ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής - Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα των ευρωπαϊκών αποφάσεων

Σύνοδος Κορυφής - Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα των ευρωπαϊκών αποφάσεων

Μήνυμα πως η ΕΕ πρέπει να λάβει σήμερα αποφάσεις για την ενεργειακή κρίση έστειλε κατά την άφιξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Να δώσουν απάντηση σήμερα σε όσους εργαλειοποιούν την ενεργεια κάλεσε τους Ευρωπαίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής.

«Το ευρωπαϊκό συμβούλιο το οποίο ξεκινά σήμερα θα είναι κρίσιμο γιατί έχει έρθει πια η ώρα να πάρουμε ευρωπαϊκές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του πιο κρίσιμου ζητήματος που απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Και αναφέρομαι στο υψηλό κόστος ενέργειας, το οποίο προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις σε πολύ υψηλά επίπεδα πληθωρισμού» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε πως «μετά από πολλή δουλειά προεργασίας έχουμε φτάσει πια στο σημείο να έχουμε στη διάθεσή μας ένα πακέτο προτάσεων από την ευρωπαΐκή επιτροπή που κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Και πιστεύω πραγματικά ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε και τους πιο καχύποπτους μετέχοντες στο ευρωπαϊκό συμβούλιο ότι τώρα είναι η ώρα να πάρουμε αυτές τις τολμηρές αποφάσεις, να επιβάλουμε ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στο επίπεδο του TTF, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μία απάντηση σε όσους εργαλείοποιουν την ενέργεια για να επιβάλουν αχρείαστο πόνο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες».

Υπενθύμισε ότι «σε κάθε περίπτωση θέλω να επαναλάβω την ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει την ελληνική κοινωνία και κυρίως τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτόν τον δύσκολο χειμώνα. Έχουμε δαπανήσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια μόνο το 2022, ένα σημαντικό μέρος των οποίων έχει προέλθει από τους ίδιους τους παραγωγούς ενέργειας και με αυτόν τον τρόπο έχουμε καταφέρει να συγκρατήσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος σε αποδεκτά επίπεδα. Είναι εξάλλου κάτι που διαπιστώνουν όλοι οι Ελληνες πολίτες, όταν λαμβάνω τους λογαριασμούς τους και βλέπουν το ποσό της επιδότησης και αντιλαμβάνονται τι θα πλήρωναν αν δεν υπήρχε αυτή η σημαντική κρατική παρέμβαση».

«Σε σωστή κατεύθυνση οι προτάσεις»

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος και σε ερώτηση που δέχθηκε σημείωσε πως «οι προτάσεις που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Μιλάμε για ένα συνολικό πακέτο, τμήμα του οποίου είναι αυτό που αποκαλούμε ένα «πλαφόν τιμών» ή ένας «διάδρομος τιμών», που θα θέσει όριο στην ακραία μεταβλητότητα που έχουμε δει στον δείκτη TTF.

Πιστεύω πως υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσουμε αυτό που θα μπορούσε να συνιστά εύλογη ανησυχία από τα κράτη-μέλη που φοβούνται για την εφοδιαστική ασφάλεια. Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σκεφτεί καλά τις προτάσεις της και θα προσδοκούσα πως μέχρι το τέλος της Συνόδου Κορυφής θα υπάρξει συμφωνία ώστε να αναθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει με αυτές τις προτάσεις, οι οποίες θα συμπεριλάμβαναν αυτό που αποκαλούμε «πλαφόν στον δείκτη TTF».

Πιστεύω πως αυτό απαιτείται σήμερα στο επίπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Θεωρώ ότι ήδη έχουμε χάσει πολύ χρόνο. Έχουμε πληρώσει στη Ρωσία αχρείαστα ποσά όσον αφορά τις υπερβολικές τιμών φυσικού αερίου. Και εάν θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες ότι υπάρχει ευρωπαϊκή λύση σε κάτι που ουσιαστικά συνιστά ευρωπαϊκό πρόβλημα, θα πρέπει να δράσουμε τώρα».

Ερωτώμενος για την παραίτηση Τρας σχολίασε πως «μόλις το πληροφορήθηκα, συνεπώς δεν έχω δει τις δηλώσεις της (Liz Truss). Δεν θέλω να τοποθετηθώ δημοσίως για το ζήτημα αυτό. Αρκεί να υπογραμμίσουμε ότι πάντα υποστηρίζαμε μια παραγωγική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Και ελπίζω ότι αυτή η πολιτική αστάθεια που μαστίζει το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και αρκετό καιρό επιτέλους θα λήξει».

Πιθανή μια συμφωνία σήμερα

Με αισιοδοξία αλλά και... επιφυλακτικότητα για για τις προτάσεις της Κομισιόν, έχουν προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής για την ενέργεια οι «27», με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να δηλώνει λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών ότι είναι πιθανή μια συμφωνία σήμερα, χαρακτηρίζοντας τις παρεμβάσεις της Ένωσης «ισορροπημένες».

Από την πλευρά του ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ανέφερε ότι οι ηγέτες θα πρέπει να καταλήξουν εάν οι τιμές της αγοράς ενέργειας είναι κατάλληλες, τονίζοντας ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πέφτουν αρκετά γρήγορα.

«Είναι σαφές ότι οι τιμές για το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα πρέπει να μειωθούν. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να μειωθούν. Και αυτό απαιτεί κοινή προσπάθεια όλων μας στην Ευρώπη», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς προσερχόμενος για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Με το μήνυμα ότι θα στηριχτεί η οικονομία της Ευρώπης, προσήλθε για τις συνομιλίες η Ούρσουλα ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά, «έχουμε καταφέρει να γεμίσουμε τις αποθήκες μας και τώρα πατάμε σε στέρεο έδαφος. Θα συζητήσουμε πώς θα ελέγξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου, ειδικά τις αιχμές στις τιμές, και επιπλέον πώς θα στηρίξουμε την οικονομία της Ευρώπης για να καταφέρουν όλες οι χώρες να επιτύχουν στη διαδικασία μετάβασης στην οποία βρισκόμαστε».

«Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές πηγές ενέργειας ώστε να έχουμε ανεξαρτησία», τόνισε τέλος.

«Δεν είμαστε αντίθετοι στην επιβολή πλαφόν στην τιμή, αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα δουλέψουν», δήλωσε από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Αν η Ευρώπη περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου, θα της γυρίσει μπούμερανγκ», λέει ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε υποστηρίζοντας πως η σωστή επιλογή είναι η διαμόρφωση της τιμής από τις αγορές.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, σε συνέντευξή του σε τέσσερα ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η γαλλική εφημερίδα Les Echos, απορρίπτει τις κατηγορίες περί «πολεμικής κερδοσκοπίας», οι οποίες εξαπολύθηκαν κατά της χώρας του με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, και καλεί την ΕΕ, εάν επιθυμεί να συνάψει μακροπρόθεσμες συμβάσεις, να δεχθεί ότι το φυσικό αέριο θα παραμείνει απαραίτητο για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την ενεργειακή μετάβαση.

Ο νορβηγός πρωθυπουργός σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας του οι υψηλές και ασταθείς τιμές του φυσικού αερίου, καθώς επηρεάζουν άμεσα τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, έχουν δεκαπλασιαστεί, τη στιγμή που οι περισσότεροι Νορβηγοί θερμαίνουν τα σπίτια τους με ρεύμα. Τονίζει ταυτόχρονα ότι η κρίση που πλήττει την ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν είναι προς όφελος της Νορβηγίας, δεδομένου ότι οι περισσότερες νορβηγικές βιομηχανίες συνεργάζονται στενά με ευρωπαϊκές.

Ώρα αποφάσεων για την ενεργειακή κρίση

Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, θεωρεί τη δέσμη προτάσεων που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θετική, σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του προβλήματος, που απαιτεί συνολική απάντηση, όπως είχε υπογραμμίσει τον Μάρτιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιστολή του, που περιλάμβανε σχέδιο έξι σημείων, προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο πρωθυπουργός θα ταχθεί υπέρ της δέσμης προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να προχωρήσει στο στάδιο της υλοποίησης, αφού εγκριθεί από το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού διόρθωσης τιμών.

Το γεγονός ότι η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρεί εν μέρει συνδέεται με το ότι η συζήτηση στην ΕΕ για το όριο τιμής παραμένει ανοικτή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θυμίζουν ότι μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «καλωσορίζω την πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ένα ολοκληρωμένο πακέτο που περιλαμβάνει δύο προτάσεις που η Ελλάδα είχε κάνει εδώ και καιρό: μηχανισμό διόρθωσης τιμών στο TTF και περιορισμό των διακυμάνσεων στις αγορές παραγώγων ενέργειας. Το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο στις αγορές ενέργειας θέτοντας όριο στις τιμές και μειώνοντας τις ακραίες διακυμάνσεις. Αυτό μπορεί να είναι αποφασιστικό βήμα στην προσπάθειά μας να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας για τους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

Επισημαίνουν ακόμη ότι το πρώτο σημείο της προτεινόμενης δέσμης που βασίζεται στην ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου αφορά την πρόταση για μηχανισμό διόρθωσης των τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας TTF, σημείο αναφοράς για τις ενεργειακές συναλλαγές, ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μην πλήττονται από υπερβολικές διακυμάνσεις των τιμών. Ήδη τον Μάρτιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμιζε πως οι διακυμάνσεις αυτές αποτελούν στρέβλωση της αγοράς, δεν ανταποκρίνονται στην προσφορά και στη ζήτηση.

Κυβερνητικές πηγές κρίνουν πως πρόκειται για την ουσία της πρότασης που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιστολή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προτείνοντας την επιβολή πλαφόν, που επανήλθε με πρωτοβουλία και άλλων ηγετών και έχει εξασφαλίσει στήριξη από αρκετά κράτη μέλη.

Η Κομισιόν θα ζητήσει εντολή να καταρτίσει νέο κανονισμό, ο οποίος θα επιτρέψει να διαμορφώσει μηχανισμό διόρθωσης τιμών, να επιβάλει δυναμικό όριο τιμής (πλαφόν) για τις συναλλαγές στο TTF για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο μηχανισμός διόρθωσης των τιμών θα καθιερώσει, σε προσωρινή βάση, δυναμικό όριο τιμής για τις συναλλαγές στο TTF. Συναλλαγές σε τιμή υψηλότερη από το δυναμικό όριο δεν θα επιτρέπεται να πραγματοποιούνται στο TTF».

Κυβερνητικές πηγές συμπληρώνουν ότι το δεύτερο σημείο που βασίστηκε σε ελληνική πρόταση (συμπεριλαμβανόταν επίσης στο σχέδιο έξι σημείων του πρωθυπουργού) αφορά στην αντιμετώπιση της υπερβολικής μεταβλητότητας στις αγορές. Πρόκειται για μηχανισμό εξομάλυνσης, μέσω προσωρινού μηχανισμού, της ημερήσιας μεταβλητότητας των τιμών, για να αποτρέπονται ακραίες μεταβολές εντός βραχείας χρονικής περιόδου («circuit breaker»). Σκοπός είναι ο περιορισμός των μεγάλων βραχυπρόθεσμων μεταβολών των τιμών στα χρηματιστήρια παραγώγων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμα