ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παφίλης στη Βουλή: Η κυβέρνηση πήρε μηδέν στον τομέα της πρόληψης των φωτιών

Θανάσης Παφίλης
Eurokinissi

«Το ΚΚΕ είχε εντοπίσει έγκαιρα τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζαμε ως χώρα με τις πυρκαγιές, μέσω αλλεπάλληλων ερωτήσεων που είχαμε καταθέσει στη Βουλή», τόνισε ο Θανάσης Παφίλης

«Για μια ακόμη χρονιά είμαστε θεατές στο ίδιο έγκλημα. Όσες δικαιολογίες και να αναζητήσετε στην κυβέρνηση, όσα προσχήματα κι αν χρησιμοποιήσετε, εσείς και η πολιτική σας είναι ο αυτουργός αυτού του εγκλήματος που αφαιρεί ανθρώπινες ζωές και αποψιλώνει τον φυσικό πλούτο της χώρας μας. Για μια ακόμη χρονιά έχουμε το ίδιο και ακόμη χειρότερο σκηνικό» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

«Το ΚΚΕ είχε εντοπίσει έγκαιρα τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζαμε ως χώρα με τις πυρκαγιές, μέσω αλλεπάλληλων ερωτήσεων που είχαμε καταθέσει στη Βουλή. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν μονάχα ο εφησυχασμός και η παρουσίαση μιας «μαγικής» εικόνας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έφθασε στο σημείο να κάνει λόγο για κοσμογονία στην Πολιτική Προστασία μετά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Απέναντι σε όλα αυτά, ο πρωθυπουργός μας είπε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί» και συμπλήρωσε πως «σήμερα ακούσαμε και πάλι υποσχέσεις. Ακούσαμε τα γνωστά επιχειρήματα και τις δικαιολογίες ότι φταίνε οι καύσωνες, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, οι εμπρηστές, οι ασύμμετρες απειλές, όλα αυτά που λέτε συνήθως, με απόγειο την «καραμέλα» της κλιματικής κρίσης. Επίκεντρο θα πρέπει να είναι η πρόληψη, ώστε να επιτευχθεί άριστος συνδυασμός οργάνωσης και δράσης επίγειων και εναέριων δυνάμεων, με προϋπόθεση την εξασφάλιση των αναγκαίων υποδομών, ώστε να αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε πυρκαγιά. Φταίει η κλιματική κρίση για το γεγονός ότι δίνεται μόλις 0,04% του προϋπολογισμού για τα δάση; Για το ότι κανένα δάσος δεν έχει σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας; Φταίνε οι ακραίες συνθήκες για το γεγονός ότι λείπουν 2.000 δασολόγοι; Στο Δασαρχείο Λαυρίου, δεν υπάρχει ούτε ένας δασεργάτης. Εάν λέμε ψέματα, διαψεύστε μας».

Επιπλέον σημείωσε πως «την τελευταία πυρκαγιά της Δαδιάς του Έβρου, χρησιμοποιήθηκαν οι 90 δασεργάτες του νομού. Κι ενώ από όλους αναγνωρίστηκε η καθοριστική τους συμβολή, η κυβέρνηση ακόμη τους χρωστάει 50.000 ευρώ που ήταν να τους δώσει. Αλήθεια, φταίει η κλιματική αλλαγή για το ότι έγιναν οι καθαρισμοί μόλις στο 1% των δασικών εκτάσεων που ήταν άμεσης προτεραιότητας; Έγιναν αναθέσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ οι καθαρισμοί συνεχίζονται ακόμη και σήμερα με συμβάσεις, και τα έργα αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν τον… Οκτώβριο. Μήπως φταίει η κλιματική κρίση και για το γεγονός ότι οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να συνδέσουν τις μάνικές στους πυροσβεστικούς κρουνούς γιατί ήταν μεγαλύτεροι ή μικρότεροι σε διάμετρο;».