ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά απαντά με αυτοπεποίθηση

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά απαντά με αυτοπεποίθηση

Εισερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί αλλά απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση.

«Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση όταν προκαλείται» τόνισε προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είχα την ευκαιρία ενώπιων των ηγετών να επαναλάβω αυτά που είπα και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Δεν νοείται να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο όταν η Τουρκία θέτει ακόμα και ζητήματα κυριαρχίας των νησιών. Είναι αδύνατον να υπάρξει εκτόνωση όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική. η Ελλάδα δεν κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Eχουμε τη βεβαιότητα ότι έχουμε με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο». Για τα όσα συνέβησαν στο δείπνο Hταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιληφθούν ακόμα και συνάδελφοί μου που δεν γνωρίζουν αρκετά για το θέμα ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους και ποια χώρα υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση τα δικαίωματά της» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

H δήλωση έρχεται σε συνέχεια του «θερμού επεισοδίου» κατά το δείπνο των ηγετών χθες το βράδυ οπότε και ο Ερντογάν έκανε την κίνηση που πολλοί περίμεναν. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του προκάλεσε ξανά την Ελλάδα, επιτέθηκε με ακραία ρητορική στη χώρα μας και αυτό έφερε την άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ευθέως και σε σκληρό ύφος στον Ταγίπ Ερντογάν πως πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Ο πρωθυπουργός συνέστησε στον Τούρκο πρόεδρο αντί να προκαλεί εντάσεις, να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς προκλήσεις και ακραία ρητορική.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μάλιστα, εξήγησε στον Ταγίπ Ερντογάν πως αυτή είναι η στάση που οφείλουν να έχουν οι υπεύθυνοι ηγέτες. Μια στάση εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή που τηρεί ο Τούρκος πρόεδρος όλο αυτό το διάστημα. Αυτό, βέβαια, δεν πτόησε τον Ερντογάν ο οποίος μετά το δείπνο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας. Το «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», βγήκε ξανά από τα χείλη του Τούρκου προέδρου ο οποίος δεν δίστασε να κάνει λόγο για «επίθεση σε όποιον ενοχλεί την Τουρκία».

Σταθερή η θέση της Αθήνας – Διεθνοποιεί την τουρκική προκλητικότητα ο Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης, άσχετα από το παραπάνω περιστατικό, αναμένεται σήμερα Παρασκευή (7/10) να προχωρήσει σε πλήρη ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων για την τουρκική προκλητικότητα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να ενημερώσει τους «27» για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και την κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Άγκυρας.

Τόσο οι εμπρηστικές και προκλητικές δηλώσεις, όσο και οι παραβιάσεις και υπερπτήσεις που είναι καθημερινό φαινόμενο αναμένεται να αναφερθούν από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα μιλήσει και για τη νέα συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβυή.

Παρά το γεγονός ότι η Σύνοδος της Παρασκευής θα είναι άτυπη, συνεπώς δεν θα υπάρξουν συμπεράσματα, για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικό να επαναλάβει τη σταθερή της θέση. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως η πρόθεση είναι να υπογραμμιστεί ο κίνδυνος για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, λόγω της ακραίας συμπεριφοράς της Άγκυρας. Μετά τα όσα διαδραματίστηκαν την Πέμπτη, πλέον καθίσταται και επιτακτική η ανάγκη για να προχωρήσει στην ενημέρωση των ηγετών της ΕΕ ο πρωθυπουργός, όπως και θα πράξει.

Σχετικές ειδήσεις