ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Παπαδήμος: «Κορυφαία προτεραιότητα η αλλαγή του κράτους»

Λ. Παπαδήμος: «Κορυφαία προτεραιότητα η αλλαγή του κράτους»

Τις κορυφαίες προτεραιότητες της Ελλάδας παραθέτει ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, σε επιστολή του προς τον πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδήμος, η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση του κράτους, τη μείωση της ανεργίας, τις υποδομές και την απορρόφηση των κονδυλίων.

Στην επιστολή του, ο πρωθυπουργός αναφέρει στον πρόεδρο της Κομισιόν τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε σημαντικούς τομείς, όπως η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα προγράμματα υποδομών, η μείωση της ανεργίας στους νέους, η απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ, οι ιδιωτικοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο δομική αδυναμία της δημόσιας διοίκησης υπήρξε αιτία μειωμένης αποτελεσματικότητας και πηγή κοινωνικής αδικίας. Ως εκ τούτου, αναφέρει, η μεταρρύθμιση του κράτους αποτελεί «κορυφαία προτεραιότητα και βασικό στοιχείο του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής». Στρατηγική σημασία έχουν τομείς όπως η φορολογική πολιτική, η μεταρρύθμιση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, το κτηματολόγιο και μια διυπουργική συντονιστική δράση υπό το γραφείο του πρωθυπουργού.

Επίσης, ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την εκτίμηση της κυβέρνησης για τη συνεχή και πολύπλευρη στήριξη της Κομισιόν στην Ελλάδα.