ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διευκρινίσεις Βορίδη για τον χημικό ευνουχισμό: Ήταν προσωπική άποψη

Διευκρινίσεις Βορίδη για τον χημικό ευνουχισμό: Ήταν προσωπική άποψη
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, έδωσε διευκρινίσεις για τη θέση που εξέφρασε σχετικά με την επιβολή χημικού ευνουχισμού σε καταδικασμένος για εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Αρκετή «σκόνη» σήκωσε η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, για την πιθανότητα εφαρμογής χημικού ευνουχισμού σε βιαστές και παιδοβιαστές. Ο κ. Βορίδης το πρωί της Παρασκευής (21/10) μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1, έδωσε διευκρινίσεις για το πώς ακριβώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο χημικός ευνουχισμός.

Παράλληλα, εξήγησε πως αυτή η θέση αποτελεί προσωπική του σκέψη η οποία εκφράστηκε μετά από σχετικό ερώτημα που δέχθηκε από δημοσιογράφο σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Εγώ είπα το εξής: Ότι αυτό οι εγκληματίες που τελούν αυτά τα αδικήματα, ειδικά κατά των ανηλίκων, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πει κανείς, η εμπειρία λέει, ότι δεν αναμορφώνονται. Είχαμε πρόσφατο παράδειγμα, όπου μόλις αποφυλακίστηκε έκανε την ίδια εγκληματική πράξη», είπε αρχικά ο υπουργός Εσωτερικών.

«Υπάρχουν σκέψεις που εγώ τις συνδέω με την αντιμετώπιση αυτών των υποθέσεων. Σε συγκεκριμένα αντικείμενα θα μπορούσε να εκτίεται το σύνολο της ποινής. Όμως, εθελοντικά αν κάποιος από αυτούς τους εγκληματίες ήθελε με τη συναίνεσή του να κάνει τον χημικό ευνουχισμό θα οδηγούσε στο να μπορεί να πάρει απόλυση από όρους από τη φυλακή. Αυτό θα έδειχνε κατανόηση της πράξεως και των εγκλημάτων που έχει διαπράξει», πρόσθεσε.

Ο κ. Βορίδης είπε επίσης πως «Ο χημικός ευνουχισμός είναι ιατρική πράξη και χρησιμοποιείται για τον καρκίνο του προστάτη και δεύτερον αν το κάνει εθελοντικά, μπορεί να συνεκτιμηθεί από το δικαστήριο για τον κατηγορούμενο».

Αναφορικά με την άποψη ότι μετά από κάποια χρόνια ο χημικός ευνουχισμός δεν αποδίδει και έχει αποδειχθεί ότι οι αποφυλακισθέντες κάνουν τα ίδια εγκλήματα, εξήγησε πως αυτός θα είναι βασικός όρος για την αποφυλάκιση. Αν παραβιαστεί, συνεπώς, ο εκάστοτε αποφυλακισθέντας θα μπαίνει ξανά στη φυλακή.

«Προφανώς αυτός είναι ένας όρος για να του μειωθεί η ποινή. Επομένως η παράβαση του όρου, θα τον βάλει ξανά στη φυλακή», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Βορίδης εξήγησε πως η άποψη που εξέφρασε είναι «μια προσωπική σκέψη που έκανα και την είπα σε απάντηση ερωτήματος συναδέλφου σας».