ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Επικοινωνιακά και αμφίβολης αποτελεσματικότητας τα μέτρα της κυβέρνησης για τους αγρότες

ΚΙΝΑΛ
Ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ
ΙΝΤΙΜΕ/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δριμεία κριτική ασκεί το ΚΙΝΑΛ στην κυβέρνηση για τα μέτρα για τους αγρότες.

Το Κίνημα Αλλαγής χαρακτηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης για τους αγρότες «επικοινωνιακά» και «αποσπασματικά», ενώ τονίζει πως «οι παρεμβάσεις αυτές έπρεπε να γίνουν «χθες» αν θέλουμε να αποφύγουμε την καταστροφή του πρωτογενή τομέα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

«Τα 7 μέτρα που ανακοινώθηκαν εσπευσμένα από την κυβέρνηση υπό την πίεση των κινητοποιήσεων των αγροτών, είναι αποσπασματικά και δεν απαντούν στις ανάγκες των αγροτών και της ελληνικής γεωργίας, που μετά την πανδημία πλήττεται από την ακρίβεια των ενέργειας και των γεωργικών εισροών.

Η ενεργειακή κρίση επιβάρυνε δραματικά το κόστος άροσης, το κόστος άντλησης του αρδευτικού νερού, το κόστος των λιπασμάτων και ζωοτροφών καθώς και το κόστος θέρμανσης και λειτουργίας των θερμοκηπίων, κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων. Οι λογαριασμοί ρεύματος που λαμβάνουν οι αγρότες με αυξήσεις λόγω εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής, διπλασιάζουν την τιμή του ρεύματος. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 140% , ενώ των λιπασμάτων τριπλασιασθεί και πολύ μεγάλη είναι η τιμή τόσο των ζωοτροφών, όσο και του πετρελαίου κίνησης.

Τα εξαγγελθέντα μέτρα των 170 εκατ. ευρώ -τα μισά από το οποία είχαν ήδη εξαγγελθεί από την Σεπτέμβρη χωρίς να εφαρμοσθούν- εξοργίζουν περισσότερο τους αγρότες, παρά δίνουν λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι αγρότες ζουν το πρόβλημα της ακρίβειας και δεν πρόκειται να «ξεγελαστούν». Πάρθηκαν δε χωρίς κανένα διάλογο με τους αγρότες, όπως όλα τα άλλα μέτρα και αποφάσεις της Κυβέρνησης (ΚΑΠ, πανδημία) και η εφαρμογή τους προορίζεται για μετά και όχι άμεσα, ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Με την πρώτη ματιά, φαίνεται ότι δεν πρόκειται για ολοκληρωμένο σχέδιο αλλά για μέτρα στο πόδι, αφού:

  1. Για το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν καλύπτεται η μεγάλη επιβάρυνση από την ρήτρα αναπροσαρμογής, δεν λαμβάνεται υπόψιν το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων με βάση το ΟΣΔΕ. Επιπλέον, δεν συμπεριλαμβάνει τα χαμηλής τάσης ΤΟΕΒ και άλλους παρόχους αρδευτικού ύδατος, σταβλικών εγκαταστάσεων και θερμοκηπιακών μονάδων και κυρίως η εφαρμογή της δεν περιλαμβάνει την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής.
  2. Για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου δεν λαμβάνεται υπόψη το ΟΣΔΕ, δεν δίνεται σε όλους τους αγρότες και το κονδύλι των 50 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινωθεί, ούτε καν πλησιάζει το ύψος των 160 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε το 2016 για τελευταία αφορά στους αγρότες. Η ενίσχυση αυτή, πρέπει να καταβληθεί τώρα και όχι το 2023 που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
  3. Για το κόστος των λιπασμάτων και των ζωοτροφών, η μείωση του ποσοστού ΦΠΑ αποτελεί ελάχιστο τμήμα της αύξησης της τιμής τους, ειδικά στα λιπάσματα. Η μείωση αυτή, δεν φθάνει στους αγρότες και μάλιστα είναι άνευ ουσίας για τους αγρότες που τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους, ο τρόπος εφαρμογής επι του κύκλου εργασιών δεν λαμβάνει υπόψη του την εποχιακή πώληση των προϊόντων τους και τις διακυμάνσεις του κύκλου εργασιών τους.

Οι παρεμβάσεις αυτές έπρεπε να γίνουν «χθες» αν θέλουμε να αποφύγουμε την καταστροφή του πρωτογενή τομέα και να εξασφαλίσουμε την διατροφική επάρκεια της χώρας και την κοινωνική συνοχή στην Ελληνική Περιφέρεια. Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, είναι διαχρονικά κοντά στους αγρότες και έχει ισχυρούς δεσμούς. Ανέδειξε τα σημερινά τους προβλήματα μέσα και έξω από τη Βουλή, στηρίζει τον δίκαιο αγώνα τους για επιβίωση, όπως δίνει όλη η κοινωνία αυτή την στιγμή.»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης σε αγρότες: Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να γίνει προτεραιότητα του πολιτικού συστήματος