ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φράχτης στον Έβρο: «Η επέκταση θα γίνει ακόμα και με εθνικούς πόρους» - Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Φράχτης στον Έβρο: «Η επέκταση θα γίνει ακόμα και με εθνικούς πόρους» - Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Υπεγράφη η σύμβαση για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης ο οποίος τοποθετήθηκε για το έργο.

Στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής – επέκτασης του φράχτη και συνοδών έργων, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Π.Ε. Έβρου, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση μίλησαν ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «σήμερα υπογράφουμε την επέκταση του φράχτη κατά 35 χμλ. Κάνουμε αυτό που χρειάζεται ώστε τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία να είναι απροσπέλαστα. Στόχος μας με βάση την απόφαση του ΚΥΣΕΑ είναι η πλήρης κάλυψη σε όλο το μήκος του Έβρου».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε:

«Δεκάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες από κάθε σημείο της Τουρκίας επιχειρούσαν διαρκώς να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. Ο τόπος στις Καστανιές είχε μετατραπεί ένα πεδίο μάχης. Η Ελλάδα κέρδισε αυτόν τον πόλεμο, στον Έβρο αλλά και στο Αιγαίο. Ανέτρεψε τα σχέδια όσων επιδίωξαν να κάνουν το μεταναστευτικό πρόβλημα μοχλό πιέσεων και εργαλειοποίησαν τον πόνο των ανθρώπων. Τα ανατολικά σύνορα της πατρίδας μας μετατράπηκαν σε σύνορα της Ευρώπης.»

«Ο φράχτης αυτός θα φτάσει τα 140 χλμ και θα απλώνεται σε όλη τη μεθόριο του Έβρου. Ήταν κι αυτός ο φράχτης, ο οποίος κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ, ένας από τους λόγους που τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να αποτρέψουμε πάνω από 250.000 παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος.»

«Προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε προχθές από το Ευρωκοινοβούλιο να μην χρηματοδοτεί τέτοια τεχνητά εμπόδια, επειδή τάχα παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει αυτό το ακριβό έργο να μην το πληρώνει η ΕΕ αλλά όλοι εσείς, ο Έλληνας φορολογούμενος.»

«Θέλω να τονίσω την ανάγκη η πολιτική εργαλειοποίησης των προσφύγων και μεταναστών να σταματήσει από τη γείτονα χώρα και να συνεργαστούμε όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Πάντα απέναντι στην όποια επιθετικότητα θα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα. Χαιρετίζουμε την καλή διάθεση που επιδεικνύεται από την Τουρκία, δεν είμαστε όμως αφελείς. Μπορούμε να διαμορφώσουμε καλές συνθήκες, ώστε μετά τις εκλογές να ξαναπιάσουμε το νήμα των διαφορών μας πάντα όμως με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο. Σε καμία περίπτωση δεν επαναπαυόμαστε.»

«Αποκτήσαμε ειδική γραμματεία για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα προσφυγόπουλο που δεν είναι σε κατάλληλη δομή. Μόνο στο πρώτο δίμηνο του 2023 είχαμε 990 οργανωμένες αναχωρήσεις από την πατρίδας μας. Σήμερα οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου είναι λιγότερες από 20.000. Η πολιτική της Ελλάδας και της Ευρώπης πρέπει να είναι απολύτως σαφείς για αυτούς που χρειάζονται προστασία. Θέλω να συγχαρώ και τους δύο υπουργούς.»

«Το ευρωπαϊκό συμβούλιο αναγνώρισε ότι η αφετηρία μιας αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής για την Ευρώπη είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων. Θέλουμε να μπορούμε να δίνουμε τη δυνατότητα ως Ευρώπη και ως Ελλάδα να μπορούμε να δεχόμαστε οργανωμένα και με τους δικούς μας όρους ανθρώπινο δυναμικό σε τομείς που έχουμε ελλείψεις. Οι άνθρωποι αυτοί θα έρχονται νόμιμα, θα εργάζονται νόμιμα, ελεγχόμενα.»

«Κλείνοντας, επαναλαμβάνω ότι η επέκταση θα γίνει ακόμα και με εθνικούς πόρους σε πείσμα όσων αντιδρούν. Αυτή η επένδυση δεν είναι μια φθηνή επένδυση είναι όμως απαραίτητη για να θωρακίσουμε τα σύνορά μας. Θα εξακολουθούμε σε όλα τα επίπεδα να διεκδικούμε τη χρηματοδότησή της με ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτός ο στόχος είναι εφικτός. Αποτελεί μια εθνική επιταγή και ένα λαμπρό παράδειγμα του κράτους που θέλουμε με κεντρικό σχεδιασμό και συντονισμό.»

«Ο Έβρος μας ενώνει και μας δυναμώνει ώστε να καθορίσουμε μόνοι μας το αύριο. Θα ξαναβρεθούμε εδώ σύντομα.»