ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανικός από τις μυστικές δημοσκοπήσεις

Πανικός από τις μυστικές δημοσκοπήσεις

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκονται τα επιτελεία των περισσότερων κομμάτων, μόλις μία εβδομάδα πριν τις εκλογές.

Οι μυστικές κυλιόμενες έρευνες που διεξάγονται δείχνουν ότι το κλίμα δεν έχει αλλάξει, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ οι δημοσκόποι καταγράφουν πρωτοφανείς αλλαγές στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο εκπλήξεων το βράδυ των εκλογών.

Όπως δημοσίευσε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η συσπείρωση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ενώ ο δικομματισμός μετά βίας αποσπά το 40% της πρόθεσης ψήφου.

Μεγάλες απώλειες καταγράφει και η «Δημοκρατική Αριστερά» του Φώτη Κουβέλη, που χάνει μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων της, που ως επί το πλείστον δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Αντίθετα με την Δημοκρατική Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο, ενώ τα ποσοστά του είναι σταθερά διψήφια, κάτι που δείχνει ότι η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα μάλλον αποδίδει στο αντιμνημονιακό ακροατήριο.

Έντονη δυναμική εξακολουθεί να αναπτύσσει το κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» του Πάνου Καμμένου, με ποσοστά σταθερά διψήφια αλλά και η Χρυσή Αυγή, που κερδίζει τη μερίδα του λέοντος της ψήφου διαμαρτυρίας. Ιδιαίτερα σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας, η Χρυσή Αυγή καταγράφει ποσοστά 6%-9%.

Πέμπτο το ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθηνών

Ενδιαφέρον έχουν και οι μετρήσεις στη Β' Αθηνών, τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, όπου είναι εγγεγραμμένο το 14% του εκλογικού σώματος.

Εδώ, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην πέμπτη θέση και η ΝΔ στην τρίτη, ενώ και τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν μονοψήφια ποσοστά. Σε ορισμένες δημοσκοπήσεις, τις πρώτες θέσεις στη Β' Αθηνών καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ.

Το ΠΑΣΟΚ φέρεται ότι έχει χάσει το 60% των ψηφοφόρων του. Οι διαρροές γίνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά κατά κύριο λόγο και στη συνέχεια προς την Κοινωνική Συμφωνία και τους Οικολόγους Πράσινους.

Από τη ΝΔ, ένα ποσοστό ψηφοφόρων κατευθύνεται προς τη Χρυσή Αυγή, τα ποσοστά της οποίας βρίσκονται στα επίπεδα προ απαγόρευσης δημοσκοπήσεων. Όμως, οι μεγαλύτερες διαρροές προς τη Χρυσή Αυγή γίνονται από το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη.