ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: ζητείται συναίνεση

Σύνοδος Κορυφής: ζητείται συναίνεση
Στην κρίσιμη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου...

Στην κρίσιμη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Στις 5:00 μ.μ. θα γίνει η συνάντηση Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και λίγο αργότερα θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου.

Aποφασιστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη θεωρεί τη συναίνεση ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος επισημαίνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να καταλήξουν σε μια ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση, ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι ανάλογο στο μέλλον.

Ο κ. Μπαρόζο χαρακτηρίζει ενδιαφέρουσα την ιδέα των ευρωομολόγων, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να απορριφθεί εντελώς, θα πρέπει όμως να δοθεί έμφαση στη βελτίωση των υφιστάμενων μηχανισμών κρίσης.

Τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης πρέπει να σφυρηλατήσουν μια πραγματική οικονομική ένωση, συμφωνώντας, σε πρώτη φάση, στα μέτρα εκείνα που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και στην καλύτερη συνεργασία, δήλωσε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων δεν θα αποτελέσει αντικείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Αυτό εκτιμά βάσιμα η γερμανική κυβέρνηση, παραπέμποντας στο ΕCOFIN πριν από δύο εβδομάδες, όταν οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν ότι θα εξετάσουν το ζήτημα και θα αποφασίσουν. «Αυτό θα γίνει στο επίπεδο των υπ. Οικονομικών, δεν πιστεύω ότι θα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο.

Για την πορεία της Ελλάδας μετά το 2013 η ίδια πηγή εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να διαβλέψει το μέλλον και κανένας δεν ξέρει πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση». Υπογράμμισε όμως ότι «η Ελλάδα έχει μια πραγματική ευκαιρία να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο δρόμο εάν το πρόγραμμα υλοποιηθεί στο σύνολό του».

Επισήμανε σχετικά ότι «υπάρχουν ακόμα δύο χρόνια εφαρμογής». Μέχρι στιγμής πάντως το Βερολίνο εκτιμά ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει επιτύχει να υλοποιήσει το πρόγραμμα και σε αυτό εδράζεται και η αισιοδοξία ότι η πορεία υλοποίησης θα συνεχιστεί.