ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι συμβαίνει με την παράταση του προγράμματος προσαρμογής

Τι συμβαίνει με την παράταση του προγράμματος προσαρμογής

Μπορεί το ενδεχόμενο παράτασης κατά έναν χρόνο του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής να έχει μπει για τα καλά στην προμετωπίδα των προεκλογικών εξαγγελιών και των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) προεκλογικά, ωστόσο, αυτό το οποίο συνιστά κοινό μυστικό είναι ότι η σχετική πρόβλεψη υπήρχε ήδη από το αρχικό κείμενο του Μνημονίου ΙΙ.


Μάλιστα, θεωρούνταν και ήταν μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου ότι είχε διασφαλίσει το επιπλέον 12μηνο και αναμένονταν να «περάσει» μετά φανών και λαμπάδων, αν στο τέλος, η ίδια η ελληνική πλευράς δεν ζητούσε να …αναθεωρηθεί. Κι αυτό γιατί εκφράστηκαν φόβοι ότι μια παράταση κατά έναν χρόνο, ενδεχομένως να προκαλούσε την αντίδραση και την δυσαρέσκεια των ισχυρών – σκληρών εταίρων μας και να χαλούσε όλη τη συμφωνία, στο σύνολο της.

Έτσι, ήταν η ίδια η ελληνική κυβέρνηση που ζήτησε τη διετή διάρκεια του προγράμματος προσαρμογής (2013 – 2014) αντί της τριετούς, που τώρα επανέρχεται στο προσκήνιο. Ωστόσο και πάλι οι αλήθειες που λέγονται σχετικά με το θέμα είναι μάλλον μισές. Κι αυτό γιατί, ακόμα και αν η παράταση υιοθετηθεί και αρχίσει να συζητείται ως ενδεχόμενο από τον προσεχή Ιούνιο, δεν πρόκειται να οριστικοποιηθεί πριν από τις αρχές του …2014!

Κι αυτό γιατί θα πρέπει να υπάρχει η τελική εικόνα του πρώτου χρόνου εφαρμογής του προγράμματος, δηλαδή του 2013 και με βάση τα αποτελέσματα του, να αποφασισθεί αν θα πρέπει το πρόγραμμα να επεκταθεί και το 2015. Αλλά και πάλι, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ότι απ αυτή όλη τη διαδικασία η Ελλάδα, στο τέλος, θα βγει κερδισμένη.

Υπάρχει περίπτωση όμως τελικώς να φέρει αντίθετα αποτελέσματα, υπό την έννοια ότι μπορεί να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των εταίρων, που θα διακρίνουν χαλάρωση και καθυστερήσεις και θα σταματήσουν την αποστολή της βοήθειας…