ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: «Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η απώλεια ανθρώπινων ζωών δεν έχουν χρώμα και εθνικότητα»

Γεραπετρίτης: «Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η απώλεια ανθρώπινων ζωών δεν έχουν χρώμα και εθνικότητα»
EUROKINISSI.

«Υπάρχει ελπίδα ότι αυτή η κρίση θα σταματήσει όσο το δυνατόν συντομότερα», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας από τις Βρυξέλλες για τον πόλεμο στο Ισραήλ.

«Να επισημάνω πόσο σημαντικό είναι, να υπάρχει ομόθυμη στάση εκ μέρους της Ένωσης, να καταδικάσουμε όλοι μαζί την τρομοκρατία, την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η οποία δημιούργησε αυτό το καθεστώς», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την άφιξη στο συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στην εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Αναφορικά με τις απομακρύνσεις Ελλήνων από την περιοχή, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «εχθές, ολοκληρώσαμε τον κύκλο των μεταφορών. Τα τελευταία επτά άτομα ελληνικής καταγωγής ή ελληνικής ιθαγένειας βρέθηκαν με ασφάλεια στην Αίγυπτο».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Γεραπετρίτη:

«Προσερχόμαστε σήμερα, για να συζητήσουμε μείζονα θέματα τα οποία αφορούν την Ένωση και την ευρωπαϊκή οικογένεια. Εκτός από το ζήτημα της διεύρυνσης της Ένωσης, θα συζητήσουμε για τρεις μείζονες κρίσεις, οι οποίες ταλανίζουν την περιοχή μας και κλονίζουν την περιφερειακή και τη διεθνή ασφάλεια. Τα ζητήματα της Ουκρανίας, της Μέσης Ανατολής, της Αρμενίας και του Αζερμπαιτζάν.

Ιδιαίτερα για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής, θα ήθελα να επισημάνω πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ομόθυμη στάση εκ μέρους της Ένωσης, να καταδικάσουμε όλοι μαζί την τρομοκρατία, την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η οποία δημιούργησε αυτό το καθεστώς.

Από την άλλη πλευρά, έχει φθάσει η στιγμή να ενεργοποιήσουμε τις δυνάμεις του ανθρωπισμού, είναι κρίσιμο να υπάρξει ανθρωπιστική παύση, που θα επιτρέψει διαδρόμους για πλήρη ανθρωπιστική βοήθεια, να μπορέσουν όσοι χρειάζονται ιατρική βοήθεια να έχουν την κατάλληλη θεραπεία, να αποκατασταθούν οι υποδομές, οι οποίες έχουν πληγεί. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η απώλεια ανθρώπινων ζωών δεν έχουν χρώμα και εθνικότητα.

Από την πρώτη στιγμή, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας κατέβαλε μία τεράστια προσπάθεια, ώστε όσοι Έλληνες πολίτες επιθυμούν να μεταχθούν από το Ισραήλ και ειδικά από την εμπόλεμη περιοχή της Γάζας, να μεταφερθούν με ασφάλεια.

Πράγματι, εχθές ολοκληρώσαμε τον κύκλο των μεταφορών. Τα τελευταία επτά άτομα ελληνικής καταγωγής ή ελληνικής ιθαγένειας βρέθηκαν με ασφάλεια στην Αίγυπτο.

Ολοκληρώνεται, έτσι, ο κύκλος όσων επιθυμούσαν να βγουν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών και ιδίως τις διπλωματικές μας αποστολές στην Ιερουσαλήμ, το Τελ Αβίβ και το Κάιρο για μία πολύ δύσκολη προσπάθεια και να ελπίσουμε ότι αυτή η κρίση θα σταματήσει όσο το δυνατόν συντομότερα».

Σχετικές ειδήσεις