ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΠΑΣΟΚ κάνει καλό! Τι δείχνει η έρευνα Newsbomb.gr και Prorata για την ονομασία του ΚΙΝΑΛ

Το ΠΑΣΟΚ κάνει καλό! Τι δείχνει η έρευνα Newsbomb.gr και Prorata για την ονομασία του ΚΙΝΑΛ
Οι περισσότεροι ερωτώμενοι στην έρευνα του Newsbomb.gr και της Prorata θεωρούν ότι θα ωφελήσει η επιστροφή της ονομασίας ΠΑΣΟΚ
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Οι περισσότεροι ερωτώμενοι στην έρευνα του Newsbomb.gr και της Prorata θεωρούν ότι θα ωφελήσει η επιστροφή της ονομασίας ΠΑΣΟΚ

Μια από τις δεσμεύσεις των διεκδικητών της αρχηγίας του Κινήματος Αλλαγής (πλέον ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής) αφορούσε και τη μετονομασία του κόμματος, επαναφέροντας έννοιες και σύμβολα από τον ιστορικό του πυρήνα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ. Στην Πολιτική Επιστήμη και τη μελέτη του κομματικού φαινομένου, ο τίτλος και το έμβλημα που χρησιμοποιούν τα πολιτικά κόμματα θεωρούνται βασικοί δείκτες προκειμένου να γίνει αντιληπτή η ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα ενός κόμματος. Την Κυριακή που μας πέρασε στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη των τοπικών επιτροπών του, τέθηκε και το παραπάνω ζήτημα, όπου τα μέλη του αποφάσισαν τόσο τη μετονομασία σε ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, όσο και την επαναφορά του παραδοσιακού πράσινου ήλιου. Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα έρευνα της Prorata για το Newsbomb.gr εξετάζει το αποτύπωμα που αφήνει στην κοινωνία η μετονομασία του κόμματος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι περισσότεροι ερωτώμενοι, ανεξάρτητα από την εκλογική τους προτίμηση, θεωρούν πως η επιστροφή της ονομασίας «ΠΑΣΟΚ» αποτελεί μία κίνηση που θα ωφελήσει το κόμμα. Συγκεκριμένα, σχεδόν οι μισοί τάσσονται με την άποψη ότι θα ωφεληθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από την επιστροφή του ιστορικού ονόματος, ενώ 1 στους 3 θεωρεί ότι η αλλαγή ονόματος δεν θα έχει ούτε θετικό, ούτε αρνητικό αντίκτυπο. Αντίθετα, μόλις 1 στους 5, δηλαδή το 20%, εκφράζει την πεποίθηση ότι το όλο ζήτημα της μετονομασίας θα ζημιώσει το κόμμα.

Επιπρόσθετα, μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η εξέταση των απαντήσεων με βάση το κόμμα με το οποίο οι ερωτώμενοι νιώθουν πιο κοντά. Ξεκινώντας από όσους απάντησαν πως βρίσκονται κοντά στο κόμμα που εξετάζει η έρευνα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η συντριπτική πλειονότητα θεωρεί ότι η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην ονομασία του κόμματος θα ωφελήσει εν τέλει την παράταξή που νιώθουν εγγύτερα. Ανάλογη άποψη υιοθετεί και η πλειονότητα (61%) όσων αισθάνονται εγγύτητα στη ΝΔ. Η μόνη σημαντική διαφοροποίηση καταγράφεται μεταξύ όσων βρίσκονται κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η μεγαλύτερη μερίδα εξ’ αυτών (72%) πιστεύει ότι το νέο όνομα είτε δεν θα κάνει τη διαφορά, είτε θα ζημιώσει τον σχηματισμό.



Τέλος, παρατηρούνται και σχετικές διαφοροποιήσεις στη βάση της ηλικίας των συμμετεχόντων. Τα άτομα 17-34 ετών στην πλειονότητά τους (61%) εκτιμούν πως η επιστροφή του ονόματος «ΠΑΣΟΚ» θα ωφελήσει το κόμμα. Την ίδια εκτίμηση μοιράζονται και οι μεγαλύτερες ηλικίες, χωρίς ωστόσο, την ίδια ένταση. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι το κόμμα θα ωφεληθεί από την επαναφορά του ιστορικού ονόματος, περιορίζεται στο 44% για τις ηλικίες 35 - 54 και στο 47% για τις ηλικίες 55 ετών και άνω.

Εν κατακλείδι, η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις ιστορικές του «ρίζες», έστω και σε επίπεδο συμβολικό φαίνεται να αξιολογείται θετικά από τους ερωτώμενους της έρευνας. Εντούτοις, οι ηγεσίες των κομμάτων οφείλουν να λαμβάνουν υπόψιν τις σχετικές μελέτες, οι οποίες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι συχνές αλλαγές στο όνομα και τα σύμβολα μπορούν δυνητικά να επηρεάσουν το αίσθημα συνέχειας και ανθεκτικότητας που έχει σχηματίσει η κοινωνία για κάποιο κόμμα. Εν τέλει, το πρώτο σημαντικό στοίχημα που θα αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αφορά τις επικείμενες εθνικές εκλογές, στις οποίες θα δοκιμαστεί το κατά πόσο η όλη κινητικότητα γύρω από τα σύμβολα και το όνομα έχουν κοινωνική απήχηση. Κατά πόσο δηλαδή θα δικαιωθεί η πλειονότητα, η οποία θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ θα ωφεληθεί τελικά (και) από την αλλαγή του ονόματος του.

Δείτε όλη την έρευνα της Prorata για το Newsbomb.gr σχετικά με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής