ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα Εκλογών 2023: Δεν αποδέχεται τη δεύτερη εντολή ο Αλέξης Τσίπρας

Αποτελέσματα Εκλογών 2023: Δεν αποδέχεται τη δεύτερη εντολή ο Αλέξης Τσίπρας
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Αποτελέσματα Εκλογών 2023: Ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, αλλά δεν θα αποδεχθεί τη διερευνητική εντολή από την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τα αποτελέσματα των Εκλογών έδειξαν ότι η Νέα Δημοκρατία επικράτησε σαρωτικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου, η επόμενη ημέρα περιλάμβανε τη διαδικασία της παράδοσης των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης από πλευράς της Προέδρου της Δημοκρατίας. Το μεσημέρι της Δευτέρας (22/5), ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, παρέλαβε την εντολή, όμως, επανέλαβε ότι δεν έχει πρόθεση να την αξιοποιήσει. Αυτό επανέλαβε και στις τυπικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ξεκαθαρίζοντας την πρόθεση για γρήγορη διαδικασία και για δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Αντίστοιχη πρόθεση, έχει και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δεν θα δεχθεί καν τη διερευνητική εντολή από την κ. Σακελλαροπούλου. Θεσμικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ως ο αρχηγός του δεύτερου σε ποσοστό κόμματος στις εκλογές, μετά την επιστροφή της εντολής από τον κ. Μητσοτάκη, θα γίνει δεκτός από την ΠτΔ έτσι ώστε να ακολουθηθούν όσα προβλέπει το Σύνταγμα.

Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο αλλά δεν θα αποδεχθεί τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κλείνοντας οποιαδήποτε παράθυρο σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Αυτή η εξέλιξη, αναμενόμενη μετά και το αποτέλεσμα των εκλογών, πιστοποιεί πως οι δεύτερες εκλογές θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες με επικρατέστερη ημερομηνία την 25η Ιουνίου.