Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΚΑΛΠΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Βουλή αυτή είναι φευγαλέα» - Ο Κωνσταντίνος Τασούλας επανεξελέγη πρόεδρος με 270 ψήφους

Βουλή
Eurokinissi

Η Βουλή της «μιας ημέρας» συνήλθε σήμερα και έπειτα από τη συνεδρίαση ολοκληρώνεται η θητεία της, ενω πρόεδρος επανεξελέγη ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

Η Βουλή αυτή είναι φευγαλέα, «εν ονόματι της Αρχής της Δεδηλωμένης και της πλειοψηφικής Αρχής» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, αμέσως μετά την επανεκλογή του, από το Σώμα που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου 2023.

Αυτή η «φευγαλέα» Βουλή δεν συνιστά ένα στίγμα γι' αυτή, όπως υπονοείται από κάποιες διατυπώσεις περί Βουλής μιας ημέρας ή περί βουλευτών ορισμένων ωρών, σημείωσε ο κ. Τασούλας. Το «φευγαλέο» της Βουλής υπαγορεύεται από ύψιστες θεσμικές πρωταρχίες και προτεραιότητες, οι οποίες συγκροτούν κατακτήσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος, επισήμανε ο κ. Τασούλας.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα τόσο στο Σύνταγμα του 1864, που θέσπισε για πρώτη φορά την Αρχή της Λαϊκής Κυριαρχίας: Έκτοτε, ανώτατο όργανο του κράτους είναι ο λαός και όχι ο ανώτατος άρχων είπε ο κ. Τασούλας και συμπλήρωσε: «μέσα στα θεσμικά νάματα αυτού του Συντάγματος γεννήθηκε τον Αύγουστο 1875 η Αρχή της Δεδηλωμένης. Γεννήθηκε από τον περίφημο λόγο του θρόνου του Γεωργίου του Α', ο οποίος είπε ότι απαραίτητο προσόν των κυβερνήσεων που θα καλεί για να τους αναθέσει την κυβέρνηση είναι η δεδηλωμένη της εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής πλειονοψηφίας. Έκτοτε πέρασαν 100 χρόνια για να θεσπιστεί ρητά η Αρχή της Δεδηλωμένης στο Σύνταγμα του 1975. Και επακόλουθο της Αρχής της Δεδηλωμένης είναι η πλειοψηφική Αρχή που αποτελεί κοινοβουλευτική κατάκτηση και προτίμηση σαφή του συντακτικού νομοθέτη».

«Εν ονόματι της Αρχής της Δεδηλωμένης και της πλειοψηφικής Αρχής, αυτών των δύο κορυφαίων παραμέτρων του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, η Βουλή αυτή είναι φευγαλέα» εξήγησε ο κ. Τασούλας, υποσχόμενος ότι θα υπηρετήσει την προετοιμασία της για την επόμενη, η οποία θα ανταποκριθεί στη λαϊκή εντολή της 25ης Ιουνίου.

Είμαι βέβαιος, είπε ο κ. Τασούλας «ότι τα λόγια του προκαθημένου της ελλαδικής Εκκλησίας, Μακαριωτάτου Ιερώνυμου, θα τηρηθούν: Η επόμενη Βουλή θα είναι καρπερή, γόνιμη και δημιουργική. Και νομίζω ότι από σήμερα όλοι κατανοούμε ότι το "φευγαλέο" αυτής της θητείας δεν μειώνει καθόλου το σημαντικό της εκλογής σας» είπε ο κ. Τασούλας, απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Όπως αναμενόταν, ο Κωνσταντίνος Τασούλας επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής με 270 ψήφους. Στηρίχθηκε από όλα τα κόμματα πλη του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών».

Συγκεκριμένα, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία και επί 296 ψηφισάντων βουλευτών, 270 βουλευτές ψήφισαν «ναι» ενώ 26 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Ζεϊμπέκ Χουσείν, ενώ δεν ψήφισαν οι Α. Σαμαράς (ΝΔ) και Όθων Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) καθώς δεν πρόλαβαν να ορκιστούν, χθες, λόγω απουσίας τους στο εξωτερικό.

Απουσίαζαν, επίσης, αλλά είχαν στείλει επιστολική ψήφο υπέρ του κ. Τασούλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν.

Ο κ. Τασούλας εκλέχθηκε για πρώτη φορά Πρόεδρος της Βουλής στις 18 Ιουλίου 2019, με την ευρύτερη μεταπολιτευτικά πλειοψηφία (283 ναι, 15 «παρών»).

«Αφού εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες στο σώμα για την γενναιόδωρη επανεκλογή μου και στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόταση της υποψηφιότητάς μου, επιτρέψτε μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και στον λαό των Ιωαννίνων που για 10η συνεχόμενη φορά με όρισε εκπρόσωπό του στο βουλευτήριο», είπε από το προεδρείο της Βουλής ο Κώστας Τασούλας μετά την επανεκλογή του.

«Θα υπηρετήσω την προετοιμασία της Βουλής για την επόμενη που θα ανταποκριθεί στη λαϊκή βούληση στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Η επόμενη Βουλή θα είναι γόνιμη, καρπερή, δημιουργική. Από σήμερα κατανοούμε όλοι ότι το φευγαλέο της ζωής της Βουλής, δεν μειώνει τη σημασία της εκλογής σας. Ευχαριστίες σε όλους και καλή μάχη στην προεκλογική περίοδο», κατέληξε στον χαιρετισμό του ο κ. Τασούλας.

Κατά τις πρόσφατες εκλογές, που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής, πέντε κόμματα εισήλθαν στη Βουλή, ξεπερνώντας το σχετικό «κατώφλι» του 3%. Η ΝΔ με 40,79% που εξέλεξε 146 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 20,07% και 71 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 11,46% και 41 βουλευτές, το ΚΚΕ με 7,23% και 26 βουλευτές, και η Ελληνική Λύση, με 4,45% και 16 βουλευτές.

Είναι η δεύτερη φορά που έχουμε «εφήμερη» Βουλή στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Η προηγούμενη φορά ήταν η Βουλή του Μαΐου του 2012, της ΙΔ’ Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Περιόδου, καθώς και τότε από τις εκλογές που είχαν προηγηθεί, δεν είχε προκύψει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Μετά την ολοκλήρωση της εκλογής του Προεδρείου της Βουλής, ο νέος Πρόεδρος της Βουλής θα περαιώσει τη συνεδρίαση. Η λήξη της συνεδρίασης, ταυτόχρονα σημαίνει και την ολοκλήρωση της θητείας της πρώτης και μόνης Συνόδου της ΙΘ’ Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Δείτε φωτογραφίες: