ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΠΑΣΟΚ στις συμπληγάδες των εκλογών

Το ΠΑΣΟΚ στις συμπληγάδες των εκλογών

Ένα από τα βασικά πολιτικά ερωτήματα που θα προκύψει εντονότερο μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής είναι ποιοι θα συνεργαστούν με ποιους και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Μέχρι την πρώτη Κυριακή είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση προγραμματικής σύγκλισης μεταξύ των τριών βασικών κομμάτων. Οι σχέσεις μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών είναι από κακές έως ανύπαρκτες.

Όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες καταστάσεις, η ανάγκη κυβερνησιμότητας θα αλλάξει την στρατηγική των κομμάτων στο δρόμο για την δεύτερη κάλπη, μόνο που ο χρόνος για σοβαρές συγκλίσεις θα είναι πλέον ελάχιστος. Η όποια συγκυβέρνηση προκύψει δεν θα είναι αποτέλεσμα ζυμώσεων και προγραμμάτων, αλλά αποτέλεσμα ισορροπιών με βάση το νόμο του ισχυρού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να έχει το κόμμα του ΠΑΣΟΚ το οποίο είναι εγκλωβισμένο στη στρατηγική της αυτονομίας η οποία αν και στην αρχή διεφάνη ως πλεονέκτημα του Νίκου Ανδρουλάκη, τείνει να εξελιχθεί σε βαρίδι…

Το πλαγιοκόπημα που δέχεται και από τη ΝΔ αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να πιέζει το ΠΑΣΟΚ και να το οδηγεί σε μια κατάσταση άρνησης αποφάσεων. Προφανώς και ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι κρίσιμος στη δημιουργία μιας κυβέρνησης που θα μπορέσει να δώσει στον τόπο σταθερότητα.

Για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ όμως είναι άλλο πράγμα να διαπραγματευθεί τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση (με την θετική έννοια) και άλλο πράγμα να συρθεί πίσω από τις εξελίξεις με μονοψήφια νούμερα, απλά για να διασωθεί πολιτικά.

Τα δύο μεγάλα κόμματα, αθροιστικά θα επιβεβαιώσουν τον κανόνα του διπολισμού στην Ελλάδα και δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει πρώτα να διασφαλίσει την «ταυτοτική» του επιβίωση στο χώρο του Κέντρου και μετά να συμβάλει στη διακυβέρνηση της χώρας.

Δυστυχώς ο χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι τόσο λίγος που δεν επιτρέπει πολλά περιθώρια επιλογών και καθυστερήσεων για την Χαριλάου Τρικούπη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι τόσο τα δημοσκοπικά ποσοστά, όσο η επιρροή του στο μεσαίο χώρο η οποία κινδυνεύει να ελαχιστοποιηθεί. Από… πολύφερνη νύφη κυβερνητική σταθερότητας κινδυνεύει να βρεθεί στο ράφι, είτε ως ουρά της ΝΔ, είτε ως ουρά του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ψηφοφόροι του μεσαίου χώρου επιθυμούν καθαρές επιλογές και όχι γρίφους. Δεν μπορούν να υιοθετήσουν επιλογές του τύπου «ψηφίστε μας και θα σας πούμε μετά τις εκλογές τι κυβέρνηση επιθυμούμε και ποιον θέλουμε για πρωθυπουργό».

Βεβαίως δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τις αντιδράσεις του εκλογικού σώματος ούτε να τις καθορίσει. Όμως ο τριπολισμός αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση της οποίας το αποτέλεσμα δεν είναι σταθερό.

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται μποναμάς στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση τον Ιανουάριο

Σεισμός Τουρκία: Τι έγραψε ο Νίκος Δένδιας για την υποδοχή από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Στις Βρυξέλλες την Δευτέρα ο υπ. Οικονομικών Σταϊκούρας για τις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin