ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωβαρόμετρο: Υπέρ της κοινής πολιτικής άμυνας το 77% των Ευρωπαίων

Ευρωπαϊκή Ένωση
Προβληματίζει τους Ευρωπαίους ο υψηλός πληθωρισμός
Intime News

Οι ευρωπαίοι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται να στηρίζουν στην πλειοψηφία τους μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στην άμυνα

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του τακτικού Ευρωβαρόμετρου, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, ήδη πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 77% των Ευρωπαίων τάσσονταν υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ σε κάθε κράτος μέλος η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας πολιτικής.

Τη στιγμή της έρευνας, οι Ευρωπαίοι θεωρούσαν ότι τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή (26%, δηλ. + 1 ποσοστιαία μονάδα από τον Ιούλιο του 2021), η αύξηση των τιμών, ο πληθωρισμός, το κόστος ζωής (24%, δηλ. +12 ποσοστιαίες μονάδες) και η μετανάστευση (22%, δηλ. -3 ποσοστιαίες μονάδες).

Το 41% των ερωτηθέντων ανέφερε τις τιμές, τον πληθωρισμό και το κόστος ζωής (+ 18 εκατοστιαίες μονάδες) ως τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα τους, ενώ ακολουθούν η υγεία (32%) και η οικονομική κατάσταση (19%).

Σχεδόν επτά στους δέκα Ευρωπαίους (69%) υποστηρίζουν μια ευρωπαϊκή οικονομική και νομισματική ένωση με ένα ενιαίο νόμισμα, στήριξη που αγγίζει το 77% εντός της ευρωζώνης. Παράλληλα, η εικόνα της ΕΕ έχει παραμείνει αρκετά σταθερή. Το 44% των Ευρωπαίων έχει θετική εικόνα για την ΕΕ, ενώ για το 38% η εικόνα της ΕΕ είναι ουδέτερη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 14 Φεβρουαρίου 2022.