ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπίστης στο Newsbomb.gr: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει ένα ανίσχυρο ΠΑΣΟΚ

Μπίστης στο Newsbomb.gr: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει ένα ανίσχυρο ΠΑΣΟΚ
Νίκος Μπίστης
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Ο κύριος Μπίστης, υπογράμμισε ότι είναι ρεαλιστικό σενάριο η δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, από την Κυριακή της απλής αναλογικής.

Ότι η ιστορία των παρακολουθήσεων, πολιτικά, δεν πρόκειται να κλείσει «αν δεν υπάρξει πλήρης διαλεύκανση αυτής της νοσηρής υπόθεσης», τονίζει στο Newsbomb.gr, ο Νίκος Μπίστης. Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., σχολιάζοντας τη συζήτηση στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, συμπλήρωσε «στη χώρα δεν αξίζει ένας “πρωθυπουργός-φυγάς”».

Ο κύριος Μπίστης, υπογράμμισε ότι είναι ρεαλιστικό σενάριο η δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, από την Κυριακή της απλής αναλογικής, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του «δεν θέλει ένα ανίσχυρο ΠΑΣΟΚ, αλλά έναν αξιόπιστο εταίρο».

Σχολίασε, επίσης, και τον τραυματισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη, από πυρά αστυνομικού, κάνοντας λόγο για «συμπεριφορές σερίφη», που τις εφαρμόζουν «μεταμελημένοι Αριστεροί και Κεντροαριστεροί, όπως ο κ.Χρυσοχοιδης και ο κ. Θεοδωρικάκος».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Νίκου Μπίστη στο Newsbomb.gr

Κύριε Μπίστη, εδώ και κάποιες ώρες, ουσιαστικά, έχουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την ΕΥΠ. Γιατί δεν ικανοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ η εν λόγω κυβερνητική πρωτοβουλία, από τη στιγμή, μάλιστα, που απαγορεύει και την κατοχή παράνομων λογισμικών;

Αυτό έλειπε μετά όσα ζούμε να μην την απαγόρευε. Δεν επικρίνει το νομοσχέδιο μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Το επικρίνουν η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ( ΑΔΑΕ), η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, η Ένωση Δικαστών και εισαγγελέων, η ΕΣΗΕΑ. Πρακτικά οι πάντες . Αντιθέτως ουδείς το υποστηρίζει δημόσια.

Γιατί αναφέρεστε σε «απόπειρα συγκάλυψης» της υπόθεσης;

Γιατί από την πρώτη στιγμή που ήρθε με εκρηκτικό τρόπο στην επιφάνεια το σκάνδαλο την υποκλοπών και παρακολουθήσεων η απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η συγκάλυψη και πρωτίστως η προστασία του πρωθυπουργού. Ο οποίος από την πρώτη ημέρα ανέλαβε προσωπικά την ΕΥΠ και όρισε τον μη προσοντούχο κ. Κοντολέοντα ως διοικητή της.

Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Οι παραιτήσεις Δημητριάδη, Κοντολέοντα , η οχύρωση όλων των εμπλεκομένων πίσω από το « απόρρητο» είναι μια απολύτως συνειδητή προσπάθεια συγκάλυψης. Πρόκειται για ζήτημα που - όπως απεδείχθη- θίγει τον πυρήνα των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών. Από υπόθεση εθνικής Ασφαλείας στα χέρια της ΝΔ έγινε κυβερνητικό όπλο κατά πολιτικών αντιπάλων και όχι μόνο.

Παρακολουθούσαν τους πάντες. Η εικόνα ενός πρωθυπουργού - φυγά στην Βουλή για να μην απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα του Τσίπρα, δεν αξίζει στην χώρα. Ουσιαστικά η δεξιά δεν υποστηρίζει την αθωότητα της.

Υποστηρίζει ότι αυτό είναι κοινός τόπος ότι όλοι τα ίδια κάνουν, τελικά ότι όλοι ίδιοι είναι. Μια δηλητηριώδης για την Δημοκρατία προσέγγιση, που σπρώχνει τους πολίτες στην βολική για την ΝΔ στάση αποστασιοποίησης από τα κοινά, στον δρόμο της αποχής από την κάλπη.

Αν, δηλαδή, προκύψει μια νέα Βουλή, στην οποία θα υπάρχουν διαφορετικοί συσχετισμοί δύναμης, θα πρέπει η ιστορία να ανοίξει ξανά;

Η ιστορία πολιτικά δεν πρόκειται να κλείσει αν δεν υπάρξει πλήρης διαλεύκανση αυτής της νοσηρής υπόθεσης. Και είναι βέβαιο ότι παρά την συστηματική καταστροφή των στοιχείων στην οποία επιδόθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα περισσέψουν αρκετά ίχνη ώστε να στοιχειοθετηθεί και ποινική ευθύνη.

Για να μην υπεκφεύγω, όταν αναφέρομαι σε μια Βουλή με «διαφορετικούς συσχετισμούς δύναμης», μιλάω για την πιθανότητα να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Εκτιμάτε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι ρεαλιστικό;

Αριθμητικά είναι απολύτως εφικτό να συγκροτηθεί προοδευτική κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η πρώτη θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σημαίνει αυτομάτως συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης πάνω σε κοινό μίνιμουμ πρόγραμμα. Η δύναμη που δεν έχει συμμάχους και φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποκτήσει είναι η ΝΔ.

Γι αυτό ποντάρει στην αδυναμία συνεννόησης της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας στην αντίθετη κατεύθυνση , ώστε μια επικίνδυνη για την δημοκρατία και την κοινωνία κυβέρνηση να αποτελεί παρελθόν από την πρώτη κάλπη, αυτή της απλής αναλογικής.

Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας;

Ακόμα και αυτές οι δημοσκοπήσεις - που τόσες φορές τις έχει διαψεύσει η κάλπη - δείχνουν μια συνεχή και εντεινόμενη φθορά της ΝΔ και ένα συνεχές σκαρφάλωμα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Του οποίου η συσπείρωση είναι ακόμα σχετικά χαμηλή , γύρω στο 70% ενώ της ΝΔ σχεδόν έχει πιάσει ταβάνι. Μιλώντας λοιπόν, ποσοτικά και μόνο , ανεβάζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία την συσπείρωση του στο 80% , μειώνοντας την αποχή και ανεβάζοντας την συμμετοχή κυρίως στους νέους ψηφοφόρους το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ εξανεμίζεται. Και αυτές οι προϋποθέσεις είναι απολύτως ρεαλιστικές.

Τα ποιοτικά στοιχεία τι σας λένε ;

Επιτείνουν την αισιοδοξία μου. Αν η ακρίβεια , η ενεργειακή και η γενικότερη , είναι το πρώτο θέμα που απασχολεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις , τότε αυτό λογικά θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την ψήφο τους. Επιπροσθέτως τα ζητήματα Δημοκρατίας και κράτους δικαίου που ήρθαν για να μείνουν - παρα την προσπάθεια της κυβέρνησης να τα ξορκίσει -επηρεάζουν ένα ειδικό κοινό , μέχρι χτες φιλικό προς την κυβέρνηση. Επίσης έχουμε μια μεταστροφή στα μεσαία στρώματα που αντιλαμβάνονται ότι εξαπατήθηκαν από την ΝΔ.

Να επανέλθω στο προηγούμενο θέμα. Και αυτό γιατί ο ένας πιθανός εταίρος, ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλει και το δείχνει, ενώ ο άλλος, το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως ταλαντεύεται…

Προεκλογικά βλέπω ότι το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ προσπαθεί να τηρήσει ίσες αποστάσεις προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για να διατηρήσει την ενότητα του χώρου μιας και είναι γνωστό ότι ένα μέρος του στελεχικού του δυναμικού αλληθωρίζει προς ΝΔ. Πηγαίνοντας όμως προς την κάλπη, με το αίτημα απαλλαγής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να δυναμώνει, δεν νομίζω ότι η γραμμή ουδετερότητας θα εξυπηρετήσει εκλογικά το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.

Και εμείς δεν θέλουμε ένα αδύναμο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, θέλουμε ένα αξιόπιστο σύμμαχο. Βέβαια πρέπει να το θέλει και αυτός. Σε κάθε περίπτωση αν δεν σχηματιστεί - ενώ είναι εφικτό- προοδευτική κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής, τότε η κάλπη της ενισχυμένης θα είναι πολύ δύσκολη για τους αρνητές της συνεργασίας.

Ποια είναι τα αδύναμα σημεία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία; Και αντίστοιχα ποια τα ισχυρά του;

Ξέρουμε ότι έχουμε αδυναμία στις μεγάλες ηλικίες και στους συνταξιούχους. Επίσης η Αριστερά μετά τον εμφύλιο είχε προβλήματα σε αρκετές αγροτικές περιοχές. Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχει κάνει τεράστια βήματα τα τελευταία χρόνια πρέπει να επιμείνουμε και να επικεντρωθούμε σε αυτές τις κατηγορίες. Ισχυροί είμαστε, όπως ξέρετε, στις ηλικίες 17 έως 44 . Εκεί πρέπει να γίνουμε πανίσχυροι, πείθοντας ακόμα περισσότερους να πάνε στην κάλπη. Η ΝΔ ποντάρει στην απογοήτευση των πολιτών εμείς πρέπει να ανανεώσουμε την ελπίδα.

Πριν από μερικές ημέρες, γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα περιστατικού σοβαρού τραυματισμού ενός 16χρονου, από πυρά αστυνομικού. Πιστεύετε ότι υπάρχει γενικευμένο πρόβλημα αστυνομικής αυθαιρεσίας;

Ναι δυστυχώς υπάρχει και ενθαρρύνεται από την κυβέρνηση . Δεν θέλω να ισοπεδώσω καταστάσεις, ξέρω ότι υπάρχουν αστυνομικοί με δημοκρατική συνείδηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Όμως το σήμα που έρχεται από τα πάνω είναι σήμα ενθάρρυνσης της αστυνομικής παραβατικότητας. Ξέρουν σε ένα μέρος της κοινής γνώμης επικροτεί μεθόδους σερίφη της Άγριας Δύσης και τους δίνουν το ελεύθερο. Και αυτή την δουλειά - που ξεκίνησε τις πρώτες ημέρες αυτής της κυβέρνησης με την περίπτωση Ινδαρέ- δεν την διεκπεραιώνουν οι γνωστοί ακροδεξιοί της κυβέρνησης, αλλά μεταμελημένοι Αριστεροί και Κεντροαριστεροί όπως ο κ.Χρυσοχοιδης και ο κ. Θεοδωρικάκος. Είναι οι εξετάσεις που δίνουν αφού πέρασαν απέναντι.