ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πώς θα ψηφίσουν όσοι δεν έχουν ταυτότητα

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πώς θα ψηφίσουν όσοι δεν έχουν ταυτότητα

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Λίγες ώρες έμειναν για την  έναρξη της εκλογικής διαδικασίας που ξεκινά στις 7 το πρωί της Κυριακής (8/10)

Κάλπες, παραβάν και ψηφοδέλτια είναι έτοιμα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023. Η χώρα έχει μπει στην τελική ευθεία για την ανάδειξη των νέων δημάρχων και Περιφερειαρχών, με τους ετεροδημότες να αναχωρούν για τους προορισμούς όπου ψηφίζουν και τους δικαστικούς αντιπροσώπους να οδεύουν προς τα εκλογικά τμήματα όπου έχουν διοριστεί.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οδηγός του υπουργείου Εσωτερικών οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται με την ταυτότητά τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, η οποία θα τους δίνει τα ψηφοδέλτια, αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία τους.

Σύμφωνα με τον οδηγό, η αναγνώριση των στοιχείων του εκάστοτε ψηφοφόρου εκτός από την ταυτότητα, γίνονται και με άλλα 4 έγγραφα.

  • γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής
  • το διαβατήριο
  • το δίπλωμα οδήγησης
  • ή το βιβλιάριο όλων των Ταμείων

Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Διευκολύνσεις θα υπάρχουν και για όσους δεν έχουν κάποιο πρόβλημα με τα έγγραφά τους (ταυτότητα, διαβατήριο), καθώς όπως ανακοίνωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με τροποποιημένο και διευρυμένο ωράριο θα λειτουργήσουν τα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων το Σάββατο αλλά και την Κυριακή, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής 8 Οκτωβρίου.

Τα γραφεία ταυτοτήτων θα είναι ανοιχτά το Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 8 το βράδυ και την Κυριακή από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 7 το απόγευμα, ενώ τα γραφεία διαβατηρίων θα λειτουργήσουν το Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και την Κυριακή από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 7 το απόγευμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι δημότες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2006 και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές συμμετέχουν και οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν, μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023. Οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για τον τόπο όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις», που βρίσκεται στον σύνδεσμο https://mpp.ypes.gov.gr/.

Για τον ίδιο σκοπό, έχει τεθεί σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων και λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Διαβάστε επίσης:

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πόσες ημέρες άδειας δικαιούστε σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Που ψηφίζω και πόσους σταυρούς βάζω

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω – Βρείτε το εκλογικό σας τμήμα με ένα κλικ