ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί δεν θα γίνει ανασχηματισμός;

Γιατί δεν θα γίνει ανασχηματισμός;

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Ξεκάθαρος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. 

«Φρένο» στα σενάρια για ανασχηματισμό έβαλε μέχρι νεωτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσει η παραφιλολογία περί ενδεχόμενων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε ξεκαθαρίσει πως δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει ανασχηματισμό.

Φαίνεται πως επικράτησε η προσέγγιση ότι ενδεχόμενες αποσπασματικές κινήσεις που θα έφερνε ένας μίνι-ανασχηματισμός, χωρίς δομικά στοιχεία, θα... κολλούσαν στα λασπωμένα χώματα του θεσσαλικού κάμπου και θα έφερνε περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιχειρούσε να λύσει. Η εκτίμηση είναι πως οι μεμονωμένες κινήσεις με τον «αποκεφαλισμό» ενός υπουργού και τη θυσία μιας «Ιφιγένειας», χωρίς δοκιμή αναδιάταξη του κυβερνητικού σχήματος, δεν πρόκειται σε τελική ανάλυση να συμβάλλει στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το κυβερνητικό rotation, είπε πως είναι καλό σε τακτά χρονικά διαστήματα οι υπουργοί να δοκιμάζονται σε άλλα χαρτοφυλάκια. «Είμαι περίεργος τι ερώτηση θα μου κάνατε αν δεν έκανα αλλαγές. Το rotation δεν έγινε στην τύχη. Έκρινα και σκέφτηκα ποιος μπορεί να υπηρετήσει συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Αμετακίνητοι υπουργοί δεν υπάρχουν, αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν. Αξιολογούνται σε δύο επίπεδα. Μπορούν να υλοποιήσουν την πολιτική; Το ένα ζήτημα είναι η αποτελεσματικότητα. Δεν μπορεί σε δύο μήνες να κρίνω και ξέρετε ότι αποφεύγω τους συχνούς ανασχηματισμούς» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ήταν η τελευταία προσώρας και τα όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν περί νέων επικείμενων παραιτήσεων ή καρατομήσεων φαίνεται πώς μετατίθενται σε ένα δεύτερο χρόνο όπου θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ανασχηματισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, όποιες κυβερνητικές αλλαγές μετατίθενται στο διάστημα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κατά το οποίο θα γίνει ένας συνολικότερος απολογισμός των πρώτων μηνών της διακυβέρνησης μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη.

Συνεπώς, ὅπερ ἔδει δεῖξαι.