ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Predator στον Ανδρουλάκη κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ να αναρωτιέται «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;»

Τσίπρας, Ανδρουλάκης
Τσίπρας, Ανδρουλάκης
Intimenews

Στην Κουμουνδούρου έχει σημάνει «συναγερμός», καθώς μια σειρά από περιστατικά τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στη χώρα μας δρουν ορισμένα παράκεντρα

Η φράση «ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;», που φέρεται να είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν ενημερώθηκε για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη, είναι σαφές ότι αναφέρονταν προς το Παλάτι και τους παρακρατικούς κύκλους που δρούσαν ανενόχλητοι -υπό την ανοχή τμημάτων της κρατικής μηχανής- στη μετεμφυλιακή Ελλάδα.

Σήμερα, ούτε Παλάτι υπάρχει, ούτε οργανωμένες παρακρατικές ομάδες κρούσεις. Ωστόσο, η αποκάλυψη ότι κάποιοι προσπάθησαν να παγιδέψουν το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη με το γνωστό και μη εξαιρετέο, πλέον, σύστημα Predator, οδηγούν τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο να χρησιμοποιήσουν την ιστορική φράση που αποδίδεται στον αείμνηστο ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, πριν από 59 χρόνια.

Στην Κουμουνδούρου έχει σημάνει «συναγερμός», καθώς μια σειρά από περιστατικά τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στη χώρα μας δρουν ορισμένα παράκεντρα, τα οποία άγνωστο για τίνος λογαριασμό, παρακολουθούν ή προσπαθούν να παρακολουθήσουν πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφους και άλλους.

Εκείνο που, ωστόσο, έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι η απάθεια που δείχνει η κυβέρνηση στο να ασχοληθεί στα σοβαρά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μπορεί, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου να ζήτησε από τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει άμεσα την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όμως, σε αντίστοιχες περιπτώσεις δεν έχει αντιδράσει όπως θα έπρεπε.

Το ερωτηματικό της ΕΥΠ

Δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την καταγγελία του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος προχώρησε σε αντίστοιχη καταγγελία. Το θέμα, τότε, είχε πάει στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Στην απάντησή της η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, είχε περιοριστεί σε κάποιες τυπικές διαψεύσεις σχετικά με το αν η ΕΥΠ είχε προμηθευτεί το συγκεκριμένο λογισμικό, υπενθυμίζουν από την Κουμουνδούρου.

Όμως, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο από ερευνητές στο Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, η Threat Analysis Group διαπίστωσε ότι οι κρατικοί φορείς που αγόρασαν το λογισμικό Predator που στοχεύει χρήστες κινητών τηλεφώνων Android βρίσκονταν στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία.

Το ερώτημα, επομένως, που τίθεται, είναι αν όντως αυτό ισχύει. «Αγόρασε η ΕΥΠ το συγκεκριμένο λογισμικό τα τρία τελευταία χρόνια;», ρωτάνε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η πρώτη πράξη της κυβέρνησης ήταν να περάσει την ΕΥΠ στην απευθείας ευθύνη του πρωθυπουργού, ζητάνε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει άμεσα απαντήσεις για το τι συμβαίνει στη χώρα, χωρίς υπεκφυγές.

Επίσης, το λογισμικό παρακολουθήσεων έχει γίνει, πλέον, εμπορεύσιμο αγαθό. Και όποιος έχει χρήματα, μπορεί να το αγοράσει. Και γι αυτό το ζήτημα, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο ως προς το πως σκοπεύει να το αντιμετωπίσει.

Οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν ότι οι παρακολουθήσεις, οι διώξεις και οι δολοφονίες δημοσιογράφων, αλλά και οι παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών αρχηγών, είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη, που δημιουργεί ένα σκηνικό «ζόφου» στη δημόσια ζωή του τόπου.