ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το δίλημμα των εκλογών είναι με ποιον θα πάει στο τέλος ο Ανδρουλάκης

Το δίλημμα των εκλογών είναι με ποιον θα πάει στο τέλος ο Ανδρουλάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Τα κομματικά επιτελεία ξεδιπλώνουν σιγά σιγά τα δικά τους ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσουν την εκλογική δεξαμενή μέχρι τις κάλπες.

Αν και στις έρευνες της κοινής γνώμης καταγράφεται το δεδομένο ότι οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες με «οδηγό» την ακρίβεια, τα στρατηγεία των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) θέτουν τα δικά τους διλήμματα προσπαθώντας να επηρεάσουν ο καθένας από την πλευρά του το θυμικό των ψηφοφόρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευθύς εξ’ αρχής έθεσε το δίλημμα «ή εγώ ή ο Τσίπρας», ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει το διακύβευμα: «το τέλος του εφιάλτη ή εφιάλτης δίχως τέλος». Από την άλλη μεριά ο Νίκος Ανδρουλάκης θέτει το δεδομένο (χωρίς ερώτημα): «ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος». Αυτό το τελευταίο μπορεί βεβαίως κάλλιστα να ερμηνευθεί «εγώ για πρωθυπουργός». Μόνο που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν το λέει ευθέως, τουλάχιστον προσώρας.

Πάντως σε κάποιες πρόσφατες δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαριστεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι «εν δυνάμει πρωθυπουργός και άρα δεν μπορεί να ενημερωθεί στο… αυτί», όπως λένε στενοί του συνεργάτες αναφερόμενοι στο θέμα των παρακολουθήσεων. Άρα γίνεται σαφές ότι η τακτική «ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Τσίπρας για πρωθυπουργός», εμπεριέχει μέσα της την ερώτηση: «τότε ποιος;», με την απάντηση να βγαίνει αβίαστα: «ο Νίκος Ανδρουλάκης». Στο ΠΑΣΟΚ εξάλλου διαψεύδουν κατηγορηματικά τα σενάρια που θέλουν το κόμμα να υποστηρίζει κυβέρνηση ειδικού σκοπού με τεχνοκράτη πρωθυπουργό.

Τα παραπάνω είναι απλά μαθηματικά, η λεγόμενη επαγωγική μέθοδος. Η μέθοδος της μαθηματικής επαγωγής χρησιμοποιείται για να αποδείξουμε προτάσεις οι οποίες εξαρτώνται, στην απλούστερη περίπτωση, από μια ακέραια μεταβλητή. Η ακέραιη αυτή μεταβλητή στην προκειμένη περίπτωση είναι ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης. Με αυτή την τακτική κινούνται στο ΠΑΣΟΚ. Το αν η τακτική αυτή θα επηρεάσει το πρώτο κόμμα των εκλογών και θα το οδηγήσει σε συγκυβέρνηση με την Χαριλάου Τρικούπη είναι κάτι που δεν μπορούμε να το προεξοφλήσουμε. Κανένα κόμμα δεν πρόκειται να παραδεχθεί πριν την πρώτη Κυριακή ότι θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Επειδή στην πολιτική τα «έχουμε δει όλα» θα πρέπει σαφέστατα να είμαστε ψύχραιμοι στις προγνώσεις και στις προβλέψεις μας και να μην καταβαλλόμαστε από εκρήξεις δογματισμού. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν ο Τσίπρας θα συνεργαστεί με τον Βαρουφάκη ή αν ο Μητσοτάκης θα συνεργαστεί με τον Βελόπουλο. Το κρίσιμο είναι με ποιον θα πάει στο τέλος ο Ανδρουλάκης.

Πρακτικά δηλαδή, μετά τις κάλπες μπορεί να δούμε και καταστάσεις που δεν τις φανταζόμασταν. Θα τολμούσα να πω μάλιστα να μην είμαστε βιαστικοί ούτε σε χαρακτηρισμούς περί τερατογενέσεων. Στην πολιτική ο ίσιος δρόμος είναι αδιάβατος.