ΕΘΝΙΚΑ

Ένταση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Πράγα: «Σταμάτα να προκαλείς» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Ένταση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Πράγα: «Σταμάτα να προκαλείς» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Θερμό επεισόδιο» στην Πράγα στο δείπνο μεταξύ των ηγετών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάζει στη θέση του τον Τούρκο πρόεδρο.

Στο δείπνο των ηγετών πήρε τον λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος αφού πλησίαζε προς το τέλος της ομιλίας του, για ακόμα μια φορά κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα. Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για προκλήσεις της Αθήνας σε βάρος της Άγκυρας, προσπαθώντας επί της ουσίας να περάσει το αφήγημά του και στο δείπνο των ηγετών, πλην όμως έλαβε ακαριαία απάντηση.

Απευθείας πήρε τον λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έβαλε στη θέση του τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ευθέως και σε σκληρό ύφος στον Ταγίπ Ερντογάν πως πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Ο πρωθυπουργός συνέστησε στον Τούρκο πρόεδρο αντί να προκαλεί εντάσεις, να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς προκλήσεις και ακραία ρητορική.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μάλιστα, εξήγησε στον Ταγίπ Ερντογάν πως αυτή είναι η στάση που οφείλουν να έχουν οι υπεύθυνοι ηγέτες. Μια στάση εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή που τηρεί ο Τούρκος πρόεδρος όλο αυτό το διάστημα.

Σταθερή η θέση της Αθήνας – Διεθνοποιεί την τουρκική προκλητικότητα ο Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης, άσχετα από το παραπάνω περισταστικό, αναμένεται αύριο Παρασκευή (7/10) να προχωρήσει σε πλήρη ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων για την τουρκική προκλητικότητα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να ενημερώσει τους «27» για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και την κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Άγκυρας.

Τόσο οι εμπρηστικές και προκλητικές δηλώσεις, όσο και οι παραβιάσεις και υπερπτήσεις που είναι καθημερινό φαινόμενο αναμένεται να αναφερθούν από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα μιλήσει και για τη νέα συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβυή.

Παρά το γεγονός ότι η Σύνοδος της Παρασκευής θα είναι άτυπη, συνεπώς δεν θα υπάρξουν συμπεράσματα, για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικό να επαναλάβει τη σταθερή της θέση. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως η πρόθεση είναι να υπογραμμιστεί ο κίνδυνος για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, λόγω της ακραίας συμπεριφοράς της Άγκυρας.

Σχετικές ειδήσεις