριζικά καθώς «η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία».

Στα επιμέρους ωστόσο στοιχεία φαίνεται πως η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει την υποστήριξη από σχεδόν 3 στους 4 ψηφοφόρους που τοποθετούνται ιδεολογικά στο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Αντίστροφα είναι τα αποτελέσματα για όσους τοποθετούνται στο χώρο της Κεντροδεξιάς και της Δεξιάς. Τέλος οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι στηρίζουν το αίτημα Τσίπρα σε ποσοστό 42%, ενώ το απορρίπτουν σε ποσοστό 53%.

Και ενώ βάσει κομματικής ταυτότητας, τα αποτελέσματα στους ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμενόμενα, με σχεδόν καθολικά ποσοστά διαφωνίας και συμφωνίας, αντίστοιχα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση όσων δηλώνουν ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ: Υπέρ του αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα τάσσεται μόλις το 20%, ενώ το 78% το απορρίπτει. Πρόκειται για ποσοστά που διαφέρουν σημαντικά από την τάση των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, προσεγγίζοντας κυρίως την τάση στο χώρο της Κεντροδεξιάς.

Γνώριζε η κυβέρνηση τη μελέτη για ΜΕΘ - Ειναι δημοφιλής ο Τσιόδρας;

Οι πολίτες ρωτήθηκαν, μεταξύ άλλων, για ένα από τα ζητήματα που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τις τελευταίες ημέρες: Την αποκαλυπτική μελέτη των Σ. Τσιόδρα και Θ. Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ και τη σχέση της υψηλής θνητότητας με τις περιορισμένες δυνατότητες του ΕΣΥ, λόγω μη ενίσχυσής του. Τελικά ήταν εις γνώση της κυβέρνησης; Κι αν «ναι», ελήφθησαν οι σχετικές πρωτοβουλίες; Τι γνώμη έχουν οι πολίτες για τον Σωτήρη Τσιόδρα, τον εμπιστεύονται;

Σε προηγούμενη έρευνα καταγράφηκε η ταύτιση των πολιτών με τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη. Η συντριπτική πλειονότητα υποστηρίζει τόσο την ανεπάρκεια των ΜΕΘ εν μέσω πανδημίας και τον κρίσιμο ρόλο τους στην επιβίωση του ασθενών σε σχέση με όσους διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, όσο και τη μη ισότιμη πρόσβαση σε αυτές.

Γνώριζε ή όχι η κυβέρνηση για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα και τι έκανε;

Στην δημοσκόπηση της Prorata, επίσης η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (61%), πλην των ψηφοφόρων της ΝΔ, δηλώνει ότι η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα είχε παραδοθεί στην κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να ληφθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ένα ακόμη 10% πιστεύει πως η μελέτη ήταν εις γνώση της κυβέρνησης πριν τη δημοσιοποίησή της και ελήφθησαν οι σχετικές πρωτοβουλίες. Τέλος ένα 15% υποστηρίζει τον ισχυρισμό περί κυβερνητικής άγνοιας και ένα 14% δηλώνει «άγνοια» για το τί ακριβώς έχει συμβεί.

H Δημοφιλία Σ. Τσιόδρα

Έντονη συζήτηση έχει υπάρξει και για τον Σωτήρη Τσιόδρα, το ρόλο και τη στάση του, την περίοδο της πανδημίας. Σε ποσοστό 60% οι πολίτες δηλώνουν πως τον εμπιστεύονται απόλυτα (25%) ή τον εμπιστεύονται αρκετά (35%). Αντίθετα ένα 36% δηλώνει πως δεν του έχει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη (22%) ή δεν τον εμπιστεύεται καθόλου (14%).

Και σε αυτήν την περίπτωση η άποψη των πολιτών φαίνεται να σχετίζεται τόσο με την ιδεολογική τους τοποθέτηση, όσο και με την κομματική τους ταυτότητα. Συγκεκριμένα σε ποσοστό 92% οι ψηφοφόροι της ΝΔ εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους προς τον Σωτήρη Τσιόδρα. Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ δηλώνουν πως εμπιστεύονται τον Σωτήρη Τσιόδρα σε ποσοστό 87%. Αντίθετα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 60% δηλώνουν πως δεν εμπιστεύονται τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Βάσει ιδεολογικής τοποθέτησης την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπο του Σωτήρη Τσιόδρα εκφράζουν σε μεγάλα ποσοστά όσοι δηλώνουν Δεξιοί (71%), Κεντροδεξιοί (79%) και Κεντρώοι (61%), ενώ στο χώρο της Κεντροαριστεράς το ποσοστό αυτό περιορίζεται στο 55% και στο χώρο της Αριστεράς είναι μειοψηφικό (32%).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Αυτή είναι η ΚΥΑ για μάσκα, σούπερ μάρκετ και εκδηλώσεις

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα συμπτώματα το πρώτο 48ωρο

Το ορφανοτροφείο της φρίκης: Είχαν φτιάξει μέχρι και… τιμωρητήριο για τα παιδιά

Νίκος Οικονομόπουλος: Ο κορονοϊός με βρήκε δύσκολα – Η Θεία Κοινωνία είναι το φάρμακο των ανθρώπων