ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο μυαλό του Ανδρουλάκη: Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ, οι συνεργασίες και ο εξωκομματικός πρωθυπουργός

Στο μυαλό του Ανδρουλάκη: Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ, οι συνεργασίες και ο εξωκομματικός πρωθυπουργός
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα μπορεί να καθορίσει, σε μεγάλο βαθμός, τις εξελίξεις από τις εκλογές της απλής αναλογικής, θέτει ως στόχο ο Νίκος Ανδρουλάκης, βάζοντας στην πολιτική «σκακιέρα» τα δικά του διλήμματα, αφήνοντας, όμως, ανοιχτό το «παράθυρο» των μετεκλογικών συνεργασιών.

Η χθεσινή συνέντευξη του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, στην ΕΡΤ, είχε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα σημεία. Κυρίως σε ότι έχει να κάνει με το ζήτημα των συνεργασιών, αλλά και για τον ρόλο που μπορεί να παίξει το κόμμα του.

Είναι προφανές πως ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί σε αυτή τη φάση, να αντέξει στην πίεση του δικομματισμού, που όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες, όλο και θα μεγαλώνει. Επομένως, είναι απολύτως λογικό να προσπαθεί να διώξει πάνω από τη Χαριλάου Τρικούπη το βάρος που προσπαθούν να του φορτώσουν, ως προς το τι θα κάνει την επομένη των καλπών της απλής αναλογικής.

Ο ίδιος, προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι χρειάζεται ένα ισχυρό, διψήφιο ΠΑΣΟΚ. Τόσο για να υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης, όσο και για να μπορεί το κόμμα του να επιβάλλει τα «θέλω» του. Ορισμένα, τουλάχιστον, εξ αυτών. Γιατί κατά την προεκλογική περίοδο, είναι λογικό να μιλάει για κυβέρνηση συνεργασίας «χωρίς πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή Τσίπρα».

Είναι, όμως, ρεαλιστική μια τέτοια προσέγγιση; Προφανώς και όχι. Και το γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος, καθώς είναι ευρωβουλευτής εδώ και εννέα χρόνια. Και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Άρα, η επιβολή ενός τρίτου, ακόμα και πολιτικού προσώπου, το οποίο δεν έχει ψηφιστεί από τον λαό, είναι κάτι που δεν μπορεί να επιβληθεί εκ μέρους του.

Εκτός και αν οδηγηθούμε σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, περιορισμένου χρονικού διαστήματος με τη συμμετοχή ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε να αποφευχθούν στην παρούσα συγκυρία οι συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτό το σενάριο διακινείται από εξωθεσμικούς κύκλους σε Βρυξέλλες και Αθήνα, έχει απορριφθεί από τον Αλέξη Τσίπρα και το Newsbomb.gr σας έχει ενημερώσει εγκαίρως και αναλυτικά κατά το παρελθόν.

Αντίθετα, σε περίπτωση που βγαίνουν οι αριθμοί, είναι πολύ πιο ρεαλιστική προσέγγιση το να καταφέρει να επιβάλλει σημαντικό τμήμα του πολιτικού του προγράμματος και να οδηγηθούμε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, από τις κάλπες της απλής αναλογικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ το επιδιώκει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απορρίπτει, επιμένοντας στις δεύτερες εκλογές και την αυτοδυναμία.

Όμως, όλα αυτά λέγονται προεκλογικά. Όταν ο λαός ψηφίσει και δώσει στο κάθε κόμμα το ποσοστό που κρίνει, τότε όλοι θα αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Και η συζήτηση θα γίνει σε διαφορετικό πλαίσιο.

Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και γι αυτό δεν απορρίπτει εξ αρχής την πιθανότητα να συνεργαστεί είτε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε με τον Αλέξη Τσίπρα.