ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευάγγελος Αποστολάκης: Η σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς και ο κίνδυνος στην ευρύτερη περιοχή

Ευάγγελος Αποστολάκης: Η σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς και ο κίνδυνος στην ευρύτερη περιοχή

Άρθρο του Βουλευτή Επικρατείας - Τομεάρχη Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Ευάγγελου Αποστολάκη στην Καθημερινή της Κυριακής με τίτλο « Η σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς και ο κίνδυνος στην ευρύτερη περιοχή».

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά το άρθρο του Βουλευτή Επικρατείας - Τομεάρχη Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Ευάγγελου Αποστολάκη:

Η σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς και ο κίνδυνος στην ευρύτερη περιοχή

«Μετά τις τελευταίες, ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη , το ψυχροπολεμικό δίπολο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας , με παράλληλους δρώντες σε περιφερειακό επίπεδο , καθίστανται όλο και πιο σύνθετο. Οι πρόσφατες συμφωνίες του Αβραάμ για την ειρήνευση του αραβικού κόσμου με το Ισραήλ μοιάζουν πλέον πιο ανεπίκαιρες από ποτέ, η επιθετική ρητορική της Τεχεράνης κορυφώνεται , η Μόσχα προχωράει σε άσκηση ισορροπίας χωρίς να στηρίζει ξεκάθαρα ούτε το Ισραήλ ούτε την Παλαιστίνη , η συνοχή του ΝΑΤΟ διακυβεύεται και πάλι , με την επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δοκιμάζεται για ακόμη μια φορά.

Οι ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ανήσυχες για πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή , τη στιγμή που η Ρωσία, παρούσα ενεργά στην περιοχή ήδη από το 2015 μέσω της άμεσης και έμμεσης εμπλοκής στη Συρία, ασκεί ενεργό ρόλο στη διατήρηση των σημερινών , ιδιαίτερα εύθραυστων ισορροπιών και συσχετισμών δύναμης. Σιωπηρά η Μόσχα έχει λειτουργήσει ως «μαξιλάρι» προστασίας προς το Τελ Αβίβ απέναντι στην επιθετικότητα της Τεχεράνης και στην επιρροή που ασκεί στη Χαμάς στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει και το απέναντι «στρατόπεδο», -εκείνο της Παλαιστίνης και των αραβικών κρατών- που μέχρι πρότινος τάσσονταν σταθερά στο πλευρό της.

Σε καμία περίπτωση το σκηνικό δεν θυμίζει την κλιμάκωση στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από μισό ακριβώς αιώνα, όταν η ΕΣΣΔ και οι ΗΠΑ στήριζαν αντίπαλα στρατόπεδα και έφθασαν στο σημείο του πυρηνικού συναγερμού. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι η ένοπλη σύγκρουση θα παραμείνει μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ και ότι δεν θα προκύψει πιθανή διάχυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή με ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον , η Ουκρανία περνάει στο δεύτερο πλάνο της επικαιρότητας , μια εξέλιξη σαφώς δυσμενής για το Κίεβο.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών διαμορφώνουν μία ακόμη ανησυχητική συνθήκη που συνδέεται με το προσφυγικό. Ο κίνδυνος ενός μεγάλου προσφυγικού ρεύματος Παλαιστινίων είναι κάτι παραπάνω από ορατός , με μεγάλα τμήματα πληθυσμού να κινούνται ανάμεσα στις ερήμους του Σινά , της Νεγκέβ και την Ανατολική Μεσόγειο . Στη Λωρίδα της Γάζας διαμένει πληθυσμός άνω των 2,5 εκατομμύριών και προς το παρόν δεν έχουν διαμορφωθεί ασφαλείς διάδρομοι διαχείρισης της ανθρωπιστικής κρίσης , ούτε έχει καλλιεργηθεί κάποιο μίνιμουμ πεδίο συνεννόησης των όμορων κρατών για τη φιλοξενία των προσφύγων.

Μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ενδέχεται να δοκιμαστούν , όπως ενδέχεται να δοκιμαστεί και η διπλωματική στρατηγική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν είναι σε καμία περίπτωση μια εύκολη εξίσωση. Απέναντι σε όσα συμβαίνουν σε Ισραήλ και Παλαιστίνη , η Άγκυρα θα επιδιώξει να έχει ρόλο και μάλιστα ισχυρό και διακριτό, παρουσιάζοντας εαυτήν ως την «προστάτιδα» των συμφερόντων του αραβικού κόσμου και ιδιαίτερα των Παλαιστινίων . Η Τουρκία επιχειρεί να παίξει ρόλο ρυθμιστή , χωρίς εξαρτήσεις και προαπαιτούμενα , κυρίως από τις ΗΠΑ βάζοντας ίσως στον πάγο κάθε προσπάθεια επαναπροσέγγισης του Ισραήλ, πυροδοτώντας ενδεχομένως και εξελίξεις στην προσδοκώμενη συμφωνία ανταλλαγής των F-16 με την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της οφείλει να κινηθεί με προνοητικότητα , σοβαρότητα και φυσικά χωρίς νευρικότητα σε μια κατάσταση που μοιάζει με κινούμενη άμμο, διατηρώντας ακέραια την στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ, σεβόμενη παράλληλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη και την ανάγκη να τερματιστεί η σύγκρουση με ειρηνικά μέσα. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να σταθμίσει την κατάσταση , να αποκωδικοποιήσει τις τουρκικές προθέσεις , να συμβάλει ενεργά σε κάθε προσπάθεια ειρήνευσης στη περιοχή και να πιέσει την ΕΕ, και κυρίως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο , να κινηθεί κατευναστικά μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

Η χώρα μας συμμετέχει στα σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και πρέπει να κινηθεί με γνώμονα την στήριξη και ενίσχυσή τους, κρούοντας με σοβαρότητα των κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες μιας κλιμάκωσης της ένοπλης σύγκρουσης για τη Μέση Ανατολή. Είναι ένα δύσκολο μονοπάτι αυτό που πρέπει να διαβούμε, αλλά πρέπει να το διαβούμε με υπευθυνότητα και με γνώμονα τόσο την ανάγκη για σταθερότητα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο , τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία , το Ισραήλ αλλά και την προστασία των Παλαιστινίων στη Γάζα που βρίσκονται ενώπιον μιας μείζονος ανθρωπιστικής κρίσης».

Διαβάστε επίσης:

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ - Νέα σφοδρή σύγκρουση Πολάκη-Σκουρλέτη

Γιάννης Οικονόμου για πόλεμο στο Ισραήλ: «Βρισκόμαστε σε εγρήγορση, αλλά όχι σε πανικό»

Μπάχαλο στον ΣΥΡΙΖΑ - Διαγράφει από τις... ΗΠΑ ο Κασσελάκης