ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Ανδρουλάκης: Επέστρεψε τη διερευνητική εντολή - Ολοκληρώθηκε η διαδικασία, τα επόμενα βήματα

Νίκος Ανδρουλάκης: Επέστρεψε τη διερευνητική εντολή - Ολοκληρώθηκε η διαδικασία, τα επόμενα βήματα
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, το απόγευμα της Τρίτης (23/5) βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο για να παραλάβει τη διερευνητική εντολή από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μετά τον αρχηγό του πρώτου κόμματος στις Εκλογές 2023, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αρχηγό του δεύτερου κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, τώρα ήρθε η σειρά του τρίτου σε δύναμη κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη, να περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου έτσι ώστε να πάρει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Ανδρουλάκης όπως αναμενόταν, δεν δέχθηκε τη διερευνητική εντολή, όπως έκανε νωρίτερα σήμερα και ο Αλέξης Τσίπρας. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένας δίαυλος επικοινωνίας και περιθώριο συνεργασίας των κομμάτων, ο κύκλος της παράδοσης των διερευνητικών εντολών ολοκληρώνεται απόψε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

«Κατά το Σύνταγμα είστε ο επόμενος, εφόσον ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας δεν θεωρούν ότι υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Επομένως παρέδωσαν τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία παραδίδω σε εσάς», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον κ. Ανδρουλάκη.

«Κυρία πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σύμφωνα με τη λαϊκή ετυμηγορία, πιστεύω ότι δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλίσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Για αυτό επιστρέφω άμεσα την εντολή», απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Όπως σημείωσα και το βράδυ της Κυριακής, ο λαός εξέφρασε την ανάγκη για ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική δύναμη δύναμη για να μπορεί να είναι φρουρός του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Να διασφαλίσει κοινωνικό κράτος δημόσιας υγείας και παιδείας και να υπηρετήσει σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Στην προσπάθεια αυτή, θέλω να διατηρήσω καθαρά τα χέρια μου», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Η κ. Σακελλαροπούλου απάντησε: «Επομένως θα περάσουμε στο επόμενο στάδιο σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα και εύχομαι να γίνει το καλύτερο για τον τόπο».

Νίκος Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα αναγεννηθεί, η χώρα θα αναγεννηθεί

Ο κ. Ανδρουλάκης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ανέφερε ότι παρέδωσε την εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και όσα είπε στον μεταξύ τους διάλογο. Επανέλαβε την ανάγκη για μια ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική δύναμη στον τόπο «ώστε να θέσουμε στο παρελθόν τη διχόνοια, την τοξικότητα, τον ελιτισμό και τον λαϊκισμό», όπως υπογράμμισε.

«Αυτή την ανάγκη που ανέδειξε ο ελληνικός λαός, θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις ώστε να πάρει σάρκα και οστά στις επόμενες εθνικές εκλογές. Είναι εθνική ανάγκη να υπάρχει αυτή η προοδευτική δύναμη», επεσήμανε ο κ. Ανδρουλάκης. «Δεν πρέπει να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές σε νέες περιπέτειες», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον εκλογικό στόχο του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για ένα νέο ξεκίνημα και ζήτησε «από όλους τους προοδευτικούς δημοκράτες να έρθουν κοντά μας». «Να δημιουργήσουμε ξανά αυτή την ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική δύναμη. Περάσαμε πολλά δέκα χρόνια. Διχόνοια, περιπέτειες, ανισότητες. Έχουμε χρέος, και έχω χρέος, για αυτό βάζω ψηλά τον πήχη, να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις στις επόμενες εθνικές εκλογές να αναγεννηθεί αυτή η παράταξη», πρόσθεσε.

«Στόχος είναι η παράταξή μας να είναι ισχυρή. Να υπάρχει αυτή η ισχυρή δύναμη. Περάσαμε δύσκολα. Όλος ο ελληνικός λαός πέρασε δύσκολα. Πρέπει να προχωρήσουμε με ενότητα. Με έναν ποιοτικό δημόσιο διάλογο. Ο ελληνικός λαός κουράστηκε από την ένταση και την τοξικότητα. Να δείξουμε μια άλλη κουλτούρα, μια άλλη συμπεριφορά και άλλο πολιτικό ήθος», εξήγησε στην πορεία ο κ. Ανδρουλάκης.

«Σίγουρα χρειάζεται μια αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, διότι τα τελευταία χρόνια η Νέα Δημοκρατία πρωταγωνίστησε σε εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς. Βιώσαμε το σκάνδαλο των υποκλοπών που υπονόμευσε την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου, στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είδαμε στην οικονομία και την κοινωνία να αυξάνονται οι ανισότητες. Το Ταμείο Ανάκαμψης να μην αξιοποιείται όπως σε άλλες χώρες, προς όφελος μιας βιώσιμης ανάπτυξης και παρόλα αυτά αντί να έχει ένα υψηλό κόστος στην κάλπη, είδαμε να κερδίζει δυνάμεις. Αυτό θεωρώ ότι έχει να κάνει με το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έπαιξε σωστά τον ρόλο της. Για αυτό χρειάζεται μια σοβαρή, αξιόπιστη, αντιπολίτευση. Προγραμματική, έτοιμη να συγκρουστεί με όλα τα συμφέροντα, με τα κατεστημένα, μικρά ή μεγάλα, τα οποία οδηγούν τη χώρα να μην ανοίγει τα φτερά της. Να μην γίνεται μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Για αυτό λοιπόν πιστεύω ότι εάν υπάρχει μια αναζωογόνηση αυτής της παράταξης, της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης τα πράγματα θα αλλάξουν προς όφελος κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος, διότι οι νίκες δεν χαρίζονται. Κερδίζονται. Υπάρχουν όλα τα εχέγγυα αυτή η παράταξη να αναγεννηθεί. Και θα αναγεννηθεί. Για αυτό και καλώ τους πολίτες να έρθουν κοντά μας. Αν τα καταφέρουμε, θα τα καταφέρει και η χώρα», υπογράμμισε.

Τα επόμενα βήματα - Πότε ορκίζεται η νέα Βουλή, πότε ξεκινά προεκλογική περίοδος

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την ορκωμοσία υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα αναλάβει και την ορκωμοσία και διάλυση της Βουλής. Η ορκωμοσία των 300 νέων βουλευτών αναμένεται να γίνει την Κυριακή το απόγευμα, στις 18:00, ενώ τη Δευτέρα θα διαλυθεί εκ νέου η Βουλή. Συνεπώς, η χώρα θα μπει ξανά σε προεκλογική περίοδο διάρκειας μικρότερης του ενός μήνα, καθώς οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου.

Σχετικές ειδήσεις