ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρνήθηκαν τον διάλογο με τον Τσίπρα ΓΣΕΕ, ΔΟΕ και ΚΕΔΕ

Αρνήθηκαν τον διάλογο με τον Τσίπρα ΓΣΕΕ, ΔΟΕ και ΚΕΔΕ

Αν θέλουν κυβέρνηση ομηρίας, ας το ξεχάσουν, ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στις ηγεσίες των υπόλοιπων κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας κατά τη διάρκεια των επαφών του με εκπροσώπους των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στη Βουλή στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής.

«Μας ενδιαφέρει απολύτως η διακυβέρνηση του τόπου, αλλά πρωτίστως το περιεχόμενό της. Δεν ζητάμε από κανέναν να κάνει δηλώσεις μετάνοιας, ζητάμε να σταματήσουν τα παιχνίδια εις βάρος του ελληνικού λαού, ζητάμε δηλώσεις ειλικρίνειας», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Απευθυνόμενος εξάλλου στις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αν αποδέχονται τις προτάσεις μας ως βάση διαλόγου, αν μας διαβεβαιώσουν ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους προς τις κυρίες Μέρκελ και Λαγκάρντ, τότε ενδεχομένως να έχει νόημα η συζήτηση».

Αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον Τσίπρα ΓΣΕΕ, ΔΟΕ και ΚΕΔΕ

Αρνητική ήταν η απάντηση της ΓΣΕΕ στην πρόσκληση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για συνάντηση, προκειμένου να συζητηθούν, όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία, οι προγραμματικοί στόχοι της νέας κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, «ως συνδικαλιστικός φορέας δεν εμπλέκεται στις συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες και τις θεσμικές συναντήσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Ως εκ τούτου παρέλκει η συμμετοχή της σε συγκέντρωση που κάλεσε ο εντολοδόχος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Τσίπρας ''...για να συζητήσει τους προγραμματικούς στόχους της νέας κυβέρνησης''».

Σημειώνει ωστόσο ότι εάν και εφόσον η νέα αυτή κυβέρνηση σχηματισθεί, θα προσέλθει σε συνάντηση με τους εκπροσώπους της «προκειμένου να θέσει τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων που είναι τα πρώτα και μεγάλα θύματα των άδικων, άνισων και αναποτελεσματικών πολιτικών που κατ΄επιταγή και των δανειστών ασκούνται στη χώρα μας καθώς και γενικότερα τα προβλήματα της χώρας και της ευρωπαϊκής της προοπτικής».

Αρνητική ήταν και η απάντηση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), καθώς όπως αναφέρει σε επιστολή της, το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει κανένα συνταγματικό ρόλο, στο πλαίσιο της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης.

Σημειώνει ακόμη ότι οι θέσεις των εκπαιδευτικών έχουν κατατεθεί στον κ. Τσίπρα προσωπικά, όπως και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων κατά τις πρόσφατες συναντήσεις του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τα πολιτικά κόμματα.

Επισημαίνει τέλος ότι στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου, όπως έκανε και στο παρελθόν, με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, θα ζητήσει συνάντηση μαζί της, καθώς και με τα πολιτικά κόμματα, με μοναδικό στόχο την επίλυση των προβλημάτων της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

«Η ΚΕΔΕ δεν έχει κανένα συνταγματικό και θεσμικό ρόλο στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης», δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κώστας Ασκούνης.

Ο κ. Ασκούνης ανέφερε ότι δε συντρέχει λόγος να εμπλακεί η ΚΕΔΕ σε μία διαδικασία που είναι εκτός των αρμοδιοτήτων της.

Εξάλλου, όπως επισήμανε, η ΚΕΔΕ, έχει καταθέσει τις προγραμματικές της θέσεις για το σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της κρίσης που διέρχεται η χώρα μας και είναι έτοιμη μετά από το σχηματισμό κυβέρνησης να συζητήσει για τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν το θεσμό και τη χώρα.