ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτη κυριαρχία Τσίπρα - Το παρασκήνιο στις επιλογές γραμματέα και Πολιτικής Γραμματείας

ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτη κυριαρχία Τσίπρα
Το παρασκήνιο του νέου γραμματέα
Intime News

Αν κάτι επιβεβαιώθηκε από την πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και από τις εισηγήσεις του Αλέξη Τσίπρα για τις θέσεις του γραμματέα και του αναπληρωτή, αλλά και για τη νέα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, είναι η απόλυτη κυριαρχία του πρώην πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να στείλει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και να ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα θα προχωρήσει ενωμένο, χωρίς αποκλεισμούς και πως ουδείς θα μπορεί να μιλάει στο όνομα του - ακόμα και αν διατείνεται πως το κάνει.

Το τελευταίο μήνυμα, αποτέλεσε «ευθεία βολή» προς τους «προεδρικούς». Αυτή τη διάθεση Τσίπρα συμβολίζει η επιλογή της Ράνιας Σβίγκου, το όνομα της οποίας κρατήθηκε κρυφό από όλους. Ακόμα και από τα στελέχη πρώτης γραμμής.

Το παρασκήνιο του νέου γραμματέα

Όσοι κυκλοφορούν στα πέριξ της πλατείας Κουμουνδούρου, γνώριζαν πολύ καλά πως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν «καίγονταν» να παραμείνει στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Μάλιστα, κάποιες φορές είχε φτάσει στο «αμήν» με όσα του ζητούσαν κατά καιρούς οι τάσεις, διατηρώντας ωστόσο τη ψυχραιμία του.

Είναι, πάντως, δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμούσε την παραμονή του. Το είπε, άλλωστε, ο ίδιος δημόσια, χθες, στην ομιλία του, καθώς θεωρείται απόλυτα επιτυχημένος στο έργο που του ανατέθηκε.

Ωστόσο, τα όσα συνέβησαν στο 3ο Συνέδριο με τη σύγκρουση ανάμεσα στην «Ομπρέλα» και τους «Προεδρικούς», είχαν προκαλέσει ορισμένες εντάσεις, γεγονός που θα οδηγούσε ένα κομμάτι των οργανωμένων τάσεων να διαφοροποιηθεί από την εισήγηση του προέδρου, ψηφίζοντας «λευκό» σε περίπτωση νέας υποψηφιότητας Τζανακόπουλου.

Με βάση, λοιπόν, τη θέληση του τελευταίου να μη συνεχίσει στο πόστο που βρίσκονταν, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την αναζήτηση του αντικαταστάτη του.

Η Γεροβασίλη

Ένα ήταν δεδομένο σε αυτή την «κούρσα». Ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να προτείνει γυναίκα για τη θέση του γραμματέα, έτσι ώστε να στείλει το μήνυμα πως η επιλογή για ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στα όργανα -και στο μέλλον στα ψηφοδέλτια και ενδεχομένως σε μία νέα δική του κυβέρνηση- δεν ήταν για τα μάτια του κόσμου, αλλά ειλικρινής πρόθεση.

Το όνομα της Όλγας Γεροβασίλη, έπεσε πρώτο στο τραπέζι. Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πρόσωπο που χαίρει της εκτίμησης τόσο του προέδρου, όσο και του όλου κόμματος. Όμως η ίδια δεν ήταν ιδιαίτερα θερμή στο να είναι η διάδοχος του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Επομένως, έπρεπε να αναζητηθεί αλλού η λύση.

Ο Σπίρτζης

Την ίδια στιγμή, η «προεδρική» ομάδα που κυριάρχησε στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, ήθελε να εκλέξει δικό της γραμματέα. Και η αλήθεια είναι πως δεν το έκρυβε. Και την τελευταία εβδομάδα, έπεσε στο τραπέζι το όνομα του Χρήστου Σπίρτζη.

Τυχόν υποψηφιότητα του δεν θα σήμαινε μόνο ότι ο γραμματέας θα ήταν πρόσωπο προερχόμενο από την ομάδα που στήριξε τις επιλογές Τσίπρα, αλλά θα συμβόλιζε και τη διεύρυνση του κόμματος προς την Κεντροαριστερά, καθώς προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, υπήρξαν και οι απαραίτητες διεργασίες, γεγονός που ενόχλησε έντονα το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, διότι εξέλαβε την κινητικότητα αυτή ως προσπάθεια «επιβολής» του Σπίρτζη από την πλευρά της συγκεκριμένης ομάδας. Ο πρώην υπουργός προσπάθησε να είναι όσο πιο διακριτικός γίνεται, σε αντίθεση με ορισμένους άλλους συντρόφους του.

Επομένως, η περίπτωση αυτή προσέκρουσε στην αντίδραση του γραφείου του προέδρου, που ήθελε να ξεκαθαρίσει σε κάθε κατεύθυνση πως «κουμάντο» στο κόμμα δεν θα κάνει κανένας, όποιο πρόσημο και αν έχει.

Επαφές με όλους…

Σε εκείνο το σημείο, ξεκίνησε ένας νέος γύρος αναζήτησης προσώπου για τη θέση του γραμματέα. Και τότε ανέλαβε την υπόθεση προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ήρθε σε επαφή με όλα τα κορυφαία και ιστορικά στελέχη του κόμματος. Και κυρίως με τα πρόσωπα της «Ομπρέλας», δηλαδή με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Βούτση και Δημήτρη Βίτσα. Συζήτησε μαζί τους, άκουσε τις προθέσεις τους και συζήτησε μαζί τους -χωρίς να μιλήσει με ονόματα- τα στοιχεία που θα έπρεπε να συγκεντρώνει η επιλογή του νέου γραμματέα.

Μάλιστα, φρόντισε να τους ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να προχωρήσουν όλοι μαζί, χωρίς αποκλεισμούς και πως επείγει να κλείσουν οι «πληγές» που άνοιξαν από το Συνέδριο.

Έτσι, κατέληξε σε μία πρόταση η οποία θα ήταν αποδεκτή από την «Ομπρέλα», δεν θα άνηκε στην πλειοψηφία -την οποία έβαλε στον «πάγο»-, θα ήταν γυναίκα και προφανώς με έντονο κομματικό «πατριωτισμό».

Επίσης, θα έπρεπε να μην έχει φιλοδοξίες κοινοβουλευτικές ή κυβερνητικές, καθώς όποιος/α επιλέγονταν θα ήταν υποχρεωμένος να μην είναι υποψήφιος βουλευτής -με σταυρό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σε μη εκλόγιμη θέση- αλλά και να αποδεχθεί το ότι δεν θα βρεθεί σε υπουργική καρέκλα σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες εκλογές.

…και η έκπληξη Σβίγκου

Τα στοιχεία αυτά συγκεντρώνει η Ράνια Σβίγκου, που αποτελεί στέλεχος του κόμματος από τα νεανικά της χρόνια. Μάλιστα, είχε διαφωνήσει με τις αλλαγές που είχε προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση, συντασσόμενη επί της ουσίας με τη μειοψηφία. Όλες τις διαφωνίες κατατέθηκαν στα όργανα του κόμματος και όχι δημόσια.

Η στάση της, καθόλου δεν ενόχλησαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Επέλεξε ένα πρόσωπο το οποίο εμπιστεύεται και θεωρεί ικανό, που δεν αναλώνεται σε εσωκομματικά παιχνίδια εξουσίας, δείχνοντας ότι επιζητά τη σύνθεση των απόψεων και όχι τους αποκλεισμούς.

Συμπέρασμα από τις επιλογές Τσίπρα

Όσοι βρέθηκαν χθες σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, κατάλαβε πως υπήρχε έντονη αμηχανία τόσο στους «προεδρικούς», όσο και στην «Ομπρέλα». Δεν ήταν, άλλωστε, εύκολο να το κρύψουν.

Οι «προεδρικοί» θεωρούσαν ότι ο πρόεδρος δεν τους απέδωσε όσα «δικαιωματικά» τους άξιζαν, δηλαδή τη θέση του γραμματέα. Αντίθετα, εμπιστεύτηκε ένα πρόσωπο που δεν στήριξε τις προτάσεις του. Ενοχλημένοι εμφανίζονταν και οι της «Ομπρέλας», καθώς υποστήριζαν ότι στην πρόταση Τσίπρα για τη νέα Πολιτική Γραμματεία, υπερεκπροσωπείται η πλειοψηφία, ενώ παράλληλα απουσίαζε το όνομα του Νίκου Φίλη.

Πέτυχαν, πάντως, μία μικρή «νίκη», καθώς οι τρεις από τις τέσσερις προτάσεις τους (Νίκος Φίλης, Αννέτα Καββαδία, Πάνος Λάμπρου) εκλέχθηκαν εν τέλει στην Πολιτική Γραμματεία.

Με απλά λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να δείξει σε όλες τις πλευρές ότι κυρίαρχος στο εσωκομματικό πεδίο είναι ο ίδιος. Εκείνος που εκλέχθηκε από 150.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα δεν θα το ελέγξει καμία φράξια, όσο δυνατή και αν βγήκε από τις πρόσφατες εκλογές.

Τα φαινόμενα των ομαδοποιήσεων και των εσωκομματικών «μαχαιρωμάτων», θα τελειώσουν, ακόμα και αν χρειαστεί να δυσαρεστηθούν όσοι έχουν εκείνον ως σημείο αναφοράς.