ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Σταματήστε να μαδάτε τη μαργαρίτα για τις εκλογές, δώστε ξεκάθαρες απαντήσεις - Δείτε live

Τσίπρας: Σταματήστε να μαδάτε τη μαργαρίτα για τις εκλογές, δώστε ξεκάθαρες απαντήσεις - Δείτε live

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη και ζήτησε απαντήσεις στο ζήτημα του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών

Απαντήσεις σε όσα υποστήριξε στην πρωτολογία του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για θέματα κοινωνικής πολιτικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το θέμα των εκλογών.

«Βλέπω ότι οι βουλευτές σας χειροκρότησαν και το χρειαζόσασταν μετά τη χθεσινή σας εμφάνιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σας άκουσα για 46 λεπτά και ξεχάσατε πέντε λέξεις: ακρίβεια, βενζίνη, πληθωρισμός, πανδημία και σκευωρία Novartis» ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η ομιλία σας ήταν case study που θα έλεγε και ο Τσακαλώτος για το πώς μπορεί να κάνει κανείς το μαύρο-άσπρο και να πει τόσα ψέματα. Και είναι η πραγματικότητα είναι που σας διαψεύδει. Ντυθήκατε ΚΚΕ και μας είπατε «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» εσείς που με το καλημέρα φέρατε νομοσχέδιο που αλλάζει το καθεστώς εργασίας, καταργεί το 8ωρο και δημιουργεί συνθήκες ζούγκλας» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Επενδύετε κ. Μητσοτάκη σε ένα κοινό που θεωρείτε ότι έχει άγνοια αλλά δεν έχει και δεν είναι η ΚΟ σας αλλά ο λαός, μια λέξη που μας αρέσει γιατί έχει ισχυρό πρόσημο και φορτίο γιατί αυτός ο λαός ανέδειξε κυβερνήσεις και έδιωξε τυρράνους. Ο καθένας πολίτης σήμερα βιώνει μια πραγματικότητα που γνωρίζει και δεν χρειάζεται να τα λένε οι προπαγανδιστές σας» συνέχισε στους ίδιους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πολλοί χαρακτηρίζουν τη συζήτηση αυτή ως την πρώτη προεκλογική κόντρα πριν να ανακοινώσετε την απόφασή σας για εκλογές μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Παίζετε με το κρίσιμο θέμα των εκλογών. Η κορυφαία εκλογική διαδικασία έχει γίνει στοίχημα στο καζίνο του καθεστώτος σας που κερδισμένοι είναι οι σπονσορές σας. Σήμερα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις γιατί θαρρώ ότι είστε ο πρώτος πρωθυπουργός μετά την αντιπολίτευση που είναι από μόνος του παράγοντας πολιτικής αστάθειας. Εμείς ζητάμε εδώ και 6 μήνες εκλογές γιατί η χώρα κατευθύνεται σε αδιέξοδο, γιατί δεν είστε σε θέση να διαχειριστείτε τις συνέπειες των πολιτικών σας επιλογών. Σας ζητώ να σταματήσετε να μαδάτε τη μαργαρίτα. Δεν το βλέπετε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι η κυβέρνηση; Δεν βλέπετε τους υπουργούς που έχουν σηκώσει τα μολύβια; Πώς θα προχωρήσετε έτσι; Γιατί εσείς το προκαλέσατε. Πάρτε μια θέση. Σας καλώ να μιλήσετε τη γλώσσα της αλήθειας» είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για διπλωματική ήττα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, για «Βατερλώ» με το βούλευμα για τη Novartis «και την προσπάθεια να λασπώσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους» και για τρίτη ήττα «που βρεθήκατε απολογούμενος για την κατάσταση με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Όσο και να ανατρέξετε στο χθες, οφείλετε να δώσετε απαντήσεις για το σήμερα και το αύριο».

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στον χαρακτηρισμό «ΙΧ» για την εξωτερική πολιτική με αφορμή τους χειρισμούς για την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία και τα γερμανικά άρματα μάχης που έγιναν γνωστά από τον Όλαφ Σολτς.

«Έχετε γίνει ο πιστός και δεδομένος σύμμαχος που παραχωρεί δικαιώματα, του συμμάχου δηλαδή που δίνει χωρίς ανταλλάγματα 6 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, του συμμάχου που δίνει 14 δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς χωρίς να εξασφαλίζει ότι θα παραχθεί ούτε μια βίδα στην Ελλάδα. Του συμμάχου που βλέπει την Τουρκία να αναβαθμίζει τον ρόλο της, που παρακολουθεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που κατέχει παράνομα την μισή Κύπρο να δέχεται συγχαρητήρια για τον διαμεσολαβητικό της ρόλο στο θέμα της Ουκρανίας».

«Ακούσατε τον πρόεδρο Μπάιντεν να λέει ότι όχι μόνο θα πουλήσει αλλά και θα αναβαθμίσει τα F-16. Στέλνουμε βαρέα όπλα στην Ουκρανία και εκείνοι θα δίνουν αεροπλάνα στην Τουρκία για να κάνει παράνομες υπερπτήσεις στα νησιά και όχι μόνο να μην καταδικάζουν τις υπερπτήσεις αυτές αλλά να μας ζητούν να τα βρούμε» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αλήθεια πως τα καταφέρατε με την Turkaegean και να μην υπάρχει ένα στέλεχος να σταματήσει μια πρόταση που είχε κατατεθεί εδώ και 6 μήνες. Εμείς δεν σας κατηγορούμε για προδοσία, στο έσχατο επίπεδο του λαϊκισμού όπως κάνατε εσείς με εμάς όταν λέγατε ότι δώσαμε τις συντάξεις για να πάρουμε τη συμφωνία των Πρεσπών. Σας κατηγορούμε για επικίνδυνη ανικανότητα για τα εθνικά μας συμφέροντα» συνέχισε την κριτική του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε:

«Έχω εθνική ευθύνη να καυτηριάζω την επιζήμια εθνική στρατηγική και να λάβω την ευθύνη ότι πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει μετά τις εκλογές. Τονίζω όμως ότι απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν είμαστε ενωμένοι, απέναντι στην παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, απέναντι σε κάθε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας θα είμαστε ενωμένοι»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σκάνδαλο Novartis ερωτώντας τον πρωθυπουργό αν θα ζητήσει συγγνώμη από όλους όσους αποκάλεσε συμμορίτες και ελευθεροδολοφόνους. «Ηγηθήκατε μιας απίστευτης προσπάθειας όχι για να συγκαλύψετε το σκάνδαλο αλλά και να κατηγορήσετε όσους συνέβαλαν στην αποκάλυψή του. Προκαταλάβετε την κρίση της δικαιοσύνης και απεδείχθη με το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου ότι δεν υπήρξε καμία σκευωρία και καμία συμμορία. Θα ζητήσετε συγγνώμη ή θα συνεχίσετε να κρύβεστε; Εγώ ένα έχω να δηλώσω: Σκευωρία δεν υπάρχει και με τη βούλα της Δικαιοσύνης. Τι υπάρχει; Η προσπάθεια σας να κουκουλώστε το θέμα και τα ερωτήματα του σκανδάλου: ποιοι ωφελήθηκαν; Ποιοι διακίνησαν τα τεράστια αυτά ποσά;»

«Δεσμεύομαι ότι το σκάνδαλο που επιχειρήσατε να κουκουλώστε ότι εμείς, πείτε στον κ. Σαμαρά, ότι θα το πάμε μέχρι τέλος το ζήτημα αυτό. Τίποτα δεν θα μεινει στο σκοτάδι. Η διαφθορά δεν είναι ζήτημα μόνο ηθικής τάξεως αλλά και κρίσιμο θέμα για την ανάπτυξη» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επανερχόμενος στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «η Eurostat κατέγραψε άλλο ένα ρεκόρ στον πληθωρισμό. Η αλήθεια είναι ότι η λέξη ακρίβεια που ξεχάσατε σαρώνει όλη τη χώρα, ότι η ενεργειακή φτώχια σαρώνει τη χώρα, ότι πολύ μεγάλο μέρος του ενεργειακού πληθωρισμού έχει την υπογραφή σας -στο 61% στην Ελλάδα όταν στην ΕΕ είναι 39% και αυτό το 22% είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη στο ρεύμα ή αλλιώς τα υπερκέρδη των παραγωγών που αφήσατε».

Επανερχόμενος στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «η Eurostat κατέγραψε άλλο ένα ρεκόρ στον πληθωρισμό. Η αλήθεια είναι ότι η λέξη ακρίβεια που ξεχάσατε σαρώνει όλη τη χώρα, ότι η ενεργειακή φτώχια σαρώνει τη χώρα, ότι πολύ μεγάλο μέρος του ενεργειακού πληθωρισμού έχει την υπογραφή σας -στο 61% στην Ελλάδα όταν στην ΕΕ είναι 39% και αυτό το 22% είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη στο ρεύμα ή αλλιώς τα υπερκέρδη των παραγωγών που αφήσατε».

«Η αλήθεια είναι ότι η πανδημία είναι σε έξαρση με τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων να είναι σε μείωση, στην ασφάλιση – καλά δεν ντρέπεστε λιγάκι – μας είπατε ότι επιστρέψατε τα αναδρομικά που τους πήρατε το 1 δισ. που δίναμε για 13η δόση για να καλύψετε την τρύπα στην ιδιωτική ασφάλιση και τώρα λέτε ότι μόνο όσοι έχουν κάνει προσφυγή θα πάρουν αναδρομικά καθώς η απόφαση του ΣτΕ αφορά τα κλεμμένα της διακυβέρνησης Σαμαρά» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κοιμάστε ήσυχοι γιατί τρώτε από τα έτοιμα 3 χρόνια και έχετε και το θράσος και ζητάτε και τα ρέστα. Είστε η μοναδική κυβέρνηση σε αυτό τον αιώνα που δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι παραλάβατε χάος. Και τι κάνατε; Μοιράσετε 7 δισ. σε απευθείας αναθέσεις. Πουλήσατε τη ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης».

«Η δική μας λογική και ηθική δεν αντιλαμβάνεται την κοινωνική πολιτική ως μια πολιτική που αφορά μόνο τα χαμηλά στρώματα αλλά αφορά τους πάντες, αφορά την αντίληψη του κράτους ως εγγυητή της κοινωνικής πολιτικής και μιας ανάπτυξης που αγκαλιάζει όλους και όχι τους λίγους και ισχυρούς. Με λίγα λόγια η κοινωνική πολιτική για εμάς δεν είναι υποσημείωση, ούτε και ένα κεφάλαιο που θα ξεπετάξουμε σε μι συζήτηση στη Βουλή αλλά ο τίτλος του βιβλίου της πολιτικής μας. Στο δικό σας βιβλίο τιτλος είναι η ανασφάλεια και η απόγνωση. Αυτή η συνθήκη δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ. Το πάρτι 10 επιχειρηματικών ομίλων, 2-3 funds και των golden boys θα σταματήσει. Ασφάλεια σημαίνει κατάργηση των νόμων που δημιούργησαν την ανασφάλεια, τέλος στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας, σημαίνει την καταπολέμηση του πραγματικού εγκλήματος και όχι του αόρατου εχθρού των διαδηλώσεων, σημαίνει ασφάλεια και επαναφορά του αισθήματος δικαίου, σημαίνει την επιστροφή του Δημόσιου στη ΔΕΗ, σημαίνει μείωση του ΦΠΑ, σημαίνει ενίσχυση του ΕΣΥ. Και κλείνω με αυτό που ξεκίνησα: Η κοινωνία κ. Μητσοτάκη δεν σας αντέχει άλλο, τρία χρόνια αρκετά, δεν θα γίνουν επτά πάρτε το χαμπάρι. Το δίλημμα της κάλπης όποτε το στήσετε θα είναι πολιτική αλλαγή και εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης χωρίς τέλος; Και είμαι βέβαιος για την απάντηση. Είναι η ώρα να πείτε σήμερα έντιμα, δημοκρατικά και πολιτισμένα ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές τον Σεπτέμβριο και ελάτε να συνεννοηθούμε για τους όρους. Όχι άλλες διαρροές που πυροδοτούν την αστάθεια. Σταματήστε να αποτελείτε παράγοντα αστάθειας, δώστε δημοκρατική διέξοδο» έκλεισε την πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας.