ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρύο φθινόπωρο και παγερός χειμώνας: Οι δύσκολες εξισώσεις της κυβέρνησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Intimenews

Με το «καλημέρα» ανοίγουν τα προβλήματα που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Οι λίγες ημέρες καλοκαιρινής ανάπαυλας ίσως να μην είναι αρκετές για να γεμίσουν μπαταρίες τα στελέχη της κυβέρνησης, αφού μπροστά τους απλώνεται ένα δύσκολο φθινόπωρο κι ένας ακόμα πιο δύσκολος χειμώνας.

Μόλις ανοίξει η Βουλή στις 22 Αυγούστου το μείζον ζήτημα των παρακολουθήσεων θα είναι το crash test για την κυβέρνηση Μητσοτάκη αφού αναμένεται να δεχθεί σφοδρά πυρά και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην κυβέρνηση ωστόσο εκτιμούν ότι το όλο ζήτημα θα γυρίσει μπούμερανγκ στην αντιπολίτευση ακόμα και αν τελικώς συσταθεί εξεταστική επιτροπή. Η ΝΔ είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει τον έλεγχο των παρακολουθήσεων από το 2015 και μετά βάζοντας στο κάδρο και τις υποκλοπές που ενδεχομένως έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ. ΕΛ.

Παράλληλα με το θέμα των παρακολουθήσεων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρέπει να διαχειριστεί και το δημοσιονομικό χώρο που θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να χτίσει αφήγημα ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κάνει πράξη την βασική του δέσμευση ότι δεν θα μείνει κανείς αβοήθητος σε αυτή τη σφοδρή ενεργειακή και οικονομική κρίση.

Τούτο σημαίνει ότι η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να θωρακίσει ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά έναντι των δυσθεώρητων λογαριασμών ρεύματος και ενέργειας. Προφανώς όλα θα εξαρτηθούν και από τα έσοδα του Τουρισμού που φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν και αυτά του 2019.

Στη δύσκολη εξίσωση του χειμώνα η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει και το θέμα της επάρκειας ρεύματος για να μην οδηγηθούμε σε έκτακτες καταστάσεις και διακοπές ενέργειας στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός αναμένεται να συνεχίσει τον αγώνα του στο πλαίσιο της Ε. Ε. για να πείσει τους υπόλοιπους 26 ότι απαιτείται αποσύνδεση του φυσικού αερίου από τα τιμολόγια του ρεύματος.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που δυσκολεύει την κυβερνησιμότητα και αυξάνει το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Μέσα στην εξίσωση πρέπει να βάλουμε και το ισχυρό ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού ο οποίος κρίνεται αν μη τι άλλο επιβεβλημένος προκειμένου να επιτευχθεί το ζητούμενο restart που έχει ανάγκη η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σχετικές ειδήσεις