ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου για υπόθεση βιασμού στη Θεσσαλονίκη: Διερεύνηση σε βάθος, θα αποδοθεί δικαιοσύνη

Γιάννης Οικονόμου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
InTime / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε ερώτηση που δέχθηκε για την καταγγελία του βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε πως διαρκής θέση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών που στοχεύουν στη διαλεύκανση ανάλογων υποθέσεων.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, τέθηκε ερώτηση για τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί στην υπόθεση της καταγγελίας βιασμού της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η κυβέρνηση εκφράζει τη βεβαιότητά της ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί σε βάθος και θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Πρώτα από όλα, η συγκεκριμένη υπόθεση είναι ανοικτή δικαστική διαδικασία. Είμαστε βέβαιοι ότι θα διερευνηθεί σε όλο της το εύρος και θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Να θυμίσω ότι με την πρόσφατη αλλαγή του ποινικού κώδικα, αυτά τα αδικήματα τιμωρούνται με βαρύτερες ποινές. Είναι διαρκής μας προτεραιότητα η ενίσχυση των υπηρεσιών του κράτους που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και στην απονομή δικαιοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην άφιξη των Rafale σχολιάζοντας μεταξύ άλλων πως αποτελεί γεωστρατηγική εξέλιξη μεγίστης σημασίας για την Ελλάδα. Η απόκτηση των νέων μαχητικών «καθιστά την Πολεμική μας Αεροπορία μία από τις ισχυρότερες της περιοχής, σφραγίζει την Αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, ενώ προωθεί τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως σχολίασε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η άρση φόρου στο επίδομα επικινδυνότητας, την οποία ανακοίνωσε στην Τανάγρα την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, αφορά και τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, της Πυροσβεστικής και όσων επιχειρούν στις εναέριες διακομιδές ασθενών, πέρα από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Είναι η ελάχιστη και η προ πολλού οφειλόμενη έκφραση ευγνωμοσύνης της Πολιτείας προς όλους εκείνους που αγρυπνούν για να προκόβει η Ελλάδα με ειρήνη και ασφάλεια. Είναι μια υποχρέωση που πραγματώνει η Κυβέρνησή μας», είπε σχετικά ο κ. Οικονόμου.

Παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ - Νέα έκκληση για την τρίτη δόση

Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως παρατηρείται μια σταδιακή εκτόνωση, καθώς συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων, ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς στην εξέλιξη αυτή ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς, που βεβαίως και μεταδίδουν τον ιό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε, ωστόσο, πως η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της μετάλλαξης Δέλτα που «ενώ στην κοινότητα παραμένει σε ένα χαμηλό ποσοστό -περίπου 10%- προκαλεί τις μισές και μάλιστα τις πιο βαριές νοσήσεις, ιδίως στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας».

Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου ανέφερε την απόφαση για παράταση των μέτρων κατά μια εβδομάδα αλλά και το γεγονός ότι άνοιξε η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση, για τους ανοσοκατασταλμένους. Επίσης, πρόσθεσε πως «για τη διευκόλυνση των νησιωτών μας άνοιξαν σε 26 νησιά νέες εμβολιαστικές γραμμές για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. Οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε Κέντρα Υγείας ή σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών στις 28 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου και οι γονείς μπορούν να κλείσουν τα ραντεβού μέχρι τις 25 Ιανουαρίου».

Κλείνοντας το κεφάλαιο «πανδημία», υπενθύμισε πως «την 1η Φεβρουαρίου 2022 όσοι ενήλικοι συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 7 μηνών από την χορήγηση της 2ης δόσης στην περίπτωση των διδοσικών εμβολίων ή από την χορήγηση της μονοδοσικής δόσης για όσους έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο προκειμένου να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να κάνουν και την αναμνηστική δόση. Καλούμε λοιπόν όλους τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν με τη αναμνηστική δόση όχι μόνον για να διατηρήσουν τα προνόμια των εμβολιασμένων, αλλά και για να είναι θωρακισμένοι απέναντι σε ενδεχόμενη βαριά νόσηση από τον κορονοϊό».

Προγράμματα του ΟΑΕΔ για 86.000 νέες θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Νοέμβριο του 2021 η ανεργία υποχώρησε στο 13,3% έναντι 16,1% που ήταν τον Νοέμβριο του 2020. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι είχαμε 208.940 περισσότερους εργαζόμενους το Νοέμβριο του 2021 σε σχέση με το Νοέμβριο του 2020 και 54.950 περισσότερους εργαζόμενους το Νοέμβριο του 2021 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021, ανέφερε ο κ. Οικονόμου στη διάρκεια της ενημέρωσης, επισημαίνοντας πως δικαιώνεται έτσι η κυβερνητική πολιτική σε οικονομία και ανάπτυξη.

Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου ανέφερε επιγραμματικά τα εξής:

  • Διάθεση περισσότερων από 9 δισ. ευρώ για την κάλυψη 3 εκατομμυρίων εργαζομένων και ανέργων, από τις συνέπειες του κορονοϊού.
  • Έχουν μειωθεί και διατηρούνται μειωμένες οι ασφαλιστικές εισφορές.
  • Έχει εφαρμοστεί πρόγραμμα κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών για τη δημιουργία 100 χιλ. θέσεων απασχόλησης και συνεχίζεται και στην τρέχουσα χρονιά για να καλύψει επιπλέον 50.000 προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα.
  • Από την αρχή του χρόνου μπήκε σε εφαρμογή και το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για νέους 18 έως 29 ετών.
  • Για τη χρονιά που ξεκίνησε, ο ΟΑΕΔ προωθεί -με κάλυψη από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ- έντεκα νέα προγράμματα για απασχόληση 86.000 ανέργων με έμφαση στους νέους, τις γυναίκες και τους μακροχρόνια ανέργους. Μπήκε, ήδη σε εφαρμογή το πρώτο από έντεκα προγράμματα και ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων. Αφορά την επιχορήγηση των επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω με έμφαση στις γυναίκες. Συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ε.Ε., και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το τρίμηνο πριν από την αίτηση και δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 ευρώ κατά το τρέχον και τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Η αναφορά στην έκδοση 10ετούς ομολόγου

Κλείνοντας, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως «η Ελλάδα προχώρησε χθες σε μια ακόμη επιτυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου, καθώς συγκέντρωσε υψηλή ζήτηση και ποιότητα κεφαλαίων. Αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 1,8% που κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, καθώς στην τρέχουσα συγκυρία καταγράφεται, διεθνώς, άνοδος των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, εξαιτίας της υψηλής αβεβαιότητας που προκαλούν η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και η επικείμενη στροφή των κεντρικών τραπεζών προς μια πιο συσταλτική νομισματική πολιτική».

Όπως εξήγησε «το γεγονός ότι τα γερμανικά ομόλογα διαπραγματεύονται, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, με θετική απόδοση», αποτελεί χαρακτηριστικό της ανοδικής τάσης στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων. Μάλιστα, υπογράμμισε πως παρά τη δύσκολη συγκυρία, η Ελλάδα δανείστηκε με κόστος κάτω από το μισό σε σχέση με την αντίστοιχη έκδοση του Μαρτίου του 2019, όταν το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,9%.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: «Βόμβες» για διεθνές κύκλωμα μαστροπείας και «ψαράδες» κοριτσιών

Παράταση έως τη Δευτέρα στη διανομή των self tests των μαθητών από τα φαρμακεία

Καιρός – Κακοκαιρία Ελπίδα: Προειδοποίηση Αρναούτογλου για «το τέρας από τα βορειοανατολικά»

Ευλαμπία Ρέβη: Μου έστειλαν και εμένα πρόσκληση να πάω σε ιδιωτικό πάρτι με 3.000 ευρώ